OŠ Bičevje
Spoštovani Zaskrbljeni očka.
Poskušam razumeti vašo skrb, pa mi ne uspe. Če prav berem je bila v.d. ravnateljica izvoljena 17.2., se pravi dobra dva tedna nazaj. In sedaj se je svet za vas podrl. Stvari bodo krenile samo navzdol.
V.d. je na mestu ravnatelja zgolj do novega razpisa in izvolitve novega ravnatelja. Mislim, da je celo zakonsko omejeno na 1 leto (plus 1 leto če svet ne izvoli novega ravnatelja).
Seveda je vaša skrb utemeljena, če vidite, da člani sveta ne delujejo v korist šole, se pravi, da ne pripravljajo razpisa za novega ravnatelja. Ampak s tem v.d. nima nič, temveč so za to odgovorni člani (učitelji, starši, ustanovitelj, država) sveta šole. Ravno tako s tem nimajo nič učitelji, ki niso v svetu šole. Šola medtem najbrž ne bo “propadla” tako kot ni v času brezvladja (čas med razrešitvijo ravnateljice in izvolitvijo v.d. (najbrž se to ni zgodilo na isti seji).
Sicer dvomim in ne verjamem, da ste imeli vi osebno s razrešeno ravnateljico kak dogovor o posebnih ugodnostih za vašega otroka, vendar vaše pisanje že malo meji na tovrstno razmišljanje. Tudi take stvari se namreč dogajajo kot je bilo slišati na volitvah za župana neke slovenske občine. IN PONAVLJAM, verjamem, da je kader v slovenskih šolah dovolj strokoven, da se ne bi igrali tovrstnih “igric”.
Pa še ena zgodbica iz sveta staršev, kjer sem bil nekoč član (ne na tej šoli). Ravnatelj je predlagal, da se parim učiteljem izreče javni opomin, ker v dnevnik niso ob prečrtanem podatku in podpisanem učitelju, pritisnili žiga. Na moje vprašanje, če je ta pobuda resna in kako lahko to vpliva na izobraževanje mojega otroka, ni bilo odgovora. S tajnim glasovanjem je večina sprejela ta ukrep. Od takrat najbrž ti učitelji raje povečajo svoj čas za priprave pregedovanju birokracije, ker je ta za naše otroke pač pomembnejša.
Pa še ena: Učitelj je dobilj opomin, ker je imel v glavi lista priprave na učno uro lanski datum. Lenoba lena paglava, vsi namreč vemo, da je bilo prejšnje leto 1+1=2 letos je pa 1+1=7.
Upam, da si nekateri starši res ne želite šole, kjer bi učitelji učili kot naratorji na Poljski televiziji.
v.d. ne more in ne sme biti član sveta šole. V.d. je vabljen na svet šole kot varuh zakonitosti. Enako kot “običajen” ravnatelj. In NIMA glasovalne pravice.
Ravnatelj oz. v.d. se udeležuje sej zato, da skrbi, da stvari na svetu potekajo po zakonu. On je tisti, ki MORA opozoriti svet, da so stvari nezakonite, drugače tudi sam ravna v nasprotju z zakoni.
Skoraj ne verjamem, da je na OŠ Bičevje v.d. ravnateljice tudi članica sveta zavoda z glasovalno pravico.
Če je temu tako, potem bi bilo res bolje iti v medije. Ampak zgolj, če je to res, drugače boste naredili sebi in vašim otrokom zgolj škodo.
Ravno tako dvomim, da je bila ravnateljica razrešena in v.d. izvoljena na isti seji. Glede na to kako so hvaljene sposobnosti bivše ravnateljice iskereno dvomim, da ne bi opozorila, da je to po zakonu nemogoče. Razen, če s tem mislite, da je bil na isti seji potrjen zapisnik prejšnje seje, kjer je ravnateljica razrešena in izvolitev v.d.. To je edina možnost, vendar ta kaže zgolj na korektno delovanje sveta, ki se drži zakonov.
Sicer pa se na internetu najde marsikaj, tudi to, da je svet staršev omenjene šole sprejel sklep, da je “nezakonita članica” v svetu sedela vsaj dve leti. Se pravi so vsi sklepi, ki jih je svet sprejel zadnji dve leti nezakoniti oz. da ravnateljica že dve leti ni skrbela za zakonitost.
To pa zelo zaplete zadeve saj je ravnateljica dve leti vodila šolo brez letnega delovnega načrta, brez finanega načrta, vzgojnega načrta…; Iz tega izhaja, da so učitelji zadnji dve leti opravljali dela iz nezakonitega delovnega načrta, se pravi, da so tudi dejavnosti, ki so jih izvajli nezakonite. To pa je že prekršek zaradi katerega bi ravnateljica sama nepreklicno ponuditi svoj odstop.
Ker je ta svet nezakonito sprejel tudi sklep o pravilih šolske prehrane bi najbrž morali starši vračati subvencioniran del plačila.
Najbrž lahko kak “visokokategoren” odvetnik dokaže, da so tudi ocene in spričevala vaših otrok nezakonita kot posledica kakšnega sklepa sveta šole.
No, vsaj nekaj pozitivnega pa lahko potegnete iz tega. Ker je bilo opravljanje NPZjev sprejeto v delovnem načrtu, ki je sedaj po sklepu sveta staršev neveljaven, so tudi rezultati NPZjev neveljavni. No, pa niste več najslabši 🙂
Ojej, lepo vam je zakuhala tale vaša hvaljena ravnateljica. Sedaj vam res ostane zgolj upanje, da bodo ogovorni na ministrstvu ravnali v korist vaših otrok.
a ste slišali tisto o sokratovih cedilih?
tukaj si preberite:
Nekdo je prišel nekega dne ves razburjen k Sokratu. Poslušaj, moram ti povedati, kako je tvoj prijatelj…
Počakaj! ga je prekinil filozof. Si to, kar mi nameravaš povedati, precedil skozi tri cedila?
Tri cedila? se začudi prišlec.
Da, moj prijatelj, tri cedila. Prvo je cedilo RESNICE. Si preveril, če je to, kar mi hočeš povedati, resnično?
Nisem. Slišal sem, da ljudje o tem govorijo…
Dobri moj prijatelj. Gotovo si to precedil skozi drugo cedilo – cedilo DOBROTE. Je kaj dobrega v tem, kar mi želiš povedati, čeprav ni gotovo, da je vse resnično?
Ne! odgovori človek že precej v zadregi. Ni govora o čem dobrem. Ravno nasprotno…
Hm! ga prekine ponovno modrec. Poskušajmo še s tretjim cedilom. Je to vsaj KORISTNO, kar bi mi rad povedal?
No, ni ravno koristno…
V redu, reče Sokrat. Če to, kar hočeš povedati, ni resnično, niti dobro, niti koristno, vse skupaj lepo pozabi in si ne beli las zaradi tega, kot si jih jaz ne!
mislim, da večina informacij iz te teme, pade že na PRVEM CEDILU! poznam situacijo in vem, da se ti učitelji borijo ne samo za svoje dobro, ampak tudi za dobro otrok.
Spoštovani nekdo 1111,
tista tvoja o moji navezi z bivšo ravnateljico je pa res bosa. Moram rečt, da sem se celo malo nasmejal ob branju.
Kar se pa tiče moje ocene dela pod novo VD…. to kar je napisal kitajski cesar zgoraj, to naj bi bile besede nove ravnateljice… kako naj temu rečem drugače, kot pot navzdol…
Zaskrbljeni očka: Sem vesel, da sem vas kljub resnemu položaju v katerem se je našla šola vaših otrok uspel nasmejati.
Naši otroci v šoli in doma potrebujejo največ prav to. Nasmejane obraze, za katere jih starši velikokrat prikrajšamo.
Upam, da šola čimprej najde ravnatelja, ki bo v prvi vrsti odličen pedagoški vodja, kajti kot berem med vrsticami vaša šola potrebuje ravno to. Zadovoljstvo in znanje naših otrok ni odvisno od birokratsko predpisanih obrazcev, 100% izpolnjenih (predragih) delovnih zvezkov, 100% realizacije pouka, privarčevanega denarja na računu šole,…;
Mogoče pa ni pot navzdol. Mogoče pa je pot k temu, za kar smo učitelji na šoli – resnemu in odgovornemu poučevanju.
Enostavno boste morali razumeti, da vsi ti megaprojekti, množica krožkov in drugih postranskih obveznosti, ki se nalagajo na učitelje, ki že poučujejo preko svoje obveznosti, SLABŠAJO kakovost pouka.
Mislim, da je bilo na Svetu staršev dogovorjeno, da se situacije na šoli ne izpostavlja širši javnosti.
Držite se dogovora, spoštovani gospod![/quote]
To kar ste se vi dogovorili na Svetu staršev je vaš problem, to kako bom pa jaz izrazil svoje mnenje je pa moj problem. In dokler ga lahko izrazim, ga bom pač izrazil. Kaj imam od tega, če za razmere na šoli ve le peščica tistih, ki sedite v Svetu staršev? Mislim, da je zadeva dovolj problematična, da o tem izve tudi kdo drug… pa glede na vse informacije in glede na zgornje zapise očitno vaš dogovor ni ravno najbolj uspel.
A, torej niste v Svetu staršev – pa ste kljub temu tako detajlno seznanjeni s situacijo na šoli?
Zanimivo, res. Sem mislila, da starši v povprečju nismo tako informirani.
Dopuščam možnost, da imate informatorja drugje.
In mnenja ste, da se situacija lahko reši z razčiščevanjem po forumih?
In da jo lahko reši nekaj anonimnežev?
No…
Glejte, tudi jaz imam otroka na Bičevju, 3/4 učiteljev zelo kvalitetno in korektno opravljata svoj poklic, 1/4 pa je takih, ki nadaljuje po liniji najmanjšega napora.(Kot verjetno povsod v vsaki organizaciji, podjetju, ustanovi.)
Osebno sem prav vesela, da je otrok na Bičevju.
Ker tam ni le številka, ampak osebnost, deležna individualne obravnave.
Seveda pa je veliko prepuščeno percepciji posameznika in temu, koliko realno sliko si je le-ta sposoben ustvariti o dogajanjih okoli sebe.
In resnično ne razumem, kaj bi z gonjo radi dosegli.
Bi radi odstavili celoten učiteljski zbor (razen morda nekaj oprod ravnateljice)?
Je situacija na Bičevju res tako slaba, da terja pozornost širše javnosti?
Bičevski učenci dosegajo zelo dobre rezultate na tekmovanjih, natečajih, razpisih.
V tem prekašajo okoliške šole.
Verjetno je to rezultat nestimulativnega okolja ter nezainteresiranih učiteljev, kajne?
Toliko, kot se dela na Bičevju (z ravnateljico ali brez) se dela redko kje.
Križ je le, da ravnateljica dela svojega kolektiva ne ceni.
Draga Pika,
situacija na OŠ Bičevje je sedaj že splošno znana, ni treba da si v Svetu staršev.. o razmerah na šoli že ptički čivkajo.
Po mojih informacijah, Bičevski učenci ne dosegajo ravno dobrih rezultatov (vsaj kolikor so meni poznani rezultati NPz-jev).
Kar se pa zadnega stavka tiče… ne vem o kateri šoli vi govorite, če imava v mislih isto OŠ Bičevje, potem se popolnoma strinjam z vami.
Toliko, kot se dela na Bičevju (z ravnateljico ali brez) se dela redko kje.
Res je, skoraj povsod se dela več in bolje!!!!
Zaskrbljena mamica,
če domnevno odrasle opravilno sposobne osebe uspešnost šole merijo zgolj po rezultatih NPZ-jev, se moramo najbrže začeti bati za narodovo zdravo presojo.
Statistika je točno to, kar pove ime – zgolj statistika.
Razumen človek bo njene rezultate interpretiral tako, da bo sliko pogledal širše.
Sicer pa z tole obtožbami postaja resno.
Mislim, da ste v tej zgodbi o jari kači zamenjali že vsaj 10 vzdevkov (IP številka ostaja ista).
Najbrž bo čas, da se (zgolj prizadetim) izpostavite z imenom in priimkom ter osebno ponovite vse, kar ste o prizadevnem pedagoškem kadru napisali tu.
Če vas je kaj v hlačah, seveda – če sem uganila prav, vas je sicer v krilu kar dovolj.
Draga Pika,
samo še tole, pa vas pustim pri miru….
V celotni zgodbi sem zamenjal samo dva vzdevka (očka in danes mamica 🙂 ).
Pa še to, sem nekaj prispevkov pisal v službi, nekaj pa doma… tako, da tisto o IP številkah je mejčkeno zgrešeno…
Kar se mene tiče je tole moj rep jare kače… za izboljšanje kvalitete poučevanja mojega otroka pa vedno obstaja rešitev, to je možnost prešolanja. V upanju na izboljšanje razmer te možnosti zaenkrat še ne mislim uporabiti, mogoče pa kdaj…
Oblast je slast, dokler nisi na oblasti. Ko prideš gor pa ugotoviš da pa mogoče to ni tako mamljivo kot se je zdelo ko si bil samo opazovalec.
Za vse skupaj bi bilo mogoče najbolje da bi se začeli ravnati po Sokratovi zgodbici o cedilu – predvsem pa bi vsem dobro delo če bi se vsak brigal predvsem zato, da bi kvalitetno in korektno opravil delo za katero je plačan.
In še droben nasvet, sreče in zadovoljstva nam ne more nihče podariti niti ustvariti. Zato smo odgovorni sami in ne ljude, ki nas obkrožajo. Tako, da dragi učitelji na OŠ Bičevje bistvo je vedno očem nevidno in lepo prosim pričnite vendar opravljati svoje delo in se ne spuščajte v politiko. Ta še nikoli nikomur ni prinesla nič dobrega. Na šoli ste da učite, ravnatelj pa pride in gre. Žal se birokraciji nikoli ne boste mogli izognit in sreče in uspehov v delu vam ne bo prinesel na pladnju noben šef.
Hmm za slovnične in tiskarske napake se pa opravičujem – vnaprej 🙂
Spoštovani starši,
pravico imate, da poveste, kar vas žuli, ampak menim, da forum ni pravi naslov za reševanje nesoglasij.
Najprej se pomirite in potem pogovorite, saj gre za vaše otroke.
Z nestrpnostjo se nikamor ne pride in slej kot prej bo potrebno stopiti na isto stran.
Prosimo,
da spoštujete tudi pravila forumov MoN.
Da ne boste ne vi in ne mi imeli problemov.
V kolikor pa kdo ni prepričan kam in kako po pomoč, pa se lahko oglasi tudi na naš naslov in poskušali vam bomo pomagati.
Forum pa res ni mesto za takšne debate.
Mineva tretje leto odkar smo na Oš Bičevje poudarek tri zeloo mučna leta to kar se dogaja na tej šoli je abnormalno in jaz imam tega dosti zato sem napovedala vojno in bom šla do konca tudi z javnostjo, ker določeni osebki na tej šoli mislijo da so bogovi dostikrat sem jih že postavila na realna tla ampak mesec dva je mir pol pa dobiš udarec nazaj in stresanje na otroka ker si jim kot starš pokazal zobe. Sedaj bomo šli do konca ker tudi za njih vela zakon in niti pod razno niso nedotakljivi tko da dragi starši ki ste istega mnenja prosim pokažite zobe in se postavite za lastne otroke ker otoci na tej šoli zelo trpijo
Zakaj se za to ne vpraša kaj učencev, kaj se njim zdi?učenci so izvedeli za novo ravnateljico ko je prišla v razred med poukom…prejšna ravnateljica je bila kar velki večini učencev bolj všeč…glede alkohola al nečesa kar je nekdo prej pisal…kako bo to možno če je večina učiteljev starih čez 50?v razredu mojega otroka je bilo kar nekaj težav z učitelji, saj baje niso dobro razlagali…samo ena stvar se mi zdi neumna, saj je pomočnica ravnateljice(bivša)dobila odpoved saj je hotela odstopiti iz položaja, ne iz položaja učiteljice!
jap
smo dobili opozorilo, naj bomo zelo pozorni na svoje otroke in na to, kaj se z njimi dogaja.
Tudi ni čudno, če so začeli šikanirat “drugače” misleče v lastnem kolektivu.
Zanima me, ali ostali starši kaj razmišljate o prešolanju na drugo OŠ. Menda bo potrebno pohiteti, ker bo na okoliških šolah prostora zmanjkalo.