oslabljena vranica
Pozdravljeni!
Prebiram tole rubriko in zelo všeč so mi vaši odgovori. Me pa zanima ena stvar oz. vaš nasvet v povezavi z mojim zdravjem.
V zadnjem času sem začela ljubiteljsko prebirati tudi TKM. Stara sem 40 let, imam dve punci 5 in 3,5 let in mislim, da sem zdrava. Po zadnjem porodu, ko so se pri manjši deklici pojavile alergije, sem tudi sama odšla na bioresonančno testiranje, kjer so mi ugotovili preobremenjenost s kandido. Ko sem šla na protikandidno dieto, so se alergije pri njej uredile, meni pa bistveno izboljšalo počutje, zato se te diete brez belih stvari držim še danes (dobro, kakšen kiks ob praznikih).
Doma damo veliko na zdravo prehrano, vsako jutro si stiskamo sadno zelenjavne sokove iz naših pridelanih vrtnin, kar pijeta tudi mali dve (tudi če je čudno zelene barve – koprive, špinača…). Od maščob uporabljamo kokosovo maščobo in za solate hladno stiskano bučno in olivno olje. Do tu vse ok. Jemo tudi meso, vendar ne zelo pogosto.
Sem pa začela opažati manjšo koncentracijo pri sebi in slab spomin. Kožo imam tudi zelo suho – povsod po telesu – in mi je nikakor ne uspe navlažiti. Na nohtu palca leve noge imam glivično obolenje, ki pa zelo zelo počasi izrašča.
Sem tudi kar hitre narave, saj me zna kakšna stvar hitro iztiriti.
Zadnjič mi je v neki družbi, kjer smo se pogovarjali o TKM, bilo na hitro rečemo, da imam oslabljeno vranico, ker se mi poznajo odtisi zob na straneh jezika. A bi to držalo tudi glede prej navedenih simptomov pri meni – suha koža in slab spomin in koncentracija? Naj hkrati povem, da mislim, da pijem dovolj, le da ta voda nikakor ne ostaja v telesu.
Pojavljajo se mi tudi rdeče pike na koži na različnih delih telesa.
Po TKM naj bi bila jeza kot “protistrup – zdravilo” za vranico. Kar mi je nekako v nasprotju s tistim, kar bi rada – da bi manjkrat odreagirala z jezo na kakšno situacijo in jo mirneje sprejela. Sicer v zadnjem času delam na tem, da SPREJEMAM situacije in življenje kot takšno in moram reči, da je boljše kot pred leti.
Vedno sem mislila, da imam probleme z jetri – prav zaradi mojih hitrih reakcij, zato mi je tale prst na vranico nekako ??????
Zanima me vaše mnenje in kakšen nasvet.
Drugače pa vam želim lep dan,
A.
Draga bralka!
Zahvaljujem se za vas kompliment in hkrati upam, da vam bo ta stran vsec se naprej.
TKM je morda videti enostavna, vendar se zdalec ni tako. Nemogoce je postaviti diagnozo samo na podlagi pregleda jezika in nekaj simptomov. Odtisi zob zagotovo kazejo na prevec vlage v telesu. Zakaj imate prevec vlage v telesu pa je drugo vprasanje in tu se vsa umetnost in znanje TKM zacneta! Prevec vlage v telesu je lahko je lahko vzrok oslabljene vranice, lahko pa je tudi znak pomanjkanje energije yang, nesinhronizirano delovanje med ledvicami in srcem, zadrzavanje prekomernega hladu v enem id meridianov in se veliko drugih patologij bi se naslo. Slaba koncentracija, spomin in suha koza lahko kazejo tudi na pomanjkanje krvi, kar ni isto kot anemija.
Glede na to, da ste imeli alergije, da imate tezave s kozo tudi sedaj, bi se osredotocila na pljuca in pljucni meridian ter debelo crevo. Tudi ce je vranica oslabljena je potrebno poiskati vzrok zakaj, kaj je povzrocilo to oslabljenost? Vzrokov je veliko od psihicnega, mentalnega, kognitivnega napora do prevec skrbi (po nepotrebnem), zivljenje v vlaznem okolju, zalost, nesposobnost izrazanja, odpor do govora, jeza…
Ne vem, kje ste dobili informacijo, da je jeza “zdravilo” za vranico? Zelo dobro in pravilno razmisljate! Pogosta jeza, tudi tista, in se posebno tista, ki je neizrazena in ponotranjena, bo slej kot prej izcrpala vranico in jo oslabilo do te mere, da ne bo mogla vec opravljati svoje funkcije.
V krogu petih elementov les lezi (Jetra = jeza) nasproti zemlji (vranica = skrbi) in ko je jeze prevec in pogosto, bo energija jeter padla iz ravnovesja. Nase telo vedno tezi k ravnovesju ali homeostazi in tako bo pac poiskalo najblizjo pot do energije za vzpostavitev ravnovesja, to pa je vranica. Pot nazaj v krogu je precej bolj komplicirana, vendar ko je energija vranice izcrpana, bo telo naredilo tudi ta korak in poiskalo energijo v elementu vode (ledvica = strah). To pa se ni konec zgodbe…
TKM ni enostavna pot diagnosticiranja in priporocila bi vam, da tega ne pocnete ljubiteljsko. Lahko si povzrocite vec skode kot koristi.
Prvi pregled pri TKM zdravilcu traja 90 minut z razlogom in se se zgodi, da kaj spregledamo in pride na dan pri katerem od nadaljevalnih zdravljenj.
Osredotocite se na TKM prehrano in filozofijo taoizma/daoizma, ki vam bo prineslo izjemne moznosti in pozitivne spremembe v zivljenju, diagnostiko pa prepustite strokovnjakom.
Kot ste ze sami opazili pristop do situacije je kljuc do nase realnosti. Ne pozabite, da je realnost odvisna od vas in samo od vas!
Vse dobro in oglasite se se kaj!
Spoštovana!
Najlepša hvala za hiter odgovor, ki mi je dal misliti.
Najprej glede alergij – bile so pri moji hčeri, moj problem je bila kandida.
Zdaj pa je res problem suha koža.
Verjetno bo vzrok moje oslabljene vranice pretirana skrb – pred nekaj leti še bolj kot sedaj, ko se sem se začela bolj prepuščati situacijam, ki jih vsakodnevno doživljam. V povezavi z otroki me je vedno (me še deloma) skrbelo, če so dovolj oblečene, da ne bodo zbolele, kakšno hrano jedo…. skratka, veliko stvari se mi zdi, da jih moram imeti pod kontrolo – kjer mi moje znamenje device, v katerem sem rojena, ni ravno v pomoč. Ampak se učim iz dneva v dan in se prepuščam ter zaupam življenju.
Tudi tale povezava s pomanjkanjem krvi in z ledvicami se mi zdi zelo logična. Naj povem, da so mi pri 4. letih našli sive lase in da sem do 25. leta skoraj čisto posivela (enako tudi moj bratranec), pri čemer vem, da je nekaj dednega; nekaj pa je tudi na tem, da sva živela v zelo podobnih okoljih, kjer so se dogajale določene situacije…..
Trenutno me najbolj mori slaba koncentracija, saj imam pred sabo obdobje večjega učenja in bi rada to premagala.
Me zanima, če je možno priti do vas na pregled in svetovanje.
Drugače pa tudi vam želim vse dobro,
A.
Draga A!
Zal sem v ZDA, ce pa vas bo pot zanesla v te konce, vas bom z veseljem sprejela!
Morda vam lahko pomagajo v Zdravilnem centru Medin, kjer sem gostovala v letu 2010. Povejete, da sem vas jaz poslala. 🙂
Vse dobro in oglasite se se kaj!
Forum je zaprt za komentiranje.