oralna kirurgija
Imam za odstranit zgornjo štirico, ki pa je odlomljena do dlesni in je navadni zobozdravniki nočejo odstraniti. Moram k zobnemu kirurgu. Zdaj pa k problemu. Ker je čakalna doba v sramoto zdravstva (vsaj eno leto), mi ostane samo “privat” varianta, ki ni ravno poceni.
Mene pa zanima, če človek malo čaka, dočaka neznosne bolečine in kaj zdaj? Kdo zadevo opravi takoj? Ali gre skozi na Lj. 24-urni pomoči z doplačilom, ki je skoraj gotovo manjše od “privat” variante?
Spoštovani tadej,
ne vem. Nekateri zobozdravniki opravljajo skoraj vse posege sami in se redko poslužijo napotitve pacientov, spet drugi še preradi pošiljajo paciente k kirurgom. Žal ne vem, med katere spada vaš zobozdravnik oz. kaj je razlog za napotitev k kirurgu. Tako lahko tudi v nočnem dežurstvu naletite na nekoga, ki bo zob ekstrahiral (če je to možno brez kirurškega posega), ali pa na nekoga, ki se tega sam ne bo lotil.
Torej – na vaše vprašanje ne morem odgovoriti z enim stavkom, ker mi ni poznan razlog napotitve – pri štirici mora biti poleg tega, da je zob odlomljen do dlesni, še kaj drugega, kar opravičuje napotitev (vsaj po mojem mnenju); dokler je zob le odlomljen, lahko neproblematično korenino odstrani vsak zobozdravnik.
Hvala za odgovor,
Na štirici je bila prej krona, ki je odpadla. To je vse. Je pa bil že prej zob zlomljen do dlesni in zobozdravnik št. 1 bi ga vrgel ven že leta nazaj. Zobozdravnik št. 2 ga je rešil za vsaj 10 let, naredil krono in zdaj je kar je. Niti on sam niti zobozdravnik št. 3 ga nočeta dati ven, pa oba slovita kot zelo OK. Brez resne razlage, samo da ni kje kaj prijeti… Res je, da bi se po vsem tem zobozdravnik št. 4 lotil zadeve sam, me pa je malo zaskrbelo :-)). Kaj če se mu zalomi? Potem romam iz drugega kraja v Lj in tam čakam nadaljevanja?? Kako torej poteka tak primer, ko se zobozdravniku nehote zalomi in ni druge, kot da greš h kirurgu. To me zanima predvsem kot info.
Dobro, bom še enkrat razmislil in poskušal klasiko pri zobozdravniku, ki naj bi to opravil sam… Me samo zanimajo variante, ker v petek popoldne me je začelo boleti, v soboto ne več, sem otekel, ..in hitro moram dati zob ven tako ali drugače.
SPoštovani tadej,
v bistvu smo naučeni odstranjevati tudi korenine, ki ostanejo v kosti – pa čeprav je videti, kot “da ni kaj prijeti”. Vsekakor pa vaš primer poznam samo opisno, zato ne morem soditi, kaj zobozdranvike ovira pri odstranitvi korenine.
Če se korenina pri odstranjevanju zalomi, potem najprej sam poskusiš odstraniti preostale delčke, v primeru neuspeha pa vam še vedno preostane kirurg. Če ste otekli, potem ste verjetno že dobili antibiotik. Kako pa bodo ravnali naprej, vam jaz, žal, ne upam napovedati.
Zadeva rešena.
Zobozdravnik z grifom je opravil v par minutah. Težava je bila v tem, ker je bil zob tudi po dolgem počen (razgnala ga je oksidirana krona, ki ni bila iz titana) skoraj do korenin. Tako da si je vsak misli, da brez “mesarjenja” ne bo šlo. Na srečo je strokovnjak to opravil odlično in razklan zob dobil ven v enem kosu.
Skrataka, imeli ste prav! Bravo!