OS Prule, P. Voranc, Trnovo, Kolezija?
Nihamo za nasega zivahnega 5-letnika, v katero solo bi ga prijavili cez nekaj mesecev.
Vrtec ima recimo cisto blizu menda odlicnega Prezihovega Voranca ( in bo kar nekaj njegovih prijateljev iz vrtca tam), samo ziveli bomo pa kar precej stran od te lokacije.
Prule bi bile lahko naravna izbira iz vec razlogov, samo otrok iz svojega vrtca ne bo videl tam. Ravnatelj Prul Merc je zanimiv clovek, samo: nekatere bi pa lahko kar odgnal, saj ni le proti elitizmu, izjavlja se recimo proti izrazitemu redu in disciplini v soli, je proti racunalnikom, proti tujim jezikom zgodaj v soli ipd. Kaksne so, prosim, izkusnje iz prulske sole danes?
Ali pa ima kdo kaksne posebej dobre izkusnje s Trnovim ali Kolezijo, zaradi katerih bi bolj kot Prule priporocal eno od teh dveh bliznjih sol?
Hvala za kaksno vaso izkusnjo oz. za primerjalno vedenje o teh stirih ljubljanskih solah.
Po moje so vse omenjene šole čisto OK. Mi smo imeli podobno dilemo in smo se odločili, da gre v šolo tja, kamor gredo sinovi prijateljčki iz vrtca. Šola ni za vogalom, je pa blizu moje in moževe službe. Smo v Trnovem, v prvi razred je šel z osmimi prijatelji iz skupine iz vrtca skupaj z vzgojiteljico. Pomagalo je tudi to, da je bil sin povsem odločen, da gre v šolo z njimi in ne v šolo v bližini doma. Zdaj smo v drugem razredu, nimam primerjave z drugimi šolami, se mi pa zdi, da jih težko zares primerjaš, saj ima vsaka šola svoje značilnosti in cilje in je zato vsaka po svoje v redu.
LP Neja
Hm, Neja,
prijatelji iz vrtca bojo v glavnem na bliznjem P. Vorancu ( in jaz dvomim, da je zanemarjena sola, nekateri trdijo celo, da je najboljsa v Ljubljani). Samo mi se selimo na juzno obrobje Ljubljane, ki je solski okolis OS Prule. Ob tem, da sta Trnovo in Kolezija priblizno enako dalec.
Bi ti res zato, da je otrok s svojimi prijatelji iz vrtca, ekstra delala 8 let vsak dan v prometnih zamaskih prevoze skozi mesto – to pomeni vsaj dodatno 10 minut v eno smer; torej 2 krat 20 minut ekstra voznje vsak dan samo zato? Mislim, da ni racionalno in da bo ze dobil nove prijatelje.
Kolezija in Prule,
lahko razlozis “hohstaplerijo” na Trnovem? Sefica je tam kot vidim neka profesorica telovadbe, ki zveni ekstra redoljubno in super-ambiciozno. Merc mi je pravzaprav bolj simpaticen in morda bo otrok kar na Prulah, moji nekdanji soli ( ceprav mi ta zlasti svojim prizidkom in igriscem ne deluje prav zelo urejeno).
Res smo premišljevali, kako se bomo vozili čez mesto. In to je na koncu res majhen problem, ker imava z možem službo blizu. Zdaj ko je ta nov most čez Gradaščico, je Trnovo še toliko bližje. Do šole v Šiški, kjer živimo, ima peš enako daleč, kot do šole v Trnovem
z busom. Za nas se je tudi zato, ker je služba blizu, stvar obnesla. Obenem smo bili iste poti navajeni še iz vrtca, od sinovega tretjega leta naprej. Odločitev je zato toliko lažje padla.
Šola je v redu. Res vlada red, trudijo se, kolikor le morejo. Trenutno smo v drugem razredu in nimam še dosti izkušenj. Na šolo je kar velik naval, ker slavi kot dobra (Wambach, učenje tujega jezika od 1. razreda…), pa tudi zato, ker je blizu centra. Marsikdo odloži otroka v Trnovem in odbrzi v službo v center. To je to. Vem, da je bilo sinu zelo pomembno, da gre v šolo s svojimi prijatelji iz vrtca, pa tudi vzgojiteljica je šla z njimi. Prehod je bil res zelo gladek. Bolj kot ravnateljica pa je pomembna njegova učiteljica, s katero je vsak dan več ur. Zelo rad gre v šolo in pri tem ima verjetno kar nekaj zaslug tudi učiteljica.
LP in srečno,
Neja
Moja hči hodi na OŠ Trnovo in je super. Ravnateljica je skrbna, sposobna, prijazna in korektna oseba in to se odraža na vseh koncih – odnosi med zaposlenimi so dobri, šola je urejena, aktivnosti ne manjka, učitelji se trudijo, znajo prisluhniti otrokom, tolerira se marsikaj, nasilje pa absolutno ne.
Tudi OŠ P. Voranca znanci zelo pohvalijo. Za Kolezijo ne vem.
Kar se pa Prul tiče, se sliši marsikaj, tudi izrazito slabega. Kolegica, ki ima tam svojega otroka, ni ravno navdušena. Predvsem jo moti ravnateljeva potuha nasilnežem in da se na šoli obnaša kot diktator. Svoje učitelje nadira kar vpričo učencev. Pa raznim dejavnostim a priori nasprotuje, npr. dodatnemu poučevanju tujih jezikov.
Kakor koli se boste odločili, vam želim srečen vpis. Fino je, če grejo zraven še kakšni prijateljčki iz vrtca, ni pa nujno, saj se v šoli hitro spletejo nova prijateljstva. Meni se zdi, da je še najbolje vpisati otroka tja, kamor hodi večina otrok iz soseščine.
Dajte ga tja, kjer bo najbližje domu. Da bo že od tretjega ali 4.razreda lahko hodil sam domov. Prijatelje bo hitro našel. Na vsaki od teh šol so plusi in minusi. Cilj nas staršev je, da otrokom prikažemo šolo kot nekaj prijetnega, da učiteljev pred njim ne šimfamo, idealno pa ni nikjer, kot tudi ne bo dobil idealnega partnerja in idealne službe.
Sem učenka devetega razreda na Prulah in sem s šolo kar precej zadovoljna. Res je, da je Merc precej avtokrativen in nekako se mi zdijo vse te obtožbe z mobingom realne. Učiteljice so kljub temu precej dobre, še zlasti učiteljica za zgodovino in nemščino. Sama sem odličnjakinja in se mi zdi, da so me veliko naučile, čeprav imajo nekatere posebne “prijeme”… Šola sama je kljub starosti po mojem mneju precej lepa, čeprav se v nekaterih učilnicah starost že kar dobro pozna. Prav tako ima šola nekoliko zastarelo opremo, vendar to ne moti in je kakovosten pouk vseeno izvedljiv. Ima pa popolnoma (lani) prenovljeno jedilnico, tri precej nove telovadnice, za igrišče pa se baje (že kar nekaj let) načrtujejo reforme.
Kar se prijateljev tiče, pa sem šla jaz na Prule sama in tam nisem nikogar poznala, saj so šli vsi moji prijatelji iz vrtca na druge šole. Na začetku je bilo malo težko, vendar sem kasneje spoznala veliko novih prijateljev.
Upam, da vam bojo moje informacije kaj koristile in da boste našli idealno šolo za vašega malčka.
LP
Sem učenka devetega razreda na Prulah in sem s šolo na splošno precej zadovoljna. Res je, da je Merc precejšnji avtokrat, zato se mi zdijo govorice o mobingu kar realne. Kljub temu so učiteljice povečini dobre, še zlasti učiteljica za zgodovino in nemščino. Sama sem odličnjakinja in menim, da so me veliko naučile, čeprav imajo nekatere svoje “prijeme”.
Šola se mi kljub starosti zdi precej lepa, čeprav se na nekaterih učilnicah starost že kar pozna. Tudi nekatera oprema in naprave so že nekoliko dotrajane, vendar to ne vpliva na kakovost pouka. Ima pa šola popolnoma (lani) prenovljeno jedilnico, tri precej nove telovadnice, igrišče pa naj bi renovirali.
Ker se tiče prijateljev, sem šla v šolo sama, saj so šli vsi moji prijatelji iz vrtca na druge šole. Na začetku je bilo včasih težko, vedar sem kmalu spoznala nove prijatelje in ni mi žal, da sem šla na Prule.
Upam, da vam bodo moje informacije kaj pomagale in boste izbrali idealno šolo za vašega malčka!
LP