Najdi forum

oslabelost zaradi bolezni

Zaradi bolezni, ki traja že več let trpim za oslabelostjo organizma in kronično utrujenostjo.Ker se še stanje ni normaliziralo in zaradi tega trpi tudi delo, me zanima, če bi moj primer bil primeren za psihiatra.Trenutno sem namreč v takšnem položaju, da mi je poiskati psihiatra grozna muka.Po domače rečeno “nimam več živcev”.Iskal sem tudi pomoč v raznih knjigah, vendar sem zasledil samo to, da je zdravljenje “slabih živcev”, ki jih ne povzročajo samo slabi živci, ampak neka druga bolezen nekoliko težja stvar za psihiatra.

Za odgovor se zahvaljujem, Vlado.

Spoštovani Vlado,
V medicini velja načelo, da je treba težavo ali bolezen najprej vzročno opredeliti, to je odkriti razloge za njen nastanek in nato po možnosti te razloge odpraviti ali omiliti. Izraz oslabelost organizma je preveč širok pojem, ki lahko vključuje tako stanje kroničnega splošnega infekta, napredujočo, generalizirano rakavo raščo,ali pa zgolj duševno motnjo z brezvoljnostjio in pomanjkanjem motivov,ali pa gre za degenerativen proces. Razlogov za občutek oslabelosti organizma je še nekaj deset, vsako pa ima poleg subjektivnega počutja pacienta nekaj značilnih znamenj, po katerih ga je mogoče ločiti od ostalih in seveda nato ciljano ukrepati. V vašem primeru bo potrebna izčrpna diagnostika, ki jo bo sicer vodil izbrani splošni zdravnik, ki bo k sodelovanju po potrebi in glede na osnovne izvide povabil infektologa,endokrinologa,nevrologa ali psihiatra, ki je v tem primeru le član tima in bo prispeval k razjasnitvi težav in h kasnejšim zdravstvenim posegom le znanje in izkušnje s svojega področja. Psihiater lahko svojo oceno stanja poda šele, ko ima na voljo izsledke somatske medicine in ev.še psihološki pregled, vsekakor pa se mora s pacientom izčrpno pogovoriti.Če bo s pogovorom ugotovil, da vaše težave ne sodijo v njegovo področje vam bo to tudi razložil.

New Report

Close