Najdi forum

Pozdravljeni!
Sem malo gledala, kam naj dam tole vprašanje, ki ni ravno povezano z vrtom, pa nisem našla nič bolj primernega. Upam, da mi bo tukaj tudi vedel kdo pomagati.
Doma imam dve orhideji, ki jima počasi odpadajo cvetovi. Zdaj pa me zanima, kaj moram narediti, da bosta čez čas spet cveteli? Pa zanima me, če bodo novi cvetovi na istih steblih ali na novih? Novih stebel namreč ni nikjer videti.

Hvala za odgovore! Pa upam, da nisem zdaj preveč razjezila vrtičkarjev:)

Ko bodo orhideji odpadli vsi cvetovi, je dobro še malo počakati. Nekatere kar na starih steblih odženejo nove poganjke z novimi popki. Če pa se steblo posuši, pa se ga lahko kar odreže spodaj. Čez čas bo začelo poganjati novo steblo. časovno recimo pri meni 6 mesecev cveti in nato nekje isto časa poganja novo steblo.Povedano velja za phalaenopsise, te najbolj razširjene orhideje.

Se pridružujem ENI v njenih navedbah. Na okenski polici imam sedem orhidej, različnih barv, stare so po dve leti, razen ene bele, ki ji zdaj teče četrto leto.

Vsakokrat, ko orhideja odcveti, ji odrežem steblo nad trejo “učko” in potem čakam. Dolgo traja, da ponovno požene steblo in se pripravi cveteteti, a ko enkrat zacveto v vsej svoji bohotnosti različnih barv, je to nekaj čudovitega. In še nekaj, vsako leta imajo več in več cvetov.

Ta roža meni res veliko pomeni in jo vzgajam in skrbim zanjo z vsem srcem.

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Phalaenopsisi so pravzaprav čisto enostavni za vzgojo, le da so na pravilnem mestu in da se pravilno zalivajo.Pa seveda, s srcem je treba zanje skrbeti, tako kot za vse rožce. Poplačajo pa res s prečudovitimi cvetovi.

kaksno pa bi bilo pravilno mesto? sem brala o vzgoji orhidej in zgleda hudo komplicirano.

Zdaj poleti je najbolje orhideje imeti v senci na zraku zunaj (na balkonu), seveda tam enkrat tedensko zaliti. Ko jeseni nočne temperature padejo na 5 stopinj, jih prestaviš na okensko polico, na vzhodno ali zahodno okno. Jaz imam lončke na podstavku z glinoporjem, v katerega nalivam vodo za stalno zračno vlago. Zalivam jih enkrat tedensko, občasno s tekočim gnojilom za orhideje. Naj ne stojijo v okrasnih lončkih, paziti na odvečno vodo, ki mora vedno odteči, pa bodo zdrave in lepo rastle. Zračne korenine morajo biti zelene in čvrste.
Vsakih par let jih presadim v substrat za orhideje, ki je bolj lubje kot zemlja. Phalenopsisi se najbolje počutijo v prozornih lončkih, da tudi korenine dobijo svetlobo.
Po počitku potem počasi začnejo poganjati palice za cvetenje, ki začenja okrog novega leta in traja tja do poletja, odvisno od rastline.
Po odpadanju cvetkov steblo odrežeš pri zadnjem cvetu, če je zeleno, ker rado ponovno odžene kakšen cvet, ko se pa posuši in porjavi, odrežeš celega.
Miranda

Joj, res hvala za ta odgovor. ze dolgo si zelim imeti orhidejo in vceraj sem sla v trgovino, zraven sem pa razmisljala, kako bi orhidejo kupila. pol grem se ene opore za vrt kupvat in vidim, da imajo orhideje znizane 🙂 na listku sem imela ze napisano to sorto. Sedaj jo imam. bom upostevala te nasvete in upam, da bo slo. Hvala se enkrat.

No, jaz svojih orhidej čez poletje nikoli ne dajam ven, jih imam vseskozi na istih mestih v stanovanju in krasno uspevajo. Zunaj bi se bala vetrov, saj orhideje ne marajo prepihov. Imam jih na oknih, ki gledajo na vzhod, zato dobijo nekaj jutranjega sonca, ne marajo pa pripeke in popoldanskega sonca.Zalivam jih 1x tedensko, direktno v lonček, in potem še isti dan ali pa naslednji odvečno vodo odlijem. Vse moje orhideje so v okrasnih lončkih. Gnojim jih zelo poredko, res pa je, da jih zalivam s postano vodo.Cvetijo pa zelo različno, nekatere so sedaj v polnem cvetu, druge pa ravno poganjajo nova stebla.
Lep pozdrav in veliko veselja z temi lepimi rožcami želim!

Js pa nisem vedela, da moram orhideji pusti stebelce, sem ga pa odrezala. Ali bo pognala novega? Drugače pa poganja liste in je lepo zelena.
Hvala za odgovore!

Lp, S

Mislim, da bo pognalo tudi, če si prenizko odrezala, dokler ostaja listje zeleno, je upanje, samo zalivat ne pozabi.

Jaz sem zdaj ponovno dve orhideji obrezala, ampak taki, običajni orhideji. Se pa seveda nisem mogla upreti nakupu tistih vrst, ki imajo pokončne liste. Prav tako sem po cvetenju, ki je bilo več kot bujno in občudovanja vredno, obrezala stebelce nad tretjim poganjkom, a izgleda, da so te orhideje drugačne, stebelce se je posušilo, listje pa tuid izgublja svojo lepo zeleno barvo, kljub negi, ki ji jo posvečam tako, kot ostalim orhidejam. Ko bom še kupovala tako orhidejo, se bom morala pozanimati o njenem nadaljnjem načinu življenja po odcvetenju.

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

O, hvala, Marija (1); veš da si imela prav. Pognala je nove korenine in novo stebelce. Kako lepo jo je opazovati!

Lp, S.

New Report

Close