Najdi forum

Orbit čigumiji

Živjo Alenka

imam eno vprašanje, ker smo se pregovarjali, glede reklame na TV. Orbit za otroke, kako ščiti zobe.

Zanima me ali je to kaj res ali je samo reklama, kolikor je meni znano ponavadi otroci te čigumije na koncu pojedo in jih ne izpljunejo. Rad bi vedel kaj več o tej okusni zaščiti, če pa veš še kaj o čigumijih za odrasle, bi bil tudi vesel, če kaj napišeš o tem.

hvala
in lepo nedeljo

primož

Lep pozdrav,,

prav zanimiva popestritev za nedeljsko dopoldne…..

Glede Orbit “čigumijev” pa takole….

1.) Kolikor je meni znano ti žvečilni gumiji ne vsebujejo saharoze,ampak so sladkani s xilitolom,kar v primeru kariogenosti dobro – bakterije tega ne “marajo”,se z njim ne hranijo in s tem ne nastajajo njihovi stranski produkti – kisline,ki raztapljajo sklenino.

2.) Z žvečenjem se izločajo večje količine sline in s tem pride do dvojnega “čistilnega” učinka.Najprej zaradi samega žvečenja in še zaradi povečane količine sline.

Torej,če primerjamo te žvečilne gumije z ostalimi slaščicami,bonboni in podobnim,so vsekakor boljša izbira – pod pogojem,da ga otrok ne pogoltne….Kaj se dogaja s “pogoltnjenim” žvečilnim mi sicer ni znano,prav nevarno verjetno ni,ker potem ne bi smelo biti v prodaji,pa vseeno….
Drugo,kar je nekoliko proti žvečilnim,je predolgo žvečenje – če to traja ure in ure,ker lahko preveč obremenimo čeljustni sklep in nastopijo težave na tem področju – povdarjam,da mora biti daljši čas…

Isto bi rekla za žvečilne za odrasle – če ne vsebujejo sladkorja,ne predolgo žvečenje…..( saj včasih pa pomagajo proti zadahu…. )
Toliko zaenkrat,bom pa poiskala še kaj zanimivega v kakšni knjigi..
Lep pozdrav!

Kakšni o učinki predolgega žvečenja? jaz zeko veliko zvečim, zvečilne dam v usta po vsaki jedi, še posebej pa ker si jih ne morem umiti ( nisem doma,..) Sama sem že opazila, da me včasih kar malo bolijo čeljusti. Takrat ga seveda dam ven in ne žvečim. kkašnew so torej lahko dolgotrajneješe posledice? Vem da gre tu za otroško zobozdravstvo, sama nisem več otrok ( 23) a upam, da vas ne bom preveč obremenila. Lep pozdrav

Spoštovana Mateja,

sama ste prav lepo opisala kratkoročne posledice predolgega žvečenja na svoj čeljustni sklep.Če se to ponavlja,lahko pride do predčasne obrabe struktur v čeljustnem sklepu in pojavijo se kronične težave – bolečine,preskakovanje v sklepu,…
Torej,za žvečilni gumi velja isto kot za veliko stvari v življenju – zmerno pa ne bo težav.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close