Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Oslovski kašelj pri novorojenčku

Oslovski kašelj pri novorojenčku

Pozdravljeni,
danes je bila hči, ki je stara 8 tednov poslana v bolnišnico kjer so odkrili, da ima oslovski kašelj. Simptomi kot je kihanje, sluz in nosa in kašljanje so se začeli pojavljati pred približno 10 dnevi. V bolnišnici je danes prejela antibiotik v tekoči obliki, tam je z materjo tudi na opazovanju. Med kašljanjem za nekaj sekund izgubi sapo, ampak brez modrih ustnic, včasih bruhne če je pravkar jedla. Ko sem zasledil kakšne izkušnje imajo starši z to težavo in kakšne so najhujše posledice sem ostal brez besed, še posebej ker je hčerka v najbolj ranljivi starosti.
Informiral sem se o tej težavi kolikor sem se mogel. Vem da obstajajo tri faze, predvidevam, da je hčerka na koncu prve.

Vprašanja:
-ali antibiotik omili oslovski kašelj na način, da se hlastanje po zraku preneha ali je to le način kako uničiti bakterijo, da se ne prenaša na ostale
-ali lahko kljub antibiotikom pričakujemo poslabšanje stanja (priklop na aparate)
– nekateri starši pišejo kako se je otroku bolezen pozdravila tudi če je bil star manj kot
3 mesece, nekateri so se soočili z najhujšim….zakaj prihaja do takšnih razlik v zdravljenju tega stanja?

Lep pozdrav

Če oslovski kašelj zdravimo pravočasno, torej do drugega tedna bolezni, se praviloma ne razvijejo hudi znaki dihalne stiske in/ali nevrološki znaki. Antibiotik omili bolezen in prepreči širjenje bakterije. Seveda pa je vsak organizem svojstvem tudi pri odzivu na okužbo, zato lahko enak odmerek bakterij pri okužbi povzroči le kašelj, drugim pa polno razvito bolezen z zapleti.
Po vašioh podatkih je bila bolezen zdravljena pravočasno, nekje po drugem tednu bolezni se ne pričakuje hujšega poslabšanja.
Žal oslovski kašelj poteka na tak način, da do pojava tipičnega kašlja (v napadih, več deset sekund, ne pride do vdiha, končni globok rigajoč vdih) ne posumimo nanj. V začetku poteka kot neka prehladna okužba, v drugem tednu se razvijejo tipični napadi kašlja. In če ni pravočasne diagnoze v tem tednu, je zdravljenje le še blaženje in opazovanje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close