Organi
Lepo pozdravljeni!
Ker se že dalj časa zanimam za darovanje organov po smrti in ker še mi nobeden ni znal konkretno odgovoriti na vprašanja se obračam na Vas in se vam že v naprej zahvaljujem.
1. Ali sem lahko ob enem darovalka organov po smrti in vpisana kot darovalka trupla v medicinske namene?
2. Kje lahko se vpišem kot darovalka organov in kot darovalka trupla?
3. Ali moram prej opraviti kakšne preglede in če katere?
4. Katera je starosta omejitev tako za darovalca org. po smrti, kot da se vpišem, da želim darovati truplo v medicinske namene?
5. Ali lahko svojci prepovedo odvzem org. po smrti če si darovalec?
6. Nekje sem slišala, da se moraš najprej prijaviti, če želiš postati darovalec org. po smrti in da to lahko še le takrat ko dobiš povabilo, da se registriraš kot darovalec. Ali to drži?
Draga Branka!
Kar precej problemov vas zanima. Darovanje organov in tkiv po smrti je možno samo v posebnih oblikah smrti, ko je bolnik umrl v bolnišnici zaradi odpovedi možganov , zdravljen s pomočjo aparatov. Če je bil opredeljen za časa življenja za darovanje in če so organi primerni za odvzem in presaditev , potem lahko pride do tega.
Opredelitev za darovanje po smrti lahko izrazimo na več načinov: ali to povemo svojcem, ali izpolnimo kartico RK Sem darovalec in jo potem nosimo pri sebi , ali pa bomo dovolili vpis o opredelitvi na kartico zdravstvenega zavarovanja in se bo podatek po smrti lahko prečital. Ta projekt pripravljamo, a je s tem precej dela in se priprave že nekoliko vlečejo. Upam, da bomo letos najkasneje v jeseni pričeli s zbiranjem prijav .
Za poklonitev trupla za raziskovalne namene pa vprašajte Institut za antomijo pri Medicinski fakulteti v Ljubljani.
Upam, da sem vam odgovorila na vaša vprašanja. Bo pa v prihodnje o tem še precej govora v javnosti in sem prepričana, da boste našli še kaj kar vas zanima.
Lepo vas pozdravljam. Danica Avsec Letonja
Kam natančno lahko vprašam za darovanje trupla po smrti v zdravstvene namene,
če imate tel. ali kaj podobnega.
Hvala
Lep pozdravljeni…
samo nekaj bi dodal:
leta 1995 se je moja mama smrtno ponesrečila v prometni nezgodi. Stara je bila 45 let in z zdravjem ni imela težav. Vedno je govorila, da se je vpisala kot darovalka organov in približno mesec pred nesrečo je bila res malo čudna… neprestano je govorila, kako in kaj če se ji kaj zgodi, kje je potrebno kaj storiti, itd.. Vedno sem jo zafrkaval, (od 25 leta je namreč bila vdova in ni imela več partnerjev, vsaj stalnih ne…), da če ji manjka ”družba”. Seveda ni nihče pomislil, kaj se bo zgodilo. Skratka, med ostalim mi je govorila o tem darovanju in da ji lahko poberejo kar bo dobrega. Tistega dne, ko je prišlo do prometne nesreče, je dežurni zdravnik rekel, da so našli kartico o darovanju organov (sicer jaz je v živo še nisem videl, vem pa da mi je pripovedovala o temu). Jaz sem rekel, da kar se mene tiče ni problemov, saj je tudi ona to želela…
Kaj se je zgodilo? Isti dan so mnenje vprašali mojo babico (njeno mamo)… Ona pa je take bolj stare šole in je rekla, da tega nikoli… Čez nekaj ur so jo pripeljali v mrtvašnico. Ko sem kasneje vprašal zdravnika, če so kaj vzeli, je rekel da ne, ker je njena mama rekla, da ne dovoli odvzema organov.
Še dandanes mi ni jasno kaj pomaga volja do darovanja, če pa vseeno vprašajo sorodnike za dovoljenje…
Vsaj v mojem primeru je bilo tako….
Lep pozdravljeni…
samo nekaj bi dodal:
leta 1995 se je moja mama smrtno ponesrečila v prometni nezgodi. Stara je bila 45 let in z zdravjem ni imela težav. Vedno je govorila, da se je vpisala kot darovalka organov in približno mesec pred nesrečo je bila res malo čudna… neprestano je govorila, kako in kaj če se ji kaj zgodi, kje je potrebno kaj storiti, itd.. Vedno sem jo zafrkaval, (od 25 leta je namreč bila vdova in ni imela več partnerjev, vsaj stalnih ne…), da če ji manjka ”družba”. Seveda ni nihče pomislil, kaj se bo zgodilo. Skratka, med ostalim mi je govorila o tem darovanju in da ji lahko poberejo kar bo dobrega. Tistega dne, ko je prišlo do prometne nesreče, je dežurni zdravnik rekel, da so našli kartico o darovanju organov (sicer jaz je v živo še nisem videl, vem pa da mi je pripovedovala o temu). Jaz sem rekel, da kar se mene tiče ni problemov, saj je tudi ona to želela…
Kaj se je zgodilo? Isti dan so mnenje vprašali mojo babico (njeno mamo)… Ona pa je take bolj stare šole in je rekla, da tega nikoli… Čez nekaj ur so jo pripeljali v mrtvašnico. Ko sem kasneje vprašal zdravnika, če so kaj vzeli, je rekel da ne, ker je njena mama rekla, da ne dovoli odvzema organov.
Še dandanes mi ni jasno kaj pomaga volja do darovanja, če pa vseeno vprašajo sorodnike za dovoljenje…
Vsaj v mojem primeru je bilo tako….
Dragi Alex!
Žal mi je, da imate takšno zgodbo. Nehote se mi utrne misel, da smo medicinski strokovnjaki v komunikaciji s svojci, zlasti kadar gre za najtežje trenutke, tudi v veliki stiski in ne najbolj spretni.
V vašem primeru in situaciji bi zadostoval pogovor z vami ali pa , da bi se pogovarjali skupaj z babico. Kadar je znana volja umrlega poskušamo vsi udeleženi v pogovoru ostati zvesti tej želji. Seveda je naloga medicinske stroke, da je v pogovoru s svojci to dejstvo osvetli in navadno ga svojci zelo spoštujejo.
Upam, da sem vam odgovorila na vašo notranjo dilemo. Želim vam še veliko lepega v življenju, za naše delo pa je to lahko primer, ki ga ne smemo ponavljati.
Dragi Alex!
Žal mi je, da imate takšno zgodbo. Nehote se mi utrne misel, da smo medicinski strokovnjaki v komunikaciji s svojci, zlasti kadar gre za najtežje trenutke, tudi v veliki stiski in ne najbolj spretni.
V vašem primeru in situaciji bi zadostoval pogovor z vami ali pa , da bi se pogovarjali skupaj z babico. Kadar je znana volja umrlega poskušamo vsi udeleženi v pogovoru ostati zvesti tej želji. Seveda je naloga medicinske stroke, da je v pogovoru s svojci to dejstvo osvetli in navadno ga svojci zelo spoštujejo.
Upam, da sem vam odgovorila na vašo notranjo dilemo. Želim vam še veliko lepega v življenju, za naše delo pa je to lahko primer, ki ga ne smemo ponavljati.
Forum je zaprt za komentiranje.