Ortodont
Spodaj je tema o ortodontu in naročanju. Lahko naročiš otroka v kateri koli ZD v Ljubljani ali samo v matičnem ZD Bežigrad? Otrok je star 14 let (1997), pred leti smo obupali pri ortodontu, ker nas je naročeval na letne preglede, ampak do aparata nismo prišli. Sin ima izrazito krive zobe, ki se prekrivajo in mislim, da je zdaj skrajni čas, da to uredimo. Kakšno pot priporočate?
Bi še jaz zastavila eno vprašanje, se mi zdi , da bom tu prej dobila odgovor kot spodaj, sem neučakana:)))
Problem glede zobnega aparata rešen, me pa zanima, če mogoče kdo ve, ali se isti fiksni aparat lahko ponovno vstavi, ko je 1x odstranjen. Namreč me skrbi, ker sem nekje zasledila, da se lahko pojavijo rumene lise na zobeh. Pa me zanima, če je možno da mu ortodontka vsake toliko časa sname fiksni aparat za 5 min in spolira zobe. Ker se mi zdi 2 leti dolga doba in sigurno nastane razlika med izpostavljenim in zakritim delom zoba.
Hvala Mone/i :)))
P.S. Lastnica teme sorry,da sem smuknila s vprašanjem na tvoj teritorij.
Nismo še tako daleč, da bi govorila z ortodontko o higieni zob. Sicer si vsak dan umije zobe zjutraj in zvečer, ampak me skrbi, ko bo aparat nameščen, zobe si bo umil zjutraj, potem v šoli malica, domov pride komaj okrog 15.ure in nima časa, da bi po malici skakal po WC-ju z zobnimi ščetkami. Ne vem, če je to dovolj, da si umije zobe zjutraj potem pa po malici ostane hrana toliko časa na zobeh. Povejte prosim tisti, ki ste imeli aparat ali ste si takoj po vsakem obroku umili zobe ali samo zvečer in zjutraj? Hvala:)
Po vsakem obroku sem vsaj sprala usta. Ker drugače bi doživela živčni zlom, ko se hrana zatakne za žičke in to zelo moti. Niti smejat se ne upaš, ker ne veš, kaj imaš obešeno na žičkah :))). Vsaj toliko bo moral tudi v šoli narediti, potem pa če res umije zobe dva do trikrat na dan, je dovolj. Aparat sem imela več kot 2 leti in nimam nobenih lis na zobeh.
Glede umivanja; dobro jih je umiti po vsakem obroku, ni pa ravno 100% nuja. Karies se zaradi tega ne bo pojavil. Je pa treba zvečer res temeljito sčistiti tudi medzobne prostore.
Glede lis; meni so se po enem letu začele nabirati obloge okrog zvezdic (samo pod določenim kotom, sem tudi že mislila, da je mogoče karies…), je p ato tudi odvisno od posameznika. Obloge s ena koncu sčisti, redko jih čistijo vmes (kakšni zasebniki mogoče).
Lp