Najdi forum

Os trigonum

Pozdravljeni,

 

pred cca 4 leti se mi je v področju obeh gležnjev (za lateralnim maleolom) začela pojavljati bolečina. Po pregledu z magnetno resonanco je bilo ugotovljeno, da težave verjetno povzroča os trigonum, ki ob gibanju draži tetivo mišice (flexor hallucis longus). Poleg fizioterapije (laser, UZ), smo težave poskusili odpraviti še z uporabo posebnih vložkov, ki pa ni bila uspešna. Naslednji korak (po mnenju fiziatra) je aplikacija kortikosteroida, v kolikor tudi to ne bi bilo uspešno pa operacija (odstranitev os trigonum). Zanima me, če imate izkušnje s tovrstnimi težavami in kaj od fizioterapevtske obravnave bi lahko še uporabili, da se izognem operaciji.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

 

Jan

Pozdravljeni,

verjetno gre za nek nesporazum glede mesta bolečine, saj je kita dolgega fleksorja palca na medialnem delu, bolečino pa opisujete na lateralnem delu za maleulusom…

Os trigonum povzroča težave predvsem pri gibih plantarne fleksije – se pravi vse aktivnosti, ki se izvajajo visoko na prstih. Kot del terapije se vsekakor odsvetuje udejstvovanje vseh gibalnih aktivnosti, kjer prihaja do tega giba zato, da se zmanjša draženje.

Na samem mestu draženja lahko pomaga terapija z ultrazvokom. Na okoliških mišicah pa trigger point terapija s tehnikami fascij in sklepna mobilizacija, da se poskusi vzpostaviti optimalno delovanje tako sklepov kot tudi mišic in kit.

New Report

Close