Oslovski kašelj
Pozdravljeni,
včeraj se mi je zgodil dogodek, ki mi povzroča hude skrbi. Bila sem na sprehodu s sinom, ki je star dva meseca. Na sprehodu sva imela postanek.
Potem pa je od zadaj prišla družina iz obeh strani vozička in še preden sem lahko karkoli naredila se je ob vozičku ustavil njihov sin in na polno kihnil/krehnil (nekaj vmes), se mi je zdelo, da sem kar videla kapljice vse povsod.
Moj otrok je bil med dogodkom v košari vozička, imel je tudi senčnik, ki pa ima tudi spodaj neko manjšo luknjo (mišljen je pač za zaščito pred soncem).
Zelo me skrbi, saj je ta otrok kihnil/krehnil zraven vozička. Ali se lahko oslovski kašelj prenaša tudi zunaj?
Hvala in lp?
Čeprav se oslovski kašelj prenaša kapljično (tudi zunaj…) in drži, da je epidemija še vedno živahna, pa zelo dvomim, da je neotesani malček res preboleval to bolezen. Za katero je značilno kašljanje v napadih (kot riganje, zato oslovski kašelj), ne pa “špricajoče” kihanje.
Pač pa je lahko trosil kateregakoli od respiratornih (prehladnih) virusov. Ali pa kihnil zgolj zaradi alergije na kakšen cvetni prah (ki je v ozračju kljub obilnemu izpiranju z dežjem). Za te viruse pa je značilno, da se pogosteje prenesejo preko rok (npr. če ste brisali “kapljice” kar z rokami in takoj zatem z neumitimi / nerazkuženimi rokami božali dojenčka).
Vsekakor nimate nobenega razloga za paniko. Bo pa žal podobnih dogodkov v naslednjih mesecih še veliko – dojenčki in mladi kužki so vedno zanimivi za malčke. In če jih starši ne obrzdajo (z opozorilom, naj ne hodijo blizu), jih boste pač vi. Bolje dobiti sloves zoprne mama kot kasneje obžalovati prekomerno prijaznost pri ogledu dojenčka.
Pozdrav,