OŠ – v mestu ali na podeželju?
možnost imam vpisat otroka v 1. razred OŠ v mesto (kjer imava z možem službo) ALI v vaško šolo (kamor uradno spadamo), do obeh imam 6 km vožnje.
Vaška je šola z okoli 300 učenci, mestna jih ima okoli 1200.
Ne poznam ne ene, ne druge.
Otrok je bister, razgledan, v vrtec hodi v mesto, v domačem kraju ima prijatelje, ki so starejši od njega in hodijo v vaško šolo. V mestni bi imel prijatelje iz vrtca, v vaški vse nove. Nima težav z vklopom v družbo.
Bolj se sprašujem, katera šola mu lahko nudi več znanja, kje se bolj posvetijo posameznikovim potrebam po dodatnem znanju, se dodatno ukvarjajo z njim, če vidijo, da osnove že obvlada? Kje ima širšo možnost udejstvovanja pri raznih projektih, dejavnostih, saj lahko v širši množici lažje najde kaj je za njega primerno?
Ne želim, da tole pisanje izpade, kot da je moj otrok oh in sploh in ni nič zanj OK, pač pa mu želim, da svoje zanimanje po znaanju lahko kje poteši, da ima možnost napredovanja.
Zanimajo me torej vaša mnenja/izkušnje z OŠ na podeželju in v mestu.
Morda bi kdo, ki je iz “vaške” šole tekom šolanja presedlal na “mestno” (ali obratno) lahko podal bolj oprijemljiv in realen odgovor kakšna je lahko razlika med šolama, seveda pa le približen, saj je lahko izkušnja v vašem okolišu povsem nasprotna.
Poleg profesorjev največjo piko na I vselej doda otrokov razrednik. Po prepisu v srednji šoli smo tako jaz kot starši ugotovili kako resnično pomemben faktor je dober razrednik: mu je mar za otroka, spremlja njegov razvoj, ga pozna kot osebo in ne le zaporedno številko v redovalnici, pozna njegove individualne potrebe, v kakšnem stiku bo s starši – obveznem 1 mesečno ali bo sprotno starše obveščal o posebnostih, ipd …
Zato če imaš priložnost ti svetujem da se pozanimaš kateri razredniki na obeh šolah v naslednji generaciji (če se otrok torej vpisuje takrat) prevzemajo prvošolce. Ne vem sicer kakšna je praksa, a sem prepričan da imate kot starš lahko besedo pri izbiri razrednika oz. lahko izrazite željo, v kateri razred (a, b, c) želite otroka vpisati oz. katerega razrednika posledično preferirate. Vem da je nekaj staršev izbiralo na podlagi tega.
Povprašajte tudi po ostalim učiteljih, s katerimi bi otrok preko predmetov imel stik. Nenazadnje lahko prosite za sestanek pri ravnatelju obeh šol in ju preko ovinkov malce “zaslišite”. Povsem na mestu je tudi vprašanje o razrednikih naslednjih generacij (ob čemer lahko povsem nedolžno tudi vprašate o ravnateljevem priporočilu o izbiru razreda).
Kar pa se širšega šolskega okolja tiče bi na “prvo žogo” seveda izbral podeželje (žal pa ne poznam vašega mesta oz. vasi); manjše in bolj individualno prilagojeno okolje; vsaj teoretično. V zadnjih letih se vse več govori o problematičnih vrstnikih, ki ustrahujejo celotno generacijo oz. se spravljajo nad določene posameznike. Najbrž malo staršev ob vpisu razmišlja o tej prostranski zadevi, ki pa lahko, če se pojavi, postane glaven nesrečni faktor, okoli katerega se bo vrtelo 8 let otrokovega življenja. Iz osemletnega opazovanja nad razrednim nasiljem bi upal dodati, da je reševanje takšnih težav učinkoviteje v manjšem okolju. V sosednji, “mestni šoli”, se ob 1100 učencih tovrstnih “trouble-makerjev” niti opazilo ni…
Pa srečno roko pri izbiri!
vaška šola je zakon, zakaj, otrok potrebuje sošolce iz svoje vasi, veliko bo skupnega dela, druženja in dejala si, da že ima prijatelje iz te vaske sole. V vasko solo ga bo vozil kombi ali avtobuc kajne…torej bo za prevoz urejeno in zivljenje na vasi ni pokvarjeno, sloh šole, kakor se to dogaja v mestu, ko se že kmalu srečujejo z mamili, nasiljem, seksom…naj to spozna čim kasneje! Srečno!
Meni se bolj kot “kvaliteta izobraževanja” zdijo pomembni socialni faktorji. Zakaj? Še tako vrhunski učitelj ti ne bo dal potrebnega znanja, če ti je “človeško” zoprn. In tega ne izveš, dokler ga v živo ne spoznaš. Pa ne starš, tisto ni tako pomembno, otroku mora biti všeč. Še tako fensi šola ti ne bo dala nič, če se tam ne boš dobro počutil. In tega ti izkušnje drugih ne morejo povedat. Poleg tega trenutni kader po šolah ni stalnica. Danes so fajn učitelji, v letu, dveh se ti zamenja pol zbornice, kaj pa potem? Jaz bi se bolj osredotočila na stvari kot so:
Kam hodijo njegovi prijatelji, sosedje?
Ali imajo urejen prevoz v matično šolo, če je 6km vožnje (šolski avtobus ipd)? Otroka vpisujete v šolo za 9 let, vsekakor izberite šolo v katero bo sam, ko bo dovolj star, lažje prišel. Morda kakšen 14 letnik ne bo ravno navdušen, če ga bo mama vozila v šolo…
Služba v mestu prav tako ni zagotovljena za 9 let (pe če zdaj še tako dobro kaže).
Šoli imata prav gotovo kakšen renome, o katerem se pač moraš pozanimat….še vedno pa je najpomembneje, da je otrok na šoli, kjer se bo dobro počutil, kjer bo našel prijatelje, pa kakor so že drugi napisali, da bo lahko samostojno zahajal vanjo takoj, ko bo to možno.
Jaz imam otroka na vaški šoli, ki pa ima zelo dober renome in kar je najpomembneje, otroka se v njej odlično počutita.
absolutno v vaško…mi smo imeli podobno dilemo 8 let nazaj, pa zadnjih par let vidim, kako zelo bi ga polomili, če ne bi otrok vpisali v šolo, v katero lahko prideta sama s šolskim avtobusom, gresta peš do sošolcev, se družita s sošolci, včasih so za delat kakšne naloge v skupinah, se lažje zmenijo in dobijo…, lahko sama prideta iz šole takrat ko je konec z organiziranim prevozom….skratka, jaz sem neskončno vesela, da smo se takrat tako odločili…
Pa še tole…smo se veliko tudi v vrtcu pogovarjali o teh dilemah, pa nam je vzgojitelj zadnje leto rekel…če imate možnost izbirajte učitelja, ne šole…kot ti je ena zgoraj napisala….šola ima lahko še tak “renome”, če imaš smolo in nabašeš na slabega razrednika ali pa niti ni nujno slabega, ampak se zgodi, da ga recimo otrok ne mara, da ni tiste “kemije”, ki mora biti za dobro sodelovanje….je ena figa, pa je lahko še tako ugledna šolo…
Enkrat sem že pisala o tem …
Vse OŠ so v osnovi enake, ker morajo delati po smernicah Ministrstva za šolstvo. Otroci iz vseh OŠ pridejo s približno enakim znanjem, zagotovo pa z isto predelano snovjo.
Ključen moment je učitelj, tega pa v naprej ne moreš vedeti, ali se morda tvoj otrok s kakšnim učiteljem ne bo razumel. Ko se otrok vključuje v OŠ je še čisto majhen, ven pride pa običajno spolno zrel (ekonomsko seveda ne) pubertetnik. OŠ je pomemben dejavnik socializacije, otrok se preko sošolcev vrašča v svoje širše okolje, spoznava svoje someščane/sovaščane in splete vezi za celo življenje. Pomembno je, da se lahko s svojimi prijatelji lahko dobi brez prevoza in organizacije staršev.
300 otrok ni ravno majhna šola! 550 pa ni ne vem kako velika šola! Sama menim, da je otroka treba dati v šolo, ki mu pripada po rajonu, ker mu s tem omogočimo, da spoznava otroke iz svojega okolja in se z njimi druži tudi v prostem času.
Jaz na tvojem mestu sploh ne bi bila v dilemi…Šola njegovega rajona!
Ko smo bili mi v taki situaciji, smo izbrali vaško. Po 5 letih vem,da je bila to prava odločitev. Za nalogo, skupni projekt,.. skoči k sosedovim (in ga ni potrebno vozit, oz. čakat avtobus). Vsi se med seboj poznajo in pomagajo – so bolj kot ena velika družina (razredi so večinoma kombinirani), učitelji se posvetijo tudi vsakemu otroku posebej. Niso številke kot smo bili sami toliko let nazaj (mestna šola).