OPTIMALNO LEŽIŠČE ZA SKOLIOZO
Spoštovani,
Sama imam namreč višjo stopinjsko skoliozo, v otroštvu se zdravila zaradi dvojne skolioze. Že v tistih časih predlagana za op. poseg, vendar sem to odklonila vse do danes, svojih 34 let. Svojo hrbtenico prenašam, kar dobro, razen zadnje čase sem se nekoliko poredila, nekaj kil gor in to se pozna z bolečinami,predvsem v ledvenem delu. Poleg izometričnih vaj se ukvarjam tudi s plavanjem.
Sprašujem, pa vas sledeče: Odločam se namreč za nakup nove vzmetnice in se zelo težko odločim kakšna naj bo sestava le te? Kaj je najbolj optimalno za tako ukrivljeno hrbtenico? Kateri materiali (lateks, spominska pena, navadna hladna pena, žepkasto vzmetenje s kombinacijo ostalih materialov itd….) in kolikšna naj bi bila trdota ležišča??
Istočasno me zanima tudi koliko bi v mojem primeru odrasle skolioze še pomagala manualna medicina??
Srčno se vam zahvaljujem za odgovor ter vas lepo pozdravljam!
Izometrične vaje in plavanje so odlična kombinacija za vaš primer.
Oblike skolioze pri vaši starosti z manualno terapijo sicer ne moremo popraviti, lahko pa zmanjšamo ali celo odpravimo spremljejoče bolečinske simptome.
Kar se samega ležišča tiče, težko dam kak pameten nasvet. Na splošno velja, da je pač potrebno poizkusiti, kakšno ležišče komu paše, bistveno pri tem je, da se med spanjem mišice čimbolj sprostijo in odpočijejo. Pri dveh z enako diagnozo na primer lahko enemu paše bolj trdo, drugemu pa bolj mehko ležišče, tu ni pravila.
Lep pozdrav,