Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Starejši so modrejši Oskrba starejših na domu po hospitalizaciji

Oskrba starejših na domu po hospitalizaciji

Pozdravljeni,

mati (stara je 84let) ima planiran trojni bypass cez cirka mesec dni. Po operaciji bo ostala v bolnici predvidoma dva tedna. Obstaja možnost, da po končani opraciji, v kratkem roku(kakšen mesec), ne bo morala hoditi oziroma skbeti zase. Trenutno živi s svojim možem (84let), ampak žal na njega ne moremo računati saj nima dovolj fizične moči, da bi ji pri težjih opravilih pomagal (sumimo tudi začetek senilne demence, kar še dodatno otežuje stvar). Sama sem njena edina hčerka in v intervaliu od 7h do 17h sem v službi in zaradi tega ne morem biti z njo. v kolikor bo mogoče, sem imela namen it živet za nekaj mesecev k njej, dokler ne bo sposobna skrbeti zase. Problem je predvsem sredica dneva v kateri ne morem računat na nobeno pomoč in je torej mati sama.

Vprašanje je sledeče:
Ali bi lahko, na centru za socijalno pomoč naše občine, prosili za pomoč na domu v teh nekaj mesecih (v intervalih od 8-16ih)), ko se predvideva, da moja mati ne bo morla skrbeti zase in jaz ne bom morala biti z njo kontinuirano?

Pod pojmom “pomoč na domu” je mišljeno kakšno previjanje(ni nujno, da bo prišlo do tega, ampak je pa možno) in posledično pomoč pri osebni oskrbi in pomoč pri hranjenju. Žal, težko predvidevam kaj ji bo točno rabilo v tem obdobju, saj nimam izkušenj z delom z nepokretnimi osebami in torej ne vem točno kakšne vrste pomoči bi potrebovala.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Lepo pozdravljeni!
Storitev pomoč na domu je namenjena vsakemu nad 65 let, ki potrebuje pomoč, če zaradi starosti ali bolezni ne more poskrbeti zase pri opravljanju osnovnih aktivnosti. Vsaka občina v Sloveniji mora poskrbeti, da ima svojega izvajalca za pomoč na domu, zato se kar na občini pozanimajte kdo je izvajalec za tako obliko del v vaši občini.
Pomoč na domu obsega tri področja pomoči in sicer:
– pomoč pri gospodinjskih opravilih – priprava obroka, pospravljanje osnovnih bivalnih prostorov…
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene – pomoč pri kopanju, umivanju, oblačenju…
– pomoč pri ohranjanju osebnih stikov.
in sicer v max. obsegu 4 ure na dan.
Storitev je delno (vsaj 50%) sofinancirana s strani občine.
Glede na vaše vprašanje je seveda možno, da dobite pomoč za vašo mamo v času vaše odsotnosti. Seveda glede na možnosti, ki jih ima izvajalec, kar pomeni, če ima v tem času možnost za izvajanje socialnovarstvene storitve. Zato vam svetujem, da se že sedaj pozanimate kdo izvaja v vaši občini to pomoč in se z njimi dogovorite za načelen dogovor, kdaj bi to pomoč potrebovali. Kakšna pa bo konkretna pomoč pa se boste dogovorili tik pred zdajci, ko boste videli v kakšni kondiciji bo vaša mama odpuščena iz bolnišnice. Morda bo potrebovala celotno pomoč pri umivanju, morda le kakšno spremstvo pri hoji, morda kakšno pomoč v gospodinjstvu ali pa bo dovolj, da se ji pripelje kosilo na dom. To je zelo težko napovedati, ker se ljudje po takšnih operacijah zelo različno rehabilitirajo. Eni nekoliko hitreje, drugi pa potrenujejo več čas. Je pa prav, da se glede pomoči pozanimate že sedaj, da se bo vaša mama lahko bolj mirno pripravila na operacijo.
Vse dobro in čimprejšnje okrevanje!
Helena Zevnik Rozman

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

New Report

Close