Opustitev AD – simptomi?!
Pozdravljeni,
na vas se obračam z vprašanjem ker je moja psihiatrinja nedosegljiva do konca januarja, termin imam pa šele 19.2. :-/
V novembru mi je pridpisala Cipralex (10mg dnevno). Zakaj? Ne vem točno..vem samo, da sem bila utrujena (zelo!), preobremenjena, izgorela v sluzbi (nadomescala tudi po 2-3 punce v enem dnevu). Dvakrat sem padla v nezavest, enkrat mi je nagajala tudi tresavica in nemir. Spala nisem le 1 – 2 dni pred pregledom..ostale dneve sem spala kot polh 🙂
Zdravnica mi je enostavno napisala recept in me narocila na ponovno kontrolo cez 1 mesec.
Prisla sem, v prepričanju, da sem boljse. .danes se samo zavedam, da sem bila v bistvu zadeta..spala bi non stop, brez volje, obcutek nezavedanja okolice in sebe (depersonalizacija). Ta teden sem pri psihoterapevtu ugotovila, da ne razume zakaj jemljem tablete, se posebej, ker imajo pri meni zelo velike stranske učinke. Sama mislim da zato, ker sem imela poporodno depresijo pred 5imi leti..in je verjetno sklepala da je to to.
V ponedeljek sem klicala psihiatrinjo ki jo trenutno nadomesca. Povem ji, da se tako slabo nisem pocutila preden sem zacela jemat tablete..rabim 3-4 ure da zaspim (potem se večkrat zbudim), obcutek ne realnosti, slabe misli, nezadovoljstvo, ne morem vec…razlog za človeški/moj obstoj?! S temi stvarmi se prej nisem ukvarjala..
Pravi, naj poskušam zmanjsati dozo na 5mg na dan in bomo potem videli. Danes sem ze drugi dan vzela polovico tablete..stanje je boljse kar se tice nerealnosti (nimam občutka zadetosti), imam pa tezave s spanjem..po eni uri uspem zaspat, ampak spim max 1 uro..in potem celo noc kolovratim okoli..takrat ponoci nisem nemirna ali depresivna..samo spala bi rada..pa ne gre..zjutraj sem pa sesuta..
Po vseeem tem napisanem vas zelim vprašati, ali je možnost da ne morem spati in da sem cez dan nemirna zaradi odtegnitvenih simptomov? In ali je smiselno da po vsem tem opustim AD in se ukvarjam s psihoterapijo, ki mi bo absolutno bolj koristila..
Se opravičujem ker sem bila dolga..ampak sem želela obrazložitu tako da vam bo cim bolj razumljivo.
Hvala za vaš čas in odgovor.
Pozdravljeni,
hvala za vaše sporočilo.
Naj prvo poudarim, da jaz nisem zdravnik ali psihiater in zato ne morem dajati kompetetntnih odgovorov glede doziranj. Glede tega predlagam, da se obrnete na psihiatra oz. zdravnika.
Prebral sem možne neželene učinke, ki navajajo tudi nekatere vaše simptome (težave pri uspavanju, motnje spanja, depersonalizacija. Vse si lahko preberete tukaj).
Kolikor slišim je bil razlog vaše utrujenosti prevelika obremenjenost v službi. V tem primeru bi bilo za izboljšanje stanja pomembna vaša razbremenitev, zmanjšanje dela ipd. Če prav razumem so se ti simptomi, ki jih opisujete začeli šele z jemanjem Cipralexa?
Sprašujete ali je možnost, da ne morete spati zaradi odtegnitvenih simptomov – to mislite v smislu odtegnitve Cipralexa? V navodilih je zapisano:
Nenadna prekinitev jemanja te vrste zdravil lahko povzroči pojav odtegnitvenih simptomov kot so vrtoglavica, slabost in glavobol. V primeru, ko se zdravljenje zaključi, je zato priporočeno počasno zniževanje odmerka zdravila Cipralex v dveh tednih.
Sprašujete ali je smiselno, da opustite AD. Antidepresivi so včasih nujno potrebni, v nekaterih primerih pa niso potrebni. Odločitev ali opustiti jemanje je odvisno od vas, od vašega počutja. Psihofarmaki zmanjšujejo oz. odstranjajo simptome, vzrokov za njih pa ne zdravijo. Poleg tega pa imajo tudi stranske učinke, ki jih pri jemanju pač sprejmemo. Ravno psihoterapija naj bi bila tista, ki naj bi delala na vzrokih in ne simptomih. Res pa je, da obstaja več različnih vrst psihoterapij, ki se v osnovi delijo na tiste, ki se osredotočajo na zmanjšanje simptomov (npr. vedenjsko-kognitivna itd.) in tista, ki se osredotočajo na odpravo vzrokov (npr. psihoanalitična psihoterapija, razvojno analitična ipd.).
Upam, da sem vam odgovoril na vaša vprašanja.
Lep pozdrav,
Hvala za tako hiter odgovor.
Čeprav niste psihiater, ste mi odgovoril še več kot sem pricakovala 🙂
Verjetno sem samo zmedena in razočarana, ker imam občutek da so AD naredili več škode kot koristi..lahko je to samo moj občutek in da so mi dejansko pomagali…ampak nekako imam občutek da se jih želim znebiti, pa sem verjetno iskala uteho tudi pri vas in da mi boste potrdil, da bo terapija dovolj..ceprav mi tega verjetno ne smete reči:-)
Sicer je res, da sem s psihoterapijo začela šele ta teden, ko bi si lahko že dosti prej pomagala..ampak upam, da bo dovolj in, da AD ne bodo potrebni.
se enkrat hvala za odgovor in vaš čas.