Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija ortodontska zadeva

ortodontska zadeva

Pozdravljeni…
Imam 21 let in me zanima en problem,oziroma glede ene lepotne napake.
Med svojimi “enkami” imam kakih 3mm razmaka,kaj me fizicno nikakor ne moti,ampak bol osebno.Bil sem ze pri nekaterih znanih ortodontih in se malo pozanimal.Eden mi je ponudil dve resitve.Prvo da mi da protezo na celo zgornjo celjust in mi premika k sredini dokler se ne popolni izgubljeni prostor.Takrat bi pa seveda se z notranje strani dal(zalepil) ploscico,da to nebi slo nazaj.Ampak mi je tudi povedal da se lahko zgodi da ta ploscica ne drzi,ker jo veckrat z spodnjo celjustjo,kadar jemo,dol odlepimo,tako da bi potem mogel nositi neki notranji aparat,podnevi ali ponoci.Tako mi je na koncu tole odsvetoval,ces da ni tega vredno,pa se drago je.Priporocal pa mi je nadgradnjo,oziroma helijum plombe,kako bi se vsaj ta razmak zmanjsal na milimeter.Eni zobozdravniki pravijo da se mora malo sklenina pobrusiti(okoli 20%),eni pa ne.Mene zanima ali te helijum plombe scasoma potemnijo in ce,ali potem pri vsakem novem nastavljanju se mora spet malo sklenina pobrusit in tako naprej.Zanima me pa predvsem tudi ce se je treba sklenina sploh brusiti in seveda profesjonalni nasvet.

V naprej hvalezen……

Spoštovani Dejan

Brez pregleda je težko svetovati natančno in pravilno. Zelo pomembnih je kar nekaj dejstev, zaradi česa je dejansko nastal tolikšen prostor med enkami. Verjetno imate frenulum(mišica katera se nahaja med enkami, in vleče zoba narazen). Lahko ugotovite sami, če dvignete zgornjo ustnico in vidite da je med enkami dlesen povezana z zgornjo ustnico. Pri tem je treba to najprej operirati (manjši kirurški poseg) in nato vstaviti aparat, po možnosti fiksni. Nositi bi ga bilo potrebno od 6 do 8 mesecev. Potem se izdela posebna ploščica za retencijo( za pritrditev novega položaja zob, kateri pravimo retiner)ali žička. Ni moteča.Seveda tisti prostor, ki ga zapiramo, vzamemo na drugem mestu in je zato potrebno narediti natančen pregled za pravilno terapijo.
Drugi način je izdelava helio-zalivk z ene in druge strani, seveda brez brušenja sklenine!!! Razumeti je treba da nobena zalivka ni doživljenjska in trajna. Ortodontski poseg bi bil dokončna estetska in funkcionalna rešitev.

Lep pozdrav
dr. Hrvoje Korošec

New Report

Close