Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Ordinacijski čas

Ordinacijski čas

Sem pacientka, ki morda rabi zdravnika 2 ali 3-krat letno, zgleda pa, da ga bom v bodoče potrebovala bolj pogosto. Ampak že na začetku moram reči, da sem nad samim sistemon in organizacijo dela v našem ZD zelo, zelo razočarana. Zanima me, čemu imajo sploh ordinacijiski čas, če je nemogoče priti do zdravnika.
Naj povem svojo zgodbo.
Zaradi slabega počutja sem zjutraj poklicala k zdravniku, kdaj me lahko sprejme in dobila odgovor, da je gneča in da ima že toliko pacientov naročenih, da naj ne hodim tisti dan.
Vredu, ok, počakam do naslednjega dne in grem k njemu eno uro in pol pred koncem ordinacijskega časa in vesela ugotovim, da je čakalnica tako in tako prazna in bom verjetno takoj na vrsti (naj povem še to, da še tistih 2x na leto, ko grem k zdravniku sem skoraj prej zunaj kot sploh pridem do zdravnika). Torej potrkam enkrat, dvakrat, trikrat, ker vseeno za vrati slišim govorjenje in smeh ne odneham, saj morajo v času ordinacijskega časa vendar delati. Sestra mi odpre in vpraša kaj hočem. Povem ji, da se slabo počutim in želim, da me zdravnik pregleda in mi napiše recepte za zdravila. Ona pa, da sta nehala delat, ker mora zdravnik potem še v dežurno ambulanto in morata narediti še nekaj administrativnega dela, ter naj pridem raje zjutraj. Prosila sem, da se res slabo počutim in naj me pregleda. Sestra vpraša zdravnika in ta ji odgovori da NE in naj pridem jutri, ker bo treba tudi v laboratorij (mimogrede, pri nas laboratorij dela tudi popoldan). To je ocenil kar tako, brez da bi me videl, saj je bilo med nama dvoje vrat (strokovno, ni kaj). Dvignilo mi je pritisk in sem hotela svoj karton, ki pa mi ga niso hoteli izročiti in, da naj jim povem kam grem, da ga bodo one poslale tja. Halo, saj zdravstveni karton je moj in ga lahko sama nesem tistemu zdravniku, ki ga bom na novo izbrala.

Zdaj se pa sprašujem ali je v tem našem zdravstvenem sistemu res vse tako gnilo, da se mora človek ponižati in prosijačiti, da pride do zdravnika???????
Ali mora pacient priti res od tistih 8-10 zjutraj, ko jemljejo bolne paciente, ki jih niti slučajno ne morejo pogledati v dveh urah in ponavadi čakajo tja do ene ure popoldan, da se jih le-ta usmili za tistih pet minut…,ali pa si samo preveč privoščijo in delajo z nami kot z izmečki.
Sama delam s strankami in niti približno se ne morem tako obnašati do strank, kaj šele da bi mi vest sama to dovoljevala. Vsakega človeka spuštujem in hočem tudi sama biti spoštovana.

Čemu potem ordinacijski čas, če te zdravnik v okviru tega, kljub prazni ordinaciji, čeprav si bolan, noče vzeti….Mar niso pod prisego???? Kje imajo vest in spoštovanje do človeka?
Ja, vem, več so vredni papirji in administrativno delo, pa da ne pozabim na dodaten zaslužek za dežurstvo.

Res, žalostno, vendar resnično….Mar ne damo za zdravstvo preveč denarja, da nas potem obravnavajo kot smeti????

Predlagam, da napišeš pritožbo direktorju zavoda, na katero so ti dolžni odgovoriti. Obstaja tudi možnost zamenjave osebnaga zdravnika. Z vsem napisanim se lahko strinjam, le veselje nad zaslužkom v dežurstvu po npr. 26 urah dela precej splahni. Lp. A

….zdravstvenega kartona ti ne smejo izročiti v roke v nobenem primeru, tvoji so podatki v njem, kar pomeni, da imaš pravico vpogleda, do kopije…, fizično pa karton ni tvoj.

Na srečo sem si že dobila novo, super zdravnico.
Pritožbo sem tudi podala, ker mi ni vseeno za ostale paciente in ugotovila, da je že kar nekaj pritožb čez to ordinacijo.
Kar se pa tiče dežurstva pa takole. Vse, najbolj pa kvaliteta dela je odvisna od same organizacije dela, ki več kot očitno šepa v tem primeru. Jaz verjamem, da je hudo delat v popoldanski ambulanti, nato iti v dežurstvo, ki se konča verjetno v poznih večernih urah, delati naslednji dan jutranjo ordinacijo in oditi zopet v dežurstvo. Ja, vse lepo in prav, ampak mar tudi za dežurstvo ne obstajajo neka pravila? Kakorkoli, mislim, da pa pacienti ne smemo čutiti napetosti zaradi preobremenjenosti zdravnikov, saj so vendar tam zato, da pomagajo pacientu, ki je v zdravstvenih težavah.
Menim, da bi tudi v zdravstvu ne škodilo malo organizacijskih sprememb, managerskih prijemov in kaznovati zdravnike za takšno obnašanje (z minus stimulacijo).
Tudi sama delam s strankami in niti v sanjah nisem in nikoli ne bom pomislila, da bi se tako obnašala. Pa sem dostikrat preobremenjena in ne vem kje se me drži glava, ampak sem vseeno tam zato, da stranki pomagam. Na koncu sem vedno zadovoljna in vesela, če vidim, da je tudi stranka zadovoljna z opravljeno storitvijo.
Tudi zdravniki bi se tega morali zavedati, ker so na koncu le delavci, ki opravljajo neko storitev -ne vsi, ker nekateri si res zaslužijo vse pohvale za svoje delo, ki ga opravljajo z dušo.

Ja, dezurstvo se zacne ob 19 ali 20h in se konca ob 6 ali 7 zjutraj, ce seveda nimas redne sluzbe kar naprej. Pravila so, prakticno moras pa podpisati, da dovolis delodajalcu, da se jih ne drzi (gre za pocitek po dezurstvu). Seveda za neprimeren odnos to ni izgovor. Lep pozdrav!

New Report

Close