Oralni seks in izpuščaji na bradi
Pozdravljeni!
Že naslednji dan po oralnem seksu se fantu na bradi pojavijo izpuščaji. Sicer imam jaz med seksom močan vaginalni izcedek. Tudi drugače imam precej belega toka.
Prvič se je to zgodilo pred nekaj meseci. Potem sem šla h ginekologu, ki je rekel, da je z mano vse v redu. Za vsak slučaj je predpisal meni in tudi fantu kremo Canesten. Potem se je stanje malo popravilo (saj ne vem, če zaradi canestena). Zdaj se je pa spet zgodilo enako. Torej izpuščaji, kar je neprijetno že zaradi izgleda, pa še boli.
Ali je mogoče, da so izpuščaji posledica oralnega seksa in zakaj prihaja do izpuščajev?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
izpuščaj po vašem “scenariju” je mogoč po tipu iritacijskega kontaktnega dermatitisa (vlaga + drgnjenje) ali pa zaradi bakterijskega vnetja dlačnih mešičkov (folikulitis). Kvasovke, ki jih ima večina žensk v nožnici, na odkriti koži ne uspevajo, tako da izpuščaj po obrazu in od kvasovk. Na tovrstno povezavo izpuščaja in spolnih odnosov bi mislili, če se izpuščaj pojavi vsakokrat po njih ali vsaj po zelo intenzivnih oz. dolgotrajnih oralnih odnosih z veliko drgnjenja. Kontaktni dermatitis bi načeloma izzvenel v nekaj dneh, okužba bi se lahko vlekla dlje časa. Lahko pa da povezave ni in gre pri vašem partnerju za drugo dermatozo, brez pregleda ali vsaj slike izpuščaja o tem težko sodim.
Lep pozdrav,
Hvala za vaš odgovor.
Mislim, da bo res šlo za folikulitis. Najbrž prihaja do tega res zaradi vlage in drgnjenja,
Kaj pa predlagate za zdravljenje? Mislim zdaj, ko že ima izpuščaje in kako naprej? Ali se je mogoče kakorkoli izogniti temu ali je edini način, da ne liže vagine? Ali obstaja mogoče tudi problem pri meni, pri mojem izcedku in se moram tudi jaz zdraviti?
Lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
če je vnetje bakterijsko (=gnojne pikice), bo verjetno treba do zdravnika, saj se antibiotiki dobijo le z receptom. Dermatitis samo zaradi iritacije se sčasoma poleže sam, lahko pa celjenje pospešimo z uporabo negovalne kreme. Če je iritacijski dermatitis hud, dodamo kortikosteroidno kremo, ki se prav tako ne dobi brez recepta in ki jo okrog ust uporabljamo zelo varčno in krajši čas, sicer lahko sprožimo nastanek perioralnega dermatitisa in sledijo še hujše težave.
Za v prihodnje bi morda pomagalo, če se zmanjša trenje (drgnjenje): to bi lahko bila vaša depilacija čisto na gladko, partner naj se po odnosu umije okrog ust z vodo in namaže s kremo, po možnosti z dodatkom antiseptika (Bepanthen plus). Zanj bi bilo primerno uporabiti kremo kot zaščito tudi pred odnosom, npr. Uriage Bariederm ali Avene Cold krema, dobita se v lekarnah.
Možno pa je, da ima partner tudi kakšno drugo vnetno dermatozo in stvari sovpadajo slučajno; če se težav ne boste mogli rešiti takole na dopisnem nivoju, pa le k zdravniku.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Po ponovnem obisku se je ginekolog le odločil za odvzem brisa nožnice. Rezultati brisa: bakterija streptokok. Predpisal mi je zdravljenje z antibiotikom Ospen + vaginalna krema Dalacin.
Ali je možno, da so izpuščaji na bradi pri partnerju posledica te bakterije? Ali je potrebno, da se zdravi tudi on?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
če je partnerju izpuščaj izginil, dodatno zdravljenje ni potrebno. Za streptokokno vnetje povrhnjih slojev kože, ki ga lahko obvladamo z antibiotičnimi kremami ali antiseptiki (včasih pa sploh izgine tudi samo od sebe), ne predpisujemo antibiotičnih tablet.
Lep pozdrav,
lep pozdrav
po vsakem oralnem odnosu z partnerico, se mi naslednji dan pojavi v ustih nekakšno vnetje, in sicer včasih se mi je pojavilo na grlu, in je izgledalo kot da mi neka bela stvar raste, sedaj imam tudi na notranji strani ustnic. vem da je zaradi oralnega seksa, me pa zanima kako se tega znebit. vedno se umijem prej in vdržujem higieno, prav tako ona, ampak vedno pride vsaj malo do tega?
hvala za odgovor
Spoštovani,
da bi vam lahko svetovala, kako spremembe preprečiti, moramo najprej imeti diagnozo. Pri vašem opisu pogrešam podatke, ali vas spremembe bolijo, srbijo, pečejo ali zgolj motijo zaradi videza. Nič niste napisali o svojem in partnerkinem siceršnjem zdravju/težavah, jemanju zdravil itd. Takole na prvi pogled je takšna prehodna sprememba najverjetneje povzročena z mikrobi (bakterije/glive), vendar brez pregleda in brisa ne morem ugibati, kaj bi to lahko bilo. Higiena pred spolnim odnosom in po njem je seveda primerna in ustrezna, da bi vam lahko svetovala še kakšen dodatni ukrep, pa bi morala imeti diagnozo. Brez škode pa lahko poskusite z antiseptično ustno vodo (npr. Listerine) po spolnem odnosu.
Lep pozdrav,