Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo ortodontka želi brusiti zdrave zobe

ortodontka želi brusiti zdrave zobe

LP!

Naša ortodontka bi rada moji deklici, ki je stara 8 let in pol brusila (vzdolžno!) zdrave trojke spodaj, da bi kao lažje in lepše izraščali novi zobje, ker je v ustih premalo prostora….

Moja zobozdravnica mi je nekoč brusila zdrav zob, da bi njen umetni lepše sedel nanj (!?) in do danes me ta zob ni nehal skeleti, boleti, motiti…. Jasno ne želim, da bi moja hči doživljala isto. Če meni, da je potrebna korekcija z aparatom, naj ga predpiše, ali pa počakamo, se vam ne zdi? Njena zobozdravnica je bila enakega mnenja, brušenje energično odsvetuje. Kaj mislite?

PS K njej sva prišli zaradi razmaka zgornjih enk, kao če je potrebno kirurško prerezat frenulum in za zdaj se za to nismo odločili, ker ortodontka pravi, da gresta enki spontano lepo skupaj z izraščanjem trojk. Te pa so prav Drakulskega videza, izraščata namreč veliko previsoko in izbočeno…. Kdaj če sploh se namreava odločit za aparat in ali bomo res od tistega dne do “dobave” čakali 2 leti?

Hvala Vam za mnenje.

Spoštovana specialka,

niste napisali ali so spodnje trojke že stalne ali so še mlečne – ta podatek je pri tem vprašanju zelo pomemben. v ortodontski terapiji se pogosto uporablja brušenje mlečnih zob za terapijo tesnega stanja. Seveda morajo biti narejene usterzne meritve, ki nakazujejo, da bo tako brušenje zadostno za popravo nepravilnosti oz. bo skrajšalo terapijo z ortodonstkim aparatom.
Če se diastema spontano zapira, potem prerez frenuluma res ni potreben, ne glede na tesno stanje. Kdaj se bo vaša ortodontka odločila za teapijo z ortodontskim aparatom pa ni vprašanje zame, temveč za ortodontko, ki edina ozna odgovor. Čakalna doba za terapijo z ortodontskim aparatom pa prične teči z dnem, ko je bila deklica prvič obravnava pri ortodontu oz. ko je bila vpisana v čakalno knjigo.

New Report

Close