Najdi forum

Osebna izkušnja

Pozdravljeni. Da ne boste samo vi dajali svoje energije meni in mi pomagali s toplim pogovorom in nasveti, sem se pa takoj odločil, da pošljem eno lepo pesmico, ki sem jo sam napisal in že tudi uglasbil.

Lp, Marko

ZDRAVJE JE ZAKLAD

Življenje lepo je,
v njem izpolni želje vse,
če si srečen, zdrav, vesel,
potlej dolgo boš mirno živel.
A dostikrat se ti
v njem kaj hudega zgodi,
takrat naj le upanje
v tvojem srcu res spremlja te.

Največji je zaklad,
da si z zdravjem ves bogat,
če te zdravje zapusti,
si potrt in brez vsake moči.
Takrat je bistvo le,
da upreš bolezni se,
s trdno voljo boš tako,
vse težave premagal lahko.

VZTRAJNOST, UPANJE
TI VODILO JE,
TO JE ZATE KLJUČ,
DA POSIJE LUČ,
ZDRAVJE JE ZLATO,
ČUVAJ GA SKRBNO
KO TI BO HUDO,
ZAPOJ SI PESEM TO

Marko

FIBROMIALGIJA JE ZLOBA, KI NE DA MIRU

Tudi sam se oglašam zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da povem, kaj se meni osebno dogaja, drugi je pa ta, da bodo tudi drugi bolniki videli in vedeli, da niso edini, ki se jim dogajajo čudne stvari v zvezi s Fibromialgijo.

Pri meni se je vse skupaj začelo nekje pred osmimi leti, ko sem v križu začutil bolečino, ki se kljub mojemu mišljenju, da se bo umirila, ni. Od začetka so bile to pač bolečine, katere se je še dalo kontrolirati, ki so se pozneje stopnjevale. Zato sem obiskal ortopeda (samoplačniškega), da mi je pač ugotovil, kaj bi naj bil vzrok. Takrat so govorili, da pač imam ukrivljeno hrbtenico, neke izrastke, da imam prehodno vretence, ki ni zaraščeno. Vse to res drži in od začetka sem mislil, da je pač za bolečino kriva okvara in da bom s terapijami to premagal. Ampak prav nasprotno, bolečina je postajala vedno bolj moteča, ki se je potem razpasla na vrat. Zopet sem obiskal ortopeda, ki je menil, da je pač to od drže, od predolgega sedenja …, zopet terapije in nič bolje. Za vse novo nastale bolečine je bil po menenju zdravnikov vzrok križ. Od začetka sem še verjel, kasneje se mi je pa zdelo zelo čudno in nemogoče, da bi bilo vse to, kar se mi dogaja, povezano s križem. Bolečina se je razširila na ramena, na sklepe, mišice, dobil sem grozne glavobole, postal sem utrujen. Hodil in taval sem od zdravnika do zdravnika, noben izvid ni pokazal nekega konkretnega vzroka. Ortopedi so me že hoteli operirati, pa so si premislili. Poslali so me k psihiatru, ki je menil, da pač gre za somatizacijske motnje, k nevrologu, ki je menil, da gre verjetno za depresijo. Užival sem antidepresive, protibolečinske tablete, vendar vse zaman. Ni bilo nobenega pozitivnega rezultata. Hodil sem na slikanja, opravil magnetno resonanco ter še veliko podrobnih preiskav, ampak brez uspeha.

Imam dobrega prijatelja, ki se tudi sam spopada z boleznijo in je že od svojega 26. leta žal invalidsko upokojen. Velikokrat sva se pogovarjala o meni in mojih težavah, zato je o mojih težavah vedel prav vse.
Nekega dne me pokliče in pravi:« Bojim se , da je res, ampak mislim, da vem, kakšno bolezen imaš ti«. Namreč gledal je znanstveno oddajo po tv, kjer so natančno predstavili simptome in bolezen. Rekel mi je:« Stoodstotno imaš FIBROMIALGIJO.” Začudeno sem ga pogledal in vprašal, kaj to je. Kaj dosti mi ni znal povedati, ampak je dejal, da je pač pri podrobni predstavitvi bolezni mene našel v tej predstavitvi. Začel sem brskati po internetu in prebral koristne stvari, ki so mi razširile obzorje, da sem vsaj razumel, da je to bolezen, ker pač meni se je zdelo, da se že malo “pretvarjam”(?). Ko sem prebral malo več o fibromialgiji in ko sem ugotovil, da je še nekaj ljudi, ki podobno trpijo, sem se malo umiril, da je pač za vse kriva bolezen, ki se ji reče FIBROMIALGIJA. Še pred potrditvijo diagnoze sem pri zdravnikih naletel na zaničevanje, da sem pač razvajen, da se mi ne da, da preveč poslušam telo …
Bil sem v postopku za ocenitev oziroma pridobitev STATUSA INVALIDA. Gospe direktorici sem zaupal, da sumim, da imam FIBROMIALGIJO. Povedala mi je, da je to zelo huda in resna bolezen in da ima prijateljico, ki tudi trpi za to boleznijo. Vprašala me je, če sem se pripravljen pogovoriti s tisto gospo, izmenjati kakšno izkušnjo …
Seveda sem se strinjal. Takoj, ko mi je gospa povedala, kako se je pri njej začelo, kako je tavala od zdravnika do zdravnika, brez uspeha, sem sebe našel v njej. Svetovala mi je, kam naj grem, h kateremu zdravniku, kjer so mi potem potrdili diagnozo. Odpravil sem se v zdravilišče Laško, v samoplačniško ambulanto, kjer mi je zdravnik specialist potrdil diagnozo in me nato vzel v celjsko bolnišnico, kjer dela kot revmatolog. Dejal je, da pač imam smolo ker sem tako mlad (takrat sem bil star 28 let, sedaj sem 29) in da imam to bolezen. Povedal je, da pač zdravil ni, da so nekatera, ki v redkih primerih lahko blažijo, načeloma pa ne. In da naj se sprijaznim z boleznijo, da pač konkretnih zdravil ni, tegobe in bolečine bodo pa ostale vse življenje. Smisel vsega je v tem, je dejal, da naj opravljam stvari, ki jih imam najraje in tukaj imam veliko prednost, saj se ukvarjam z glasbo, ki mi resnično pomeni vse. Vendar je bolezen pokazala zobe. Pred leti sem igral v ansamblih, užival v glasbi, pa me je bolezen okrnila do te mere, da sem moral zaradi naporov in pomanjkanja energije opustiti igranje. Pa sem se boril naprej, si doma izdelal tonski studio, začel izdelovati harmonike, poučevati instrumente (namreč igram 5 instrumentov), ampak resno vsega tega žal ne zmorem opravljati, ker mi fibromialgija povzroča veliko tegob. Nekaj jih bom tudi naštel: utrujenost, ki ne mine kljub počitku, pomanjkanje energije,bolečine po celem telesu, glavoboli, pozabljivost, motnje koncentracije, zamegljen vid, težave z ravnotežjem, nenehni prehladi, slab imunski sistem …
Če bi mi kdo, ko sem še bil zdrav, dejal, kaj je to Fibromialgija in bi mi naštel vse težave, bi po pravici povedano malo podvomil o vsem tem. Res je grozno, da lahko ena bolezen zajema toliko težav in vsega, da človeku omeji prav vse. Sedaj se pripravljam na predstavitev pred invalidsko komisijo. Upam, da bom dosegel kakšno olajšavo. Ampak še vedno imam voljo in upanje, čeprav je grozno živeti s to boleznijo. Ne dam se – tako kot pravijo: Upanje umre zadnje!

Marko

Dragi Marko, doslej sva klepetala telefonsko. Hvala za oba pisna prispevka!

Se še slišimo in beremo!

Drži se! Pozdravček!

Veronika

Marko pravi:

“Če bi mi kdo, ko sem še bil zdrav, dejal, kaj je to Fibromialgija in bi mi naštel vse težave, bi po pravici povedano malo podvomil o vsem tem. Res je grozno, da lahko ena bolezen zajema toliko težav in vsega, da človeku omeji prav vse.”

*

Ja, to je, žal, resnica. Ravno zaradi tega tako pogosto slišimo besede:

“Toda, kako lahko te vse boli? Saj to ni možno.”

Pred kratkim mi je ena oseba, ki mi je blizu, dobila vnetje mišic potem, ko je opravljala eno malo bolj zahtevno fizično delo. In je ves dan jamrala kako zelo jo boli, kako to ni normalno, človek bi imel občutek, da bo umrl zdaj zdaj.

Ko pa sem tej osebi rekla:

“Poglej, sedaj te končno nekaj zares boli (tega nisem rekla, ker bi bila škodoželjna, temveč zato, ker je ta oseba sicer precej zdrava in ni vajena bolečin) in sam vidiš kako slabo se počutiš. In tukaj imaš odgovor na vprašanje, kako se počutimo fibromialgiki. S to razliko, da se mi tako počutimo že vrsto let in nas ne bolijo le noge, temveč nas boli vse.”

Odgovor, ki sem ga dobila nazaj je tako zelo znan:

“Ne. Ni možno, da bi vas zaradi fibromialgije tako bolelo. Kajti, če bi tebe tak bolelo vsak dan, do sedaj bi že umrla zaradi bolečin.”

Kaj res? :))))

Ne, mi smo iz bolj žilavega testa, kot se na prvi pogled zdi. In prenesemo veliko več, kot se na prvi pogled zdi. Ne samo bolečine, temveč tudi nerazumevanje, obsojanje, etiketiranje, itn…

Marko, hvala vam za prispevek in LP.

Gordana

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Pozdravljeni vsi!

Imela sem popolnma enake težave kot neranera1 in velika večina vseh, psihične težave, vsaj 5 let pod konstantnim močnim stresom, ki je prinesel posledice. Bolečine v vseh mišicah, sklepih in antidepresivi. Bila sem obupana in imela stalne bolečine na hrbtu pri lopaticah. Mišice mi je kar zategovalo, hrbet me je tako bolel, da nisem mogla sedeti, stati niti hoditi. Če sem bila na bolniški je bilo v redu, ker sem doma lahko spreminjala položaje, v službi v sedečem položaju je bilo za znoreti.
Iz tega sem se skopala sama in sicer: mi je knjiga Z vitamini do zdravja, Klaus Oberbeil, spremenila življenje, torej S SPREMEMBO NAČINA ŽIVLJENJA:

– začela sem z gibanjem in telovadbo, kljub neznosnim bolečinam vsak dan
– izognila stresu, kar se je le dalo, da sem se nehala obremenjevati s situacijo in se od nje distancirala
– jemati sem začela vitamine v tabletah, b- kompleks in omega 3 kapsule, ker po njegovi teoriji smo ljudje, ki smo kronično pod stresom izčrpali vse zaloge vitaminov, prehranjujemo se pa že itak slab, zato je to BISTVO!!!!
– spila vsak dan 3 dcl donata in veliko vode, ker sem prebrala, da je pri mišični zategnjenosti pomanjkanje magnezija, ki ga ima donat ogromno
– vsak dan tehtno premislila, kaj moj organizem potrebuje in si pripravila kvalitetno hrano z veliko vlakninami, sadja in zelenjave.

in speljala. Danes sem kot nova, bila sem pa že tip pred diagnozo fibomialgija.

Danes sem zdrava, brez psihičnih problemov, telesnih znakov, kljub stresu, ki ga uspešno premagujem.

Zahvaljujem se lahko pijateljici, ki mi je kupila to knjigo.

Poskusite še vi, nimate kaj zgubiti. Srečno

Tudi sama sem pred manj kot enim letom izvedela za diagnozo fibromialgij.SEVEDA SAMOPLAČNIŠKO. NEKAKO KAR NISEM VERJELA, ker me težave spremljajo že vrsto let in sem jih sprejela in mislila, da je ena od revmatskih bolezni. Težave so bile tako hude, da sem odšla na zbor v Krko
revmatikov, ki je bil pokrovitelj Zdravilišče Čatež. Tam so pred dvorano prodajali knjigo Alternativno zdravljenje artritisa. Ta knjiga vsebuje vse
revmatske bolezni /ne firomialgije ker je to bilo pred 3O leti/. Ta knjiga mi je odprla drug pogled na moje bolečine. V knjigi podrobno opisuje kako v kratkem času lahko pozdraviš VSE revmatič:ne bolezni. Takoj sem s tem pričela in razadi vadenja JOGE, ki najprimernejša za vse misično kostne bolezni in njene folozofije sem postala vegetarjanka in celo presnojedka.
Stanje se mi je zelo izboljšalo in se ni dalo primerjati s prejšnjimi bolečinami.
To so moje izkušnje, ki so se nadaljevale do danes a o tem drugič, da ne bom predolga in bi tokrat predlagala, da Marko in ostali pri bolečinah v hrbtu preberejo naslednji kniigi :
JOHN E.SARNO Ozdravimo bolečine hrbta
in
DR.MARTIN BROFMAN Ozdravimo lahko karkoli /v navedeni njigi so navodila
po metodah JoHNA SARNO in je prišel v SLOVENIJO NA Pohorje to tudi praktično pokazat oz. učiti/
TOREJ NE GLEDE NA BOLEZEN JE MOGOČE z načinom in spremembo življenja marsikaj ublažiti in odpraviti. Vsak izmed nas se odloči za svojo pot in način kako bo premagoval bolezen in vse težave v življenju. Pozabite na
ZDRAVNIKE ko imate diagnozo in ni zravila zanjo. Sami iščite, berite , sprašijte poskusite in mogoče bo uspelo.
Toliko za sedaj, ker bi bilo predolgo branje za vse kar želim podeliti z vami.
Istočasno bi se zahvalila vsem, ki se trudijo za ta forum prAV TAKO vsem
predsednikom društev v raznih krajih po Sloveniji, ker so oni prav tako bolniki kot mi in morajo veliko energije vlagati za nas vse.
Srečno

pozdravljena Srečka6!

Tudi jaz imam zelo dobre izkušnje s knjigo Johna Sarna – Ozdravimo bolečine hrbta.Bila sem tudi na delavnici, ki jo je vodil prevajalec knjige in moram reči, da se mi je stanje od takrat zelo izboljšalo. Vendar sem bila kar pridna in se precej trudila za izboljšanje zdravja in nenehno iskala nova znanja in informacije – nikoli dokončana zgodba.

Zelo sem vesela, da je tudi vam uspelo s temi znanji izboljšati svoje zdravje.

Ali je knjiga dr. Martina Brofmana tudi prevedena v slovenščino in
ali jo prodajajo v knjigarnah? Ali ste bili na delavnicah na Pohorju?

Hvala za informacije!

LP

pozdravljeni.tudi jaz imam podobne probleme in sem zaradi njih tudi na trenutni bolniski.pa me zanima kje lahko opravim pregled cetudi samoplacniski.moj zdravnik mi je vzel kri za slabokrvnost za scitnico za sladkorno in vsi so neg.cakam samo se izvid za bolerijo.kaksni so konkretni znaki za to bolezen?res bi se rada resila iz tega zacaranega kroga ker imam tri krasne otroke stare od 3 do 15 let in rada bi se jim stoodstotno posvetila. vnaprej hvala za pomoc.lphvala za pomoc

Lepo pozdravljeni! Opis obeh bolezni je dostopen npr.tukaj: , nekaj o pristopu k obravnavi bolezni pa tukaj: (Izvirnik: ).

Vse dobro! Oglasite se še!

Veronika

hvala lepa za pomoc.bom poskusila malo povprasati svojega zdravnika pri naslednjem obisku.pa se nekaj.ali se znaki ponavljajo v istem casovnem obdobju?sedaj ko malo razmisljam se mi zdi da je pri meni najbolj hudo od zacetka pomladi pa tja do konca poletja.in vsako leto je hujse. lep pozdrav pa oglasite se se kaj!

Za našo bolezen je zelo značilen oscilacijski potek – z nihanji obdobij izboljšanja in poslabšanja. Na potek bolezni vplivajo različni dejavniki: vremenske spremembe, letni časi, hormonska nihanja, telesni in čustveni stresi ipd.

Pozdravljam vas; preživite lep dan!

Veronika

Pozdravljena aroukarija!
Oprosti, ker ti tako pozno odgovarjam, ker nisem pogledala na ta prispevek, ker nisem pričakovala, da bi koga zanimali ti dve knjigi, ki so zame obvezno branje za nas junake “fibromialgije”.
Knjiga se da kupiti, imajo jo tudi v knjižnici. Nisem bila na delavnici na Pohorju pri prevajalcu knjige Ozdravimo bolečine hrbta. Enkrat bom res morala iti, ker se mi zdijo dokaj možne težave, ki jih opisuje v teh dveh knjigah. Verjetno si tudi brez mene že dobila potrebne informacije.
Želim ti čim več iskrenih poskusov pri zdravljenju, jaz vedno poudarjam, da smo za zadravje najprej odgovorni sami.
Sonj

MLEČNI KEFIR ODPRAVI TEŽAVE S SEČILI!
Ker sem tudi sam imel grozne težave z mehurjem, sem se obrnil na urologe! A žal brez uspehov. Užival sem različne antibiotike in zdravila za mehur in proti vnetju, zdravila za lažje zadrževanje vode in lažje odvajanje. Vendar mi vse to ni nič pomagalo. Nato sem čisto po naklučju prišel do kefirja in ga začel uživati. Po enem tednu je bilo stanje, kot da bi vse težave odrezal.Užival sem ga nekaj mesecev, ker pa nisem verjel, da lahko kefir pomaga, sem ga prenehal uživati. In kaj se je zgodilo? Vse težave so se vrnile. Ponovno sem ga začel piti in stanje se je po tednu dni izboljšalo.
Zelo smešno ampak zelo učinkovito, pa še stranskih učinkov nima!
ZATO Z ZAGOTOVOSTJO TRDIM, DA KEFIR POZDRAVI TEŽAVE S SEČILI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

New Report

Close