Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ortodontija – čeljustna in zobna ortopedija Ortodontska žička po zdravljenju

Ortodontska žička po zdravljenju

Pozdravljeni,

ženska, samoplačnik, 34 let, 27m fiksen aparat zgoraj in spodaj, zaključeno zdravljenje februarja 2021. 11m že imam retencijski lok zgoraj in spodaj, ki se mi nenehno odleplja z zob. Na redno kontrolo ne počakam nikoli, ker se mi odlepi vsaj na enem zobu žička na 14 dni. Sedaj počakam, da se mi odlepi vsaj na 2 zobeh, da se mi splača peljati 45km v eno smer do ortodontke. Rekla mi je, da mi lahko to lepilo (ki se strdi pod UV lučko) sanira tudi osebni zobozdravnik. Zobozdravnik pravi, da on tega ne bo reševal in da žička niti ni primerna za zdravje zob, saj lahko zaradi lepila in onemogočene higiene med temi zobmi dobim karies. Zobozdravnik pravi, da se žičke več ne uporablja, da se naredi taka prozorna folija (kot invisalign), ki drži zobe na svojem mestu in se tudi pri odraslih uporablja samo občasno ponoči in občasno. Naslednji mesec mi tudi pri ortodontki poteče 12m brezplačnih kontrol, kar pomeni, da bom tudi lepljenje žičke na 14 dni plačevala kot samoplačnik. Na spletu najdem samo informacije, da odrasla oseba rabi žičko praktično do konca življenja.

Kdo ima prav? Kako postopati? Glede na to, da sem za ravne zobe plačala več tisoč evrov, bi jih take želela tudi zadržati. Po drugi strani, pa vsekakor želim tudi ohraniti zdrave zobe, brez kariesa.

Prosim za nasvet in vaše izkušnje.

Spoštovani,

ortodontsko zdravljenje zajema dve fazi: aktivno fazo zdravljenja, ko postavljamo zobe v pravilen položaj, in fazo vzdrževanja ali retencijsko fazo, ko skrbimo za to, da pridobljeni rezultat tudi ohranimo. Tako kot aktivna faza zdravljenja mora biti tudi faza vzdrževanja dobro načrtovana. Aparat za vzdrževanje pridobljenega stanja mora biti v prvi vrsti učinkovit, hkrati pa je dobro, da je za pacienta enostaven in sprejemljiv. Le tako bo služil svojemu namenu. Študije kažejo in potrjujejo, da je permanentno vzdrževanje stanja edino zagotovilo, da ohranimo doseženo postavitev zob in da ne bo prišlo do neugodnih sprememb. Še posebej to dejstvo velja za ortodontsko zdravljenje v odrasli dobi. Aparati za vzdrževanje so lahko pritrjeni na zobe, lahko pa so snemljivi. Kdaj izbrati ene in kdaj druge, je odvisno od več dejavnikov. Zagotovo sta najpomembnejša dejavnika začetna ortodontska nepravilnost in starost pacienta. Pri izbiri pa se lahko v določeni meri oziramo tudi na želje pacienta. Pri odraslih pacientih ortodonti običajno svetujemo kombinacijo fiksnega retinerja (žička, ki je nalepljena za notranjo stran zob) in snemljivega aparata (npr. prozorne folije), ki ga pacient dodatno nosi ponoči. Kombinacija obeh aparatov je najbolj zanesljiva in hkrati za pacienta tudi najbolj udobna metoda vzdrževanja stanja. Žičke se pacienti hitro navadijo in je običajno že po nekaj dneh povsem nemoteča.  Težave z odlepljanjem, ki jih opisujete, se praviloma ne dogajajo. Pacienti se lahko povsem nemoteno prehranjujejo in posebna pazljivost pri tem ni potrebna. Nekaj več pozornosti morajo posvetiti čiščenju predela okrog žičke in če je vzdrževanje higiene ustrezno, vzroka za nastanek kariesa ni. Kot rečeno, so vedno mogoči tudi kompromisi v zvezi z izbiro retencijskih aparatov, vendar se je potrebno zavedati pomanjkljivosti, ki jih posamezni aparati imajo. Lahko se torej odločite samo za snemljiv retencijski aparat (retencijsko folijo), vendar morate potem skrbeti za to, da ga boste tudi redno nosili. Srečno!

Stanka Herman

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close