Najdi forum

Orbitrek platinum

Tisti, ki ste ga kupili preo Top-shop’a, zanima me, če ste zadovoljni z njim, če je kvaliteten, ali kaj škripa?
Dobrodošla so tudi priporočila orbitrekov drugh znamk, s katerimi ste zadovoljni.

Glavna stvar pri nakupu naprave za domačo uporabo je:

1. Da je zelo stabilna, kompaktna in primerno težka
2. Da je tiha

Če nista izpolnjena ta dva pogoja ne kupuj, ne glede na zelo ugodno ceno.

Mene pa zanima, če ima kdo orbitrek, ki ga prodaja Neckerman, ma zadnji strani kataloga?

Orbitrek sem si nabavla lani in ga ful gonim
iz lastnih izkušenj ne bi nikoli kupila naprave brez predhodnega preverjanja – zakaj?
-zato, ker sem si najprej mislila kupit tekalno stezo – ko sem jih preizkušala v trgovini sem vidla, da so ful glasne – kar odpade v nočnih urah v stanovanju
-prešaltala sem na orbitrek in vidla in preizkusila 50 modelo od katerih ti vsak drugače paše: pri enih si nagnjen naprej, drugod si bolj naravnost, pa potem so kratki in dolgi, pomembna je tud stabilnost

kupila sem si dolgega (ker ima tudi daljši korak) in ga imam, kljub glomaznosti, v dnevni sobi. Je kao boljše firme, pa vseeno ni 100% tih

Za isti denar, kot tisti iz top-shopa in neckermanna imajo orbije tud v trgovinah – pejta raj sprobat stvar in tud modele

Stvar pa je super le delat morš- LP

Če imaš resen namen in ga boš velikokrat
uporabljala, potem ne šparaj.
Mora biti močan, težak, eliptičen z magnetno
zavoro in po možnosti nezložljiv !

Govorim ti iz izkušenj.
Imam idealno težo z ozirom na višino. Pri
nakupu sem upošteval gornje kriterije, a mi
je zadeva začela obupno škripati in se majati
že po pol leta !

Pa ne pozabi bistvene stvari. Brez kontrole
srčnega utripa je zadeva nesmiselna oz. celo
nevarna !
Lahko se odločiš za vgrajeno varianto merilca, ali pa kupiš “HRM” v obliki ročne ure, kar ima prednost in ga lahko uporabljaš
v kateremkoli športu, tudi pri hoji !!

Drugače je uporaba orbitreka O.K., ima pa to napako, da je zelo dogočasen !

L.P.

Stvar je full dobra !!!!
Imam ga že nekaj let, ampak na žalost sem se zredil.
No zdej vidite kok je full dobra. Rajši pojdi v naravo na sprehod ali tek,
ali pa si kupi ABTRONIC in se prikluči na 220V. Takoj imaš dobro postavo.
Če pa še to ni dobro uporabi Silhuette +.

No ali si zadovoljna z odgovorom !

LP Klub Orbitrekovcev

A ima ta orbitrek platinum magnetno zavoro?

Orbitrek je naprava, ki so jo načrtovali zdravniki, fizioterapevti, trenerji in še marsikdo !
Orbitrek je za vadbo doma zelo dober, posebno pozimi ali v primeru, ko imamo malo časa.
Z orbitrekom razgibamo celotno telo, kar z nekaterimi ostalimi pripomočki ne moremo. Poleg tega pa omogoča nenehno kontrolo,
težavnost vadbe pa lahko lepo doziramo.

Res pa je, da je vadba na njemu dolgočasna in manjka nam sveži zrak ter narava.

Strokovnjaki priporočajo, da se naj človek ukvarja z rekreacijo vsaj 3 krat na teden, pri čemer naj pokuri vsakič nad 350 kcal !

Glede hujšanja pa je marsikdo v zmoti.
O pravilnem prehranjevanju ne bom izgubljal besed, ker je to znano skoraj vsakomur.
Pri 20 min. zmerni vadbi na orbitreku pokurim približno 350 kcal,
PAZI, kar je po energiji 2 piva in pol.
Pri ekvivalentnem pulzu in času bi pokuril enako pri katerikoli drugi dejavnosti.

Torej, da nekaj energije izgubiš se moraš kar matrati, pridobiš pa jo vase zelo hitro in ponavadi preveč.

In kje so ljudje največkrat v zmoti ?

Za maksimalno procentualno porabo maščobe ( hujšanje ) mora biti vadba zmerna in dolgotrajna, in sicer od 50% do 65% max. srčnega utripa, nikakor pa ne aerobni kondicijski treningi !

Max. srčni utrip približno izračunaš po formuli:
msu = 220 – starost

Če predpostavim tvojo starost 30 let, sledi msu = 190 in naprej:
su1 = (220 – 30) * 0,50 = 95
su2 = (220 – 30) * 0,65 = 124

Torej, če hočeš izgubljati maščobne obloge, moraš dolgotrajno delati karkoli, pri tem je važno le, da se tvoj srčni utrip giblje med 95 in 124 utripi na minuto in ne več.

Hiter vzpon na Šmarno goro ni prava dločitev,
ampak dolgotrajna hitra hoja, rolanje, drsanje, orbitrek …
skratka vse, kar je zmerno in dolgotrajno.
Pri tem ti je v veliko pomoč merilec srčnega utripa oz. HRM – heart rate monitor !

Predvsem pa je pri tem važen način življenja: čimveč hoditi in čimmanj voziti, odreči se dvigalu …
Pri tem je nujno paziti na primerno prehrano, ni pa potrebno nobenega stradanja.

Vse zgoraj našteto ti govorim iz lastnih izkušenj in ne zgolj iz teorije !

L.P.

NE samo ročno !!!!!

Pogon pa je na vsa 4 kolesa !!!!

Kva si modelka !!! Kr dol bom padu !!!

LP klub orbitrekovcev

Super si napisal

Jaz gonim orbitrek cca 60 do 90 minut in porabim od 720 do 1100 kcal.

zanima pa me pulz in sicer imam na fiksnih ročajih nekakšne kovinske ploščice in ko jih primem mi različno kažejo: ko jih močno oprimem z vlažnimi rokami mi kažejo tja do 120 pulza, če pa primem bolj zgornji del pa mi kaže pulz od 150 do 17o (predvidevam za nanj naslonim glavne žile pri zapestju in potem lažje očitava)

kateri bi bil bolj pravilen ob predpostavki, da se mi ne da kupovat drugih merilcev utripa

Še to: namesto da gledam tv s kavča kot ostala družina ga gledam z “orbija”, na glavo si dam udarno musko in se po 80 min. sprašujem če se mi splača sestopit – super je

Jaz nisem šparala pa mi vseeno ropota oz. v enem obratu osi enkrat zatolče v bobnu – sem tud reklamirala pa ni nič boljš sam sranje imaš s serviserji in v najslabšem primeru bi ga morala peljat na servis in tam pustit, pa sem se ropota navadla (čeprav mi gre še zmer na živce)

Avtoman,

Kljub dobremu opisu treninga za “kurjenje” maščobe ne strinjam se s ključnimi ugotovitvami o porabi kalorij in maščobe.

V 20 minutah zmerne vadbe ni mogoče porabiti 350kcal (razen če nimaš več kot 100kg v kaj dvomim). To bi pomenilo 1050kcal/uro, kar je odločno preveč.

Res je samo to, da v območju od 50-65% morabljamo največji procent maščobe. Pozabil si povedati, da pri tej obremenitvi porabljamo malo skupnih kalorij. Veliki % od “malo” ne more dati “veliko”. To območje treninga je priporočljivo za porabljanje maščobe, če obremenitev traja v urah.

Če je obremenitev krajša od 1 ure potem je za izgubo maščob najboljše aerobno območje treninga med 65-80%MSU, ker je takrat skupna poraba energije dosti večja in je kljub manjšemu procentu porabljenih maščob poraba maščob večja. Manjši % od “veliko” je lahko “veliko”.

Ne smemo pozabiti tudi na dodatni efekt intenzivnejšega treninga, ki nam tudi nekaj ur po končanem treningu drži dvignjen metabolizem zaradi katerega porabimo dodatno količino maščob.

Zaključek: Če je vadba res dolgotrajna naj bo intenzivnost niska. V tem primeru ne smemo pozabiti na to, da moramo tudi med vadbo jesti in ne samo piti. V nasprotnem primeru bomo pokurili tudi določeno količino mišic, ki jih nujno potrebujemo za “kurjenje” maščob. Saj so prav mišice največji porabnik energije.
V primeru vadbe krajše od 60 min moramo dvigniti intenzivnost tudi do 80%MSU, odvisno od dolžine treninga. Krajši trening višja obremenitev

Približno kontrolo srčnega utripa (SU) lahko narediš tako, da prešteješ število utripov v 20 sek. in potem pomnožiš s 3 !
Podobno ugotavljajo SU zdravniki !
Za bolj točen rezultat pa štej pulze 60 sek.

Za preciznejše merjenje vzemi štoparico in kalkulator ter izmeri čas npr. za 50 utripov.
Če se pri tem potrudiš, lahko SU izmeriš na 1% natančno ali še bolje. To pa je rang dobrih HRM-jev !

Bolje je, da si sposodiš od znanca dober HRM
in primerjaš z orbitrekom.
Še vedno velja, da so najboljši senzorji tisti, ki so vgrajeni v pas !

Variante HRM-ja pri orbitreku, kjer moraš držati kontakte, niso dobre, ker dlani niso najbolj primerne za odjem signala,
in ker se meritve ne sme prekiniti v celotnem času vadbe.
Ob prekinitvi ti tudi ostali merjeni parametri niso več pravilni, kot je porabljena energija v cal, število obratov,
max. SU, min. SU …

Tudi jaz se kratkočasim s TV-jem. Sem pa že večrat razmišljal, da bi bilo bolje poslušati dobro glasbo, pri čemer je človek bolj sproščen.

Če vadiš preko 80% max. SU-ja, potem ti resno odsvetujem vaditi več kot 30 min.
Za 0,5-1 urno vadbo delaj izpod 80% max. SU-ja.
Če si kondicijsko in zdravstveno zelo v redu, si lahko privoščiš malenkost več, a bodi PREVIDNA !

Če delaš z visokim odstotkom max. SU-ja,potem je točnost meritve SU-ja še kako pomembna.

Orbitrek je lahko nevaren, če pretiravaš z intenzivnostjo in trajanjem vadbe. Poznam primere, ko so orbitrek podcenjevali in smo jih pobirali po tleh.

Pa ne pozabi na stretching pred in po uporabi orbitreka, kar večina zanemarja.

L.P.

no zdaj si me pa malo prestrašil – zakaj neki bi bil “orbi” nevaren?

saj gibi niso sunkoviti, prijazna naprava za kolena, gležnje,…

na njem delam približno 60 do 90 minut in si ne morem predstavljat zakaj bi padla z njega po tleh (sem za moje pojme zelo dobro telesno pripravljena -ne profič ampak rekreator)

Zanimivo pa se mi zdi to:
včeraj me je kolega na badmintonu premal skuru in sem šla še za 1 uro (po 1 uri badmintona) na tekalno stezo tečt. Skurla sem se fino in izmerila pulz na vgrajenih senzorjih na ročajih tekalne steze 175 utripov na min.
Moj max. je 190.

Malo razumem tvoje opozorilo glede previdnosti, ker sem včeraj iz same trme vztrajala na hitrem programu – upam da imam še močno srce

Nikakor si pa ne morem predstavljat kake nevarnosti na orbitreku (čeprav grem na njem tud hitr). Obratno: ni tresljajev na sklepe

LP MIa

Sama imam prvi orbitrek, kadar je malo škripal, sem ga bolj zategnila ali namazala, pa je OK, imam ga pa že kar nekaj let vsak teden v uporabi

Ker dela velik del “celotnega telesa” in nimaš občutka obremenitve !
Pri tem sodeluje veliko močnih mišic, ki od telesa zahtevajo kisik ter energijo !

Če je tvoj max. SU 190, to še ne pomeni, da lahko s tem SU-jem delaš dolgo časa.

Če je tvoj max.SU 190:
80% –> 152
85% –> 162
175/190 –> 92,1% !?

Če je tvojih 175 trajalo več kot pol ure, je bilo preveč !
Tudi 20 min. ???

Formula (220-leta) za max.SU, kakor sem že omenil,je zelo približna. Standardna deviacija te formule je okoli 11 !
Nekateri za ženske vzamejo 226 namesto 220, kar pa bistveno ne spremeni !

Leta 2000 je bila objavljena nova formula za max. SU, in sicer v reviji “Journal of the American College of Cardiology”, ki je enaka za moške in ženske:
max.SU = 208 – (0,75 x starost)

Za 30 let po novi formuli sledi:
max.SU: 208 – (0,75 x 30) -> 185,5
85% od 185,5 –> 157,68
90% od 185,5 –> 166,95
175 / 185,5 –> 94,34%

Torej po novi formuli delaš s 94,34% max.SU-ja pri predpostavki, da imaš 30 let !?

Aerobno področje je do 85% !?

85-90% je anaerobno področje in rezervirano za “profije”.
90-100% je rdeča cona (nevarno stanje, izzivanje nesreče),ki jo smejo izkoriščati samo profiji oz. tisti,
ki so pod zdravniškim nadzorom, pa še to za zelo kratek čas !
Lahko pride do pomanjkanje kisika, trajnih poškodb na srcu in ožilju …, lahko tudi najhujše !

Upoštevaj še napako merilca HRM, dobri okoli 1%, slabi 5% in več !
Na napako vpliva tudi aritmija, ki se pojavi v določenih primerih.

Govorim o približnih številkah, točne izračune si najdi na netu, kjer svetujejo strokovnjaki !

Upoštevati je potrebno tudi pulz v mirovanju in kondicijsko pripravljenost, seveda pod pogojem, da je zdravje OK !
(220-leta) je zelo približna formula in marsikaj ne upošteva. Stvari ne potekajo linearno.
Za vadbo na tako visokem SU-ju, si moraš najprej bolj precizno izračunat tvoj max. SU, potem pa določiti procente !

Točen max. SU ti izmerijo in izračunajo samo v ustreznem laboratoriju !

Za visok SU je tudi pomembno pravilno predhodno ogrevanje in na koncu hlajenje !
Vsakič 5-10 min. za aerobično aktivnost !

Pri dobrih HRM-jih določiš-izmeriš “OwnZone” na podlagi ustreznih vaj !

SU za aerobno področje si lahko tudi izračunaš po formuli, ki upošteva tvoj SU v mirovanju !
Izračunana vrednost se giblje nekje med 60 in 85% max. SU-ja.

Stari ali ceneni orbitreki so bili brez merilca SU-ja, marsikdo tudi ne bere navodil orbitreka, nekateri na začetku celo podcenjujejo težavnost-obremenitev in se
zaletijo s “polno paro” brez predhodnega ogrevanja.
Tako prihaja do prekoračitev dovoljenega SU-ja in s tem do vidnih posledic: trenutna slabost, omedlevica…
ali celo nevidnih posledic (okvar) !

Vem za primer znanca, ki je na sobnem biciklu “pridelal smrt” kljub takojšnemu posredovanju zdravnikov !
Zaradi prepoznavnosti ne smem navesti več podrobnosti o tem primeru.

Zgoraj omenjene formule približno veljajo za zdrave ljudi in tiste ki redno vadijo ali se redno ukvarjajo s kakšnim športom.

Samo do največ 65% svojega max.SU-ja pa lahko grejo: začetniki-ljudje brez športnih aktivnosti, ljudje s precej povečano težo, ljudje z določenimi boleznimi …
Kdor ima okvare in težavame s srcem ter ožiljem pa samo s posvetom zdravnika !

Nočem strašiti, ampak samo opozoriti !

L.P.

NE KUPT ORBITREKA IZ TOP SHOPA. KUPI SE ENEGA MALO BOLŠEGA, BOLJ VZDRŽLJIVEJŠEGA, MORA BITI BOLJ MASIVEN. JAZ SEM SI GA V SOBOTO KUPLA V LJUBLJANI V BTC -JU V HALI A V TRGOVINI BROJAN IN SEM DALA ZA GOTOVINO 63.000 SIT. JE ZELO KOMPAKTEN, VZDRŽLJIV IN LAHKO GIBLJIV. IMAM GA V DNEVNI SOBI IN NE ZAVZAME TOLK PROSTORA.

IMA ELIPSASTO VRTENJE IN NI ŠKODLJIV ZA KOLENE IN OSTALO. IMA PA ŠTETJE KALORIJ, ČASA, PULZ…

NE SI KUPT ORBITREKA IZ TOPSHOPA, KER TI BO ŽAL. RAJE DAJ MALO VEČ DENARJA PA DA BO BOLJŠA KVALITETA.

TRGOVINA BROJAN, PA ŠE CD SEM ZRAVEN DOBILA.

LP,

BOJANA

Hvala ti na tako izčrpni razlagi.

V zadnjem delu možganov mi zveni opozorilo -članek iz dnevnega časopisa o škodljivosti teka – zakaj – zato, ker se tekači preforsirajo in ne upoštevajo vsega tega kar si ti navedel

Ne vem kaj je z mano oz. zgleda, da imam tako zarukan karakter in grizem in vztrajam z prepričanjem, da se mi nič ne more zgodit

Post sem si spravla, misel o nakupu HRM pa še ni dozorela

Lep pozdrav

Imam Orbitrek iz Top shopa že več let. V bistvu je kupljen takoj ko so prišli na trg. Uporabljamo ga vsak dan, še posebej v zimskem času.

Edini problem do sedaj je bil razrahljana matica na lažaju, ker nisem reagiral na škripanje se je ležišče ležaja seveda deformiralo.

Rezervni del sem dobil v Top shopu, brez vseh problemov, popravilo pa sem izvedel sam.

Lahko rečem, da se pri primerjavi cena/kvaliteta odlično odreže.

LP

Bojana, prosim napiši telefonsko številko trgovine, ali si pa se mogoče zatipkala in bi naj to bila trgovina Bauer

Prosim tudi ostale forumovce, če mi lahko pomagajo.

Hvala

Jav

New Report

Close