Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Ortopedski čeveljci – da ali ne?

Ortopedski čeveljci – da ali ne?

Naša dvojčka sta stara enajst mesecev in spremljana v razvojni ambulanti. na zadnji kontroli sva vprašala, ali naj jima za prve korake kupiva kakšne čeveljčke in kakšni naj bodo.
Odgovor je bil malo presenetljiv: Najbolje je, da je otrok bos, če pa že čeveljške, ker zunaj pač ne more biti vedno bos, pa nikakor ne ortopedskih. Ob tem je še dodala, da bo morala res kmalu na razgovor v Ciciban, da jih malo povpraša, zakaj še vedno propagirajo 10 let staro prepričanje. Čevlji naj bodo čim mehkejši, da nogi dovolijo razvoj in je ne utesnjujejo v določen položaj. Stopalo se razvija več let in obuvalo naj ne bo ovira Npr.: večina otrok ima v začetku ploska stopala, ki se kasneje popravijo tudi (ali še bolje) brez ortopedskih čevljev.

In če malo razmislimo, vsi pediatri se strinjajo, da je najbolje, če je otrok bos. Ali ni potem najbolj smiselno, da je obuvalo čimboljši približek občutka bose noge?

Je že kdo naletel na tako priporočilo?

Ja! Tudi jaz sem se zadnjič pogovarjala z eno fizioterapevtko, ki mi je rekla, da sploh ni več nujno, da ima otrok v čeveljčku ortopedski vložek-ala Ciciban. Na vprašanje zakaj, mi je odgovorila, da so raziskave pokazale, da čeveljčki z vložkom ne preprečujejo “platfusa” ali okvar s hrbtenico in da v velikih primerih celo polenijo nogo!!! Si lahko mislite? Povedala mi je tudi, da imajo vsi otroci do 3. leta starosti ravno stopalo in da se le-to oblikuje šele po tej starosti. Vse skupaj sem preverila pri pediatrinji in ta mi je vse skupaj potrdila in svetovala podobno kot tebi-NAJ BO OTROK ČIMVEČ BOS!
Če pomislim logično, potem je res boljši občutek v čeveljčku, če v njem ni nobene ovire in da je čimbolj mehak. Se mi zdi, da se nogica potem lepše in lažje razvija, kot pa v utesnjenem npr. Cicibanu, ki iz vseh strani utesnjuje malčkovo nogo in ji “ukazuje” kako se naj razvija.
Sedaj sem čisto zmedena. Tudi jaz ne vem, kakšne čeveljčke kupiti. Ali dati za Cicibanove 10.000 sit in za katere vedno več strokovnjakov trdi, da niso več potrebni ali kupiti za isto ceno 3 komade kakšnih bolj udobnih čeveljčkov brez vložka in poslušati očitke mamic, zakaj ne kupim Cicibana?
Je katera zvedela kaj podobnega? Poročajte prosim, da bo nakup čeveljčkov lažji!

Jaz mu kupujem Geox. So zelo kvalitetni čevlji, pa še nogica se mu ne poti sedaj v tej vročini.

Dobila si popolnoma pravilen nasvet, zato ga upoštevaj. Ideje o trdih in močnih čevljih so res preživete, zato otroku kupi mehak, prožen čeveljc, kar ne pomeni, da mu kupi nekaj, kar bo po 2 nošenjih izgubilo obliko in ne bo ničemur več podobno. Meni osebno so cicibanovi čevlji čist mim, z izjemo kolekcije softi.

Otrok čevljev, dokler zares sam ne hodi, ne rabi!! Sprehajanje za roke pa itak odsvetujejo. Tudi copatkov ne rabi, res je daleč najbolje, da je bos. Zdajle je poletje in kot nalašč idealno za biti bos. Naj te umazanija ne moti, saj se nogice umijejo. Nogica mora biti prosta, edino le na ta način razvijajo mišice stopala, ki preprečijo “platfus”.

Če že na vsak način hočeš nekaj kupit, kupi zračno usnjeno obutev (zdajle gotovo sandalčke), ki je mehka, prožna, jo lahko upogneš med palcem in kazalcem – vse drugo je pretrdo. Vsekakor naj bo kvalitetno izdelana, ne kak pofl iz plastike in umetnega usnjega ali celo pene. Vedi pa, da otročkom nogica hitro raste, in da bo čevlje za 10 jurjev ravno tako hitro presatel kot tiste za 4. Zdajle je še čas razprodaj, tako da se ti morda splača pogledat, čeprav na tvojem mestu čevljev ne bi kupila, dokler ne bi junaka samostojno prehodila vsaj domačega stanovanja brez opore.

Se popolnoma strinjam!
Kar se tiče čevljev pa…

Med copati so se po mojih izkušnjah (tudi razvojna pediatrinja in fizioterapevtka sta ploskali od navdušenja) najbolje izkazali Robeez. Sicer so dragi, ampak hvala bogu so številke na polletni razmak in v končni fazi le ne pride tako zelo veliko na leto. Res priporočam, ker so res zelo zelo fajn za male nogice. Pa še luštni so.
Obstaja tudi slovenska različica (kopija), delajo jih v Radovljici.

Da nebi delali prevelike krivice Cicibanu – po mojih izkušnjah so modeli “Softies” udobni in mehki, otroci v njih res radi hodijo. Dobre izkušnje imam tudi z Geox, vendar ne za prve korake – tisto so navadni pancerji!

Vem da zelo hvalijo tudi italijansko firmo Naturino, probali jih pa še nismo.

Zelo fini čeveljci so tudi od fischer price (Mass -pohvaljeni v razvojni), pa tudi sandali iz lastne Mass-ove proizvodnje so odlični, vsaj za 2 modela vem. Običajno niti ne gledam na znamko, pač pa le na omenjene lastnosti.

pa SuperFit so tudi zelo mehki. vsekakor pa čimveč bosi (tudi po travi) ali v nogavičkah na bremzice, sicer pa so tudi nekateri copatki skoraj tako mehki kot nogavičke.

Vse zgoraj napisano drži, po lastnih izkušnjah mehak, udoben in popolnoma usnjen čevelj težko dobiš in ponavadi žal zanj tudi veliko plačaš (več kot Cicibana).

Jaz največkrat najdem v Geox-u (tam vsi modeli niso dobri), potem pa so še Superfit, Ecco, Ciciban softy model, v Pekovih prodajalnah pa imajo tudi nekatere modele Primigi, ki so zelo dobri. Kot copatke pa omenjeni Robeez (ti bi lahko bili tudi čeveljci za suho vreme), v katerih je nogica skoraj tko kot bi bila bosa.

Res škoda, da nikjer okoli Ljebljane ne najden Naturina (ki je na žalost tudi ubitačno drag).

LP

Tako grozno pa spet ni. Recimo letos so imeli odlične sandalce v turbo schuh, za celih 2.500 sit, pa kakor koli se že to sliši. Prožne, usnjene, mehke, idelalne za malo višjo nogico, z zračno blazinico na podplatu. V scarpi so velikokrat najdejo usnjeni, mehki, prožni modeli zelo dobre izdelave. Mass ima tudi veliko takih modelov – predpogoj je, da ne bolehaš za sindormom “firma” in nisi obseden s tem, da samo določena firma izdeluje dovolj dobre čevlje. Po mojih izkušnjah otrokom noga tako hitro raste, da je nakup nekih blazno dragih čevljev za max. 2 meseca težko smiseln, razen če sta dva eden za drugim in tudi obutev nosita eden za drugim.

Za vse, ki imate firmo Robeez. Kje se kupijo ti copatki in kakšne so okvirne cene?

32evrov, preko spleta
http://www.robeez.com

Super so!
Hvala za informaciji!

Slovenska verzija, meni celo lepša – ročna unikatna izdelava, pa so Manus iz Radovljice (pa še cenejši so):
http://www.manus.si
Dobiš jih tudi v Ljubljani, v poletnih mesecih jih prodajajo na čevljarskem mostu vsako soboto.
lp

Mene zelo čudijo ti govori o tem, da so Cicibanovi čevlji ortopedski. Ma kje ste to slišali? Sploh ni tako. Imam punčko, ki je sedaj stara 5let in ji od zmeraj kupujem samo Cicibana. To mi je tudi pripročil tako pediater kot fizioterapevt. Jaz in moja punčka smo z njimi zelo zadovoljni in jih priporočam tudi drugim.

Tudi nam je fizioterapevt priporočil, naj ima doma nogavičke z bremzicami, da se nogica prosto razvija. Drugače glede čeveljčkov pa Cicibana, ker niso ortopedski, ampak ANATOMSKO OBLIKOVANI, kar je velika velika razlika. petni del je malo ojačan, da nogici nudi malo opore in znoter ima anatomsko in mehko oblikovan vložek, A to ni ortopedsko. če še ne veste, kaj so ortopedski čevlji, vprašajte ortopeda…Ker Cicibanovi absolutno niso. Lahko si tudi pogledate samo sestavo čevlja na njihovi spletni strani.
Res pa je, če se malo pozanimate, da je v začetku res družina Petejan delala ortopedske čevlje po naročilu, a ko so prevzeli Ciciban in širili proizvodnjo so to opustili. Po mojem ste vse skupi malo pomešali…

Kljub ceni, se mi zdi, da se za mojo malo punčko splača odšteti malo več in ji nuditi res kvalitetno obutev.

Anatomsko oblikovanim cevljem, torej tistim, ki imajo izboklino na vlozku, torej nimajo ravnega podplata, se po domace rece ortopedski cevlji. In ti niso priporocljivi. Ciciban ima nekatere taksne anatomsko oblikovane, nekatere modele pa ne. Slednji so boljsi.

LP,
Meli

Točno, Meli*!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

se strinjam z meli:)

Za nas so Naturino in Ciciban zakon!

Ne vem od kod ljudem ideje, da so Ciciban trdi ortopedski čeveljci. Prav nasprotno. So mehki, izdelani iz kvalitetnih nravnih materialov, tako kot Naturino.

Copati Robeez pa so se pri nas izkazali kot brca v temo. Rezultat so bile totalno prepotene nogice.

Ciciban, Ciciban, Ciciban. Ostalo so neke modne muhe, ne rečem, da brezpogojno slabe, a mnogokrat veliko denarja za malo muzike. In v stilu: ja, če je __ firma, bo pa ja dober čevelj.

Mi smo s Cicibanom več kot zadovoljni, pri tako pestri izbiri mi je nelogično, kje vi najdete “ortopedijo”. Anatomi, drage moje. In natur materiali. Pa še slovenski so! Tudi na to dam veliko, sem prav ponosna, da imamo doma tako dobro firmo.

No, pa da ne boste mislili, da imamo doma samo Cicibančke… tudi kaj drugega. A ko se gre za res, ne eksperimentiramo več. Tudi otroka najraje obujeta te čeveljčke in jaz se ravnam tudi po njunih željah.

Anatomski ali ortopedski, mislim, da vsi vemo o čem govorimo.
Glede že spet majhnega pričkanja pa, hotela sem samo preveriti, ali je še katera druga slišala, da so vedno manj priporočljivi ti čeveljčki.
Jaz osebno NIKOLI ne gledam na denar, ko kupujem za svojega otroka in razlog te polemike ni v iskanju cenejših čeveljčkov, ampak v temu, da svojemu otroku nudim samo najkvalitetnejše, kar svet danes ponuja. Da pa bi to našla in v vesti, da bom naredila prav, se pa med drugim obračam po nasvete tudi na ta forum.
Hvala za vsa vaša mnenja, sedaj bo moja odločitev lažja!

New Report

Close