Najdi forum

Pozdravljeni!

Prvič se vam oglašam, a že na prvi pogled se mi zdi, da ste doma v teh zadevah in mi boste lahko kaj pomagali. Namreč pred dobrim mesecem sem dobila za roj. dan od mame čudovito orhidejo (Phalaenopsis). Upoštevam navodila, ki so bila pripeta zraven (ne direktnega sonca, 1-krat/teden namakati v mlačni vodi, vendar potem dobro odcediti, 1-krat/mesec dodati tej vodi gnojilo). Problem, ki se je pojavil zadnjih 10 dni pa je, da so začeli veneti cvetovi. Kar po vrsti, na enem od obeh stebel sta ostala samo še dva, ki še nista niti prav odprta. Prav žalostna sem… 🙁

Mi lahko kdo kaj svetuje, kaj je narobe in kako lahko ukrepam?

HVALA!

Ravno takšne težave imam tudi jaz.Cvetovi so že vsi odpadli, je pa pognala en nov list. Mogoče nama bo lahko kdo pomagal?

Tudi jaz sem pred dobrim mesecem dobila orhidejo! Ima dva stebelca in na obeh ogromno cvetov. In še vedno so lepi. Ne vem, kaj naj bi bilo narobe z vajinima. Mogoče že v osnovi ni bila dobra. Aja, jaz je sploh še nisem gnojila. Mogoče pa si pretiravala – vsakih 10 dni? Katero gnojilo si uporabila? Za orhideje (obstaja?) ali za Substral? Jaz jo tudi ne namočim v vodo, ker je posajena direktno v okrasni lonec in na dnu nima luknjic. Naročeno mi je bilo, da jo zalivam 1x tedensko, pa ne preveč.
Svetujem ti, da odrežeš steblo tik nad tretjim kolenom. Od tam bi moralo nato pognati novo steblo.

Srečno, Lili

Pozdravček,
glede na vajine težave, je popolnoma možno, da je orhideja samo odcvetela – lahko da so jo imeli v cvetličarni že dolgo v polnem cvetu. Če poganja nove liste, potem je z njo verjetno vse v redu. Stebla nikar ne režita, če je še sveže. Če se začne sušiti, ga odrežita do prvega še živega očesca. Če se očesca suha, tudi nič ne pomaga, če je steblo še živo. Moje orhideje cvetijo, ali iz živih očesc na starem steblu, ali iz novega stebla.
Gnojilo za orhideje obstaja – jaz imam Chrystal Orchideen-dunger (kupljeno v Gardeniji). Mislim, da navadna gnojila niso v redu, ker so koncentracije premočne (oz. če jih uporabljaš jih moraš zelo razredčiti). Gnojim enkrat na nekaj mesecev (beri, ko se spomnim). O tem, kakšen prostorček sem jim uredila, sem že pisala nekaj postov nazaj.
LP, Alenka

Jaz svojih orhidej ( ki mi čudovito uspevajo) ne zalivam na tak način, ampak približno dvakrat na teden direktno k cvetlici, a bolj po potrebi ( potipam zemljo), mnogokrat po malem. Pri moji prvi orhideji se mi je zgodilo, da se je zaradi preveč vlage skisala zemlja in sem jo presadila ( v posebno zemljo za orhideje) ter jo rešila.
Gnojim jih s specialnim gnojilom približno 3x mesečno in moram reči, da so razvile prekrasne velike cvetove, mnoge večje kot pri nakupu, cvetijo pa ‘do onemoglosti’ in vedno znova razvijajo nove poganjke.
Imela sem smolo samo z eno orhidejo, kjer se je pojavila neke vrste bela obloga, lepljiva kot med ( menda neka uš). V Avstriji sem kupila poseben spray in problem rešila.

Orhideje so mi v veliko veselje, imam pa bele, rožnate, rumeno- zelene in lisaste. Kaj niso prekrasne? Vedno sem imela nekak strah pred njimi, saj so se mi zdele zelo zahtevne, pa sploh niso. Lili, v samo okrasnem lončku ne bo dobro uspevala, saj mora odvečna voda odteči, orhideja nikoli ne sme stati v vodi! Presadi jo.

Lep pozdrav vsem,

Lenja

New Report

Close