Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Organski jod

Organski jod

Lepo pozdravljene!

Tud jaz imam eno vprašanje…pred dvema letoma so mi ugotovili hipertirozo-bazedovko, predpisali so mi atirazol in propranolol in ker se po parih mesecih stanje ni umirilo (večkrat sem namreč morala na urgenco), so mi aplicirali radiojod in po enem mesecu sem imela že hipotirozo. Sedaj, eno leto in pol po jodu, se stanje še vedno ni umirilo. Vsak mesec moram na odvzem krvi, saj so izvidi vsak mesec drugačni (en mesec mi ščitnica dela preveč, neslednji mesec premalo…). Zanima me, iz vaših izkušenj, kaj mi priporočate glede hrane, česa več, česa manj. Vem, da je na internetu veliko napisanega, ampak imam že toliko informacij, da sploh ne vem več kaj je dobro in kaj ne. Zato sem vprašala vas, ki imate sigurno največ izkušenj. Kaj se da narediti, da bi se stanje izboljšalo? Brala sem tudi, da je dobro jemati jod, ki ga imajo kot olje 80 ali pa Kelp, sta pa oba organska. Ima katera s tem izkušnje? Malo me bega, ker joda naj ne bi jemali, če nam ščitnica dela preveč, zato ne vem kaj naj naredim jaz, ki mi en čas dela preveč en čas pa premalo. Lepo prosim za kakšne nasvete, saj sem že čisto obupana in sploh dvomim, da bom sploh še kdaj v redu

V upanju na odgovor vas lepo pozdravljam

Odgovarjam bolj zato, da ne ostaneš povsem brez pozornosti, kot da bi si domišljala, da lahko kaj pomagam ;).
Imam prijateljico, ki prisega na Kelp, ampak nima Hashimota. Jaz ga imam in nikdar nisem jemala dodatkov z jodom, celo jodirani soli sem se izogibala, pa sem imela ob meritvi dovolj joda. Je pa res, da sem pred meritvijo le kakšen mesec živela ob svoji hrani, sicer sem med tednom hodila na kosila v gostilno. Kar pomeni, da sem dobivala jodirano sol, ko nisem jedla doma. Potem sem zelo zagovarjala stališče, da je že naša sol preveč jodirana in da dodatkov ne potrebujemo, da se je celo tej soli bolje izogibati. Lani sem jih malce dobila po smrčku, ko je analiza Oligoscan pokazala, da imam joda čisto malce premalo. Res samo za malenkost pod mejo. Tokrat sem kakšne 3 mesece živela ob svoji hrani. Potem sem lepo požrla in šla kupit jodirano sol. Upam na ponovitev analize naslednji mesec, me zanima, kaj bo pa zdaj. Kakšne razlike v počutju na ta račun ravno nisem zaznala. In še vedno se mi ne zdi prav, da se z jodiranjem soli prisilno jodira kar vse po vrsti.
Po mojem mnenju si bolj težko pomagaš z izkušnjami drugih, ampak moraš kar sama poskusiti, kaj tebi odgovarja. Nekatere ženske s Hashimotom pravijo, da jim dodajanje joda zelo hitro škoduje. Name ni imel preveč vpliva, sem ga tudi “po nesreči” dobila v kakšnem preparatu z vitamini in minerali. Morda zato, ker sem bila zdravljena že zelo pozno in je moja ščitnica že precej atrofirala? Ne vem. V glavnem, če ti joda manjka, bi morala pri dodajanju čutiti izboljšanje, sicer poslabšanje, lahko v obliki znakov hipertiroze. Če boš poskusila z eno škatlico, te ne bo pobralo, morda pa si pomiriš vest in se potolažiš, da nisi izpustila kakšne dobre priložnosti.
Veliko sreče ti želim.

Alenka

Tirologi v kateremkoli primeru scitnicne bolezni ODSVETUJEJO jod v katerikoli obliki. Ko je scitnica bolna, ni zato, ker ima premalo joda (pustimo pri strani otroke, ki jod potrebuejo, pa se oni ga dobijo prevec) ampak ker ga ne zmore ali ga napacno koristi -zelooo laicno povedano.Jod je v velikih kolicnah v mesu , mleku, siru itd…

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Točno tako, napačno ga koristi.
Joda iz npr. soli (kalijev jodid, jodad) telo vzame 10%, od tega ga metabolizira 10%.

Naravnega joda (torej tole Olje 80, KELP..itd) ga vzame tudi 10%, ampak metabolizira vsega, zato je izkoristek večji.
Morda bi bilo zanimivo poizkusiti z npr. Kelp tabletami ali mladimi morskimi ribami in uporabljati nejodirano morsko sol. Sami boste najbolje videli ali občutili razliko (ali pa ne).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close