Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija orhidopeksija

orhidopeksija

spoštovani,
sem mamica 3 letnega sina in me zanima glede orhidopeksije. situacija je sledeča:
osebna zdravnica je sina napotila k urologu zaradi mobilnega testisa. urolog se pa namesto tega problema lotil nekaj povsem nepomembnega. sina je obrezal, ker po mojem mnenju ni bilo potrebno. glede glavnega problema zaradi česa je sin prišel k urologu se ne želijo ukvarjati in prelagajo odgovornost, na vprašanje kaj pa testis samo skomignejo z rameni.
ker sem bila vzstrajna so sina poslali na uz. in domov poslali izvid na katerem piše: “desni testis leži v skorumu, levi v spodnjem delu ingvinalnega kanala. glede na omenjeni izvid bi bila potrebna dodatna operativna teprapija levega testisa- orhidopeksija. in datum operacije”.
ker sem že enkrat naredila napako, ki nima poti nazaj (nisem se strokovno sama pozanimala kaj piše na izvidih, so ga ne da bi me vprašali obrezali, niso mi niti znali razložiti ali so še druge možnosti…in ker ima že tako malega lulčka, zdaj ko je obrezan prijoka k meni:”mami, mami nimam lulčka… otrok je star 3 leta).

zato bi vas prosila če mi lahko poveste za kaj gre. ali je orhidopeksija nujna? ali so mobilni testisi s časoma sami popravijo? ali je zaradi tega lahko sin neploden?

Spoštovani!

Glede mobilnega testisa bi bilo eno od mnenj lahko tako – če je testis občasno tipati v skrotumu, včasih pa ga “potegne” navzgor, in ga je mogoče iztisniti pri pregledu nazaj v skrotum (ter se je najbrž podobno zgodilo v narkozi, ko se sprostijo mišice in je jajčka mogoče tipati v skrotumu), gre za mobilni testis. Torej – včasih je normalno v skrotumu, včasih pa je višje. V tem primeru je verjetno, da se bo do pubertete zasidral v skrotumu in poseg ni potreben. Je pa potrebno redno spremljanje, če se ugotovi, da ga ni več redno v skrotumu, potem je smiselna orhidopeksija.
Če je testis ves čas “gor”, torej ga nikoli ni v skrotumu, je potrebna in smiselna orhidopeksija, s katero vzpostavimo pogoje za (bolj) normalen razvoj testisa.
Beseda mobilni pomeni, da včasih je v skrotumu in včasih ga ni. Če ga nikoli ni (oziroma ko ga iztisnemo – potisnemo v skrotum takoj skoči nazaj), je potreben op poseg. Če testisa nikoli ni v skrotumu, je smiselna operacija hitro, po možnosti že pred drugim letom starosti, sicer se po nekaterih raziskavah res lahko zmanjša plodnost.

Predlagam da potipate “jajčka” fantu vsak dan in boste ugotovili – če vsak dan tipate “dva fižolčka” pod lulčkom, je to v redu. Če pa tipate redno samo “en fižolček”, drugega pa ne, potem bo treba poskrbeti za drugega.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close