Osji pik in claritine sirup? – prosim informacije
Mojega eno in pol leto starega sina je pičila osa. Ker je to prvi pik, še ni preizkušena možnost alergije. Klicala sem v ZD, zdravnica mi je priporočila Claritine sirup 1x 1žličko dnevno naslednje 3-4 dni in opazovanje zaradi morebitne reakcije (izpuščaji, oteženo dihanje) naslednjih 24 ur.
Ne paničarim, zanima pa me naslednje: čemu je namenjen claritine – preprečevanju morebitne alergične reakcije, ali odpravi posledic? Opazila sem, da ga nekatere očitno redno uporabljate, tudi ob pikih drugih žuželk. Mi lahko daste nekaj nasvetov za naprej? Npr. ob pikih komarjev, klopov ipd.
Sin doslej ni imel alergij, edino na Bubchnovo mleko za sončenje – postal je pikast, mož ima alergijo na sonce, jaz jih nimam, samo po komarjevih pikih včasih prav zoprno zatečem in izpuščaj od pika mi ostane tudi nekaj tednov.
V bistvu je namenjen obojemu: preprečevanju alergične reakcije in odpravi posledic (kadar je alergija že nastopila).
Mi ga tudi imamo doma, vendar smo ga naši piki (kmalu bo 6 let) dajali le pred slabima 2 letoma, ko je imela vodene kozice. Pri tako majhnem otroku pa je verjetno bolje, da narediš kakor je dejala zdravnica – preventivno torej žlička Claritina nekaj naslednjih dni. Če že zaradi drugega ne, mu bo ublažilo srbečico ki sledi piku.
Mi smo Claritine sirup dobili pri precej hudi alergični reakciji ob cepljenju pri letu in pol. Očitno je pomagal, saj je oteklina (mali je komaj sedel na kahlici, tako debelo stegno je imel) zelo hitro zbledela.
Ravno tako sem ga enkrat uporabila pri piku kdo ve česa (nič ni prijokal, nihče ni nič videl), saj je imel na roki dve kar debeli oteklini. Dala sem mu sirup in do jutra je bilo OK.
Za natančno delovanje ne vem (sprašuješ o preprečevanju oz. odpravi posledic) – najbrž oboje. Jaz jemljem tableje maja in junija zaradi senenega nahoda – in pomaga, saj se sluznica “lepše obnaša” – ne teče mi iz nosu in oči. Ali je to preprečevanje reakcije ali odprava posledic pa ne vem točno.
NAčelom naj bi deloval antihistaminično, se pravi preprečuje izločanje histaminov v kri. Histamini so pa tisti, ki povzročijo -kadar jih je preveč – alergično reakcijo. Sicer so čisto koristne “živalce” v našem telesu in skrbijo za to, da telo ščitijo pred vdorom tujkov, ki bi telesu lahko škodovali oz. so jih sposobni uničiti, v primeru alergij pa pomeni, da jih je preveč oz. so podivjali in vsak neškodljiv prahec zazanajo kot tujek, izloči se jih več kot preveč in alergijska reakcija je tu. Upam, da sem si tole lekcijo prav zapomnila oz. jo prav potegnila iz spomina.
Claritin naj bi blažil simptome, kot so otekanje (sploh, če gre za pik v bližino vratu ali obraza, kjer je nevarnost, da zatečejo dihalne poti) in srbenje. Mogoče je res smiselno, da mu prvi dan daš žličko sirupa, ko pik še najbolj boli. Drugače ti pa svetujem obkladek iz čebule. Nisi sicer napisala, kam ga je pičila, ampak če se le da, poskušaj izpuliti želo, pokrij pik s tanko gazo, nato pa nareži čebulo na kolobarje, položi jih na pik in povij s povojem. Ko bo povoj gotov, ga polij z mrzlo vodo in večkrat polivaj. Če ne gre drugače, ga povij vsaj za ponoči. Smrdelo bo za umret, ampak čebula vleče ven strup in deluje antiseptično in rahlo antibiotično in bo v dveh do treh dneh kot nov.
Mene so pri izhodu iz morja (tik pred odhodom domov!) v dveh minutah pičile pod koleno tri (3!) ose skoraj na isto mesto. Ker sem na pike alergična (slabih 6 mes pred tem me je v prst usekala ena sama, pa sem po dveh minutah komaj snela prstan, oteklina in srbečica se je vlekla 14 dni), sem se seveda obupno ustrašila, na brzino so mi izvlekli žela, nato pa mi je en domačin na recepciji prinesel “domaći luk” z ukazom “stavi to na nogu i evo ti leda” in so mi to navezali na nogo. Za s seboj sem dobila tri “pingvinčke” za v prenosno skrinjo in sem zdržala do doma. Mož – takrat še fant!- je skoraj ušel iz avta, ampak po treh dneh je na mestu pikov ostal samo še temno modro-vijolični flek, ki je nato postopno izginil, predvsem pa ni ne bolelo in ne srbelo.
Jaz sem malemu 3,5 fantku namazala pik (ne vemo od česa, verjetno kak obad, osa) s kremo Fenistil.
Delovala je res čudežno v roku 1 minute, zadeva ni več bolela in mehurček je uplahnil.
Prej sem hotela sinu dajati gor hladne obkladke pa je tako tulil, da ni bilo variante, potem sem mu na silo in delno z njegovo privolitvijo namazala na hitro ta gel (ni krema, je gel).
In čudež je naredil svoje. Bolečina je izginila, do naslednjega dne je že imel hrastico, izginilo v treh dneh.
Ne vem kako je s tem gelom in dojenčki, povprašaj v lekarni, res deluje, očitno. Smo pa poskusili le enkrat do sedaj.
Lp, Srči
Mi smo ravno včeraj z roko speštali napol mrtvo čebelo?, takoj sem mu izpulila želo iz dlani in roko pod mrzlo vodo, edino kar sem našla v domači lekarni je bil Kamagel, še malo sem namazala in opazovala otroka, ki se je po silovitem joku verjetno bolj zaradi panike odraslih kot bolečine umiril, nič otekline nobene reakcije, ampak Fenistil in Claritin si moram nujno priskrbeti saj nikoli ne veš.