Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Ortodont-samoplačniško?

Ortodont-samoplačniško?

Nekje sem zasledila, da naj bi otroci, ki potrebujejo zobno protetiko, od letos dalje, le to dobili brez plačila. Zaradi dolge čakalne dobe smo se pred leti odločili za samoplačniško varianto, saj v nasprotnem primeru še danes sin aparata ne bi imel. Sedaj pa me zanima, ali je upravičen do brezplačnega zdravljenja? Mogoče kdo od vas ve?

opravičen le če je nujno, kar ugotovi zobar, ki ga napoti do ortodonta, toda ne kar vsakega, tistega, ki ga imate v ZD. Tam pa se čaka ja, prednost imajo res hudi primeri, ki ga spet potrdi zobar, torej najprej k vasemu zobraju, no otroskemu, on je pravi naslov za vse to!

No, saj nas je pred 3 leti naša zobozdravnica z napotnico napotila k ortodontu. Ta je ugotovil, da je zdravljenje potrebno, čakalna doba pa je bila takrat 6 let. No, in mi smo se potem odločili raje za samoplačniško zdravljenje. Zdaj pa me zanima, če lahko preidemo na zastonj varianto, saj ni ravno poceni ta štos.

sploh mi ni jasno zakaj gre in o čem sprašuješ praviš da je pri otroku bilo tolk nujno da niste mogli čakat! samo na kaj niste mogli čakat? na prvi pregled pri ortodontu ali na aparat?. ker za prvi pregled ni čakalnih dob v letih, verjemi smo dali to skozi. je pa čakalna doba na aparat in trenutno znaša 3 leta. v tem času je otrok v opazovani skupini. samo nam je ortodontka povedala da pri nas bo šlo hitreje ker bo prvo rabila takega za širjenje pol pa fiksnega. na slednjega pa bo tudi treba čakat da zrastejo vsi stalni zobki. in jo čist razumem in mi je jasno da nič ne nardim če otroka peljem samoplačniško.

sicer pa ortodonti, ki delajo v okviru javnega zdravstva delajo tudi v samoplačniških amb., zato boš največ izvedela če kar vprašaš vašega ortodonta. veš pa verjetno da izbrani zobozdravnik lahko napiše le eno napotnico za ortodonta. novo lahko le v prim. da se preselite vi ali ortodont oz. da ortodont iz kakega koli razloga zapre ordinacijo.

hvala za odgovore. Bom kar pri naslednjem pregledu vprašala.

New Report

Close