oprema za novorojenčka
Prav lep pozdravček vsem,
stara sem 33 let, začetek marca pa bo prišel na svet moj prvi otroček. Do sedaj nisem še nič nabavljala, zdaj pa se mi zdi, da je prišel pravi čas, pa se po pravici povedano ne znajdem preveč. Košarica/posteljica in voziček in plenice, to že vem, od kolegic sem dobila tudi nekaj stekleničk in oblekic, vem, da bodo tudi ob rojstvu obiski še kaj prinesli. Pa vendarle: Kaj je tisto, kar po vaših izkušnjah res potrebujem? Kakšne majčke in pajacke, žabice, nogavičke, pa tudi katere “dodatke” (banjice, toaletne stvari in podobno) – kaj je tisti “nujni repertoar”? Ne bi rada imela preveč stvari, po drugi strani pa tudi ne, da bi že takoj na začetku pošiljala najdražjega v shopping po najnujnejše. Ali obstaja kje, v kakšni knjigi, kakšen uporaben seznam? In v kateri ljubljanski trgovini so, po vaših izkušnjah, najbolj prijazni in primerno opremljeni? Je to baby center v BTC-ju?
Mimogrede – kako pa je s previjalno mizo? Ali se splača kupiti kaj od tistega, kar tam ponujajo? Ima katera kakšen dober predlog?
Hvala lepa že vnaprej za odgovore, lep in mrzel (brrrr) pozdravček iz Ljubljane, Irena
Po mojih izkušnjah so cene v Baby centru kar visoke, čeprav se splača pogledati tudi pri njih, predvsem zradi izbire. Mi smo si tam vse ogledali, potem pa smo pobrskali še po drugih trgovinah in dobili kakšno stvar ceneje. Res pa je, da smo oba avtosedeža (za dojenčka in pozneje za malčka) kupili prav v Baby centru, ker so imeli akcijo. Če imaš dovolj prostora, je previjalna miza najbrž dobra ideja. Pri nas jo je zamenjal pralni stroj, ki se pri sinovih dveh letih krasno obnese. Ne kupuj premajhnih oblačil, ker ne veš, kako velik bo otrok (midva sva kupovala – kar sva kupila – od št. 62 naprej). Mi smo morali dokupiti še en zavitek navadnih tetra plenic – rabiš jih za vse živo: od brisanja, širokega povijanja, lovljenja bruhkov, namesto podlog za dojke… Če boš kupovala pajacke itd. pazi predvsem na to, da so enostavni za zapenjat, po možnosti s pritiskači. Majčke za zavezat si poskusi sposoditi pri kakšni prijateljici. Tudi banjica pride prav – ne kupuj tiste najmanjše – mi jo uporabljamo še zdaj. Mi smo namesto ležalnika uporabljali avtosedež (seveda za kratek čas) in ga nismo prav nič pogrešali. Nohte smo pri nas strigli s ščipalnikom za otročke namesto s škarjicami.
Še cel kup stvari je, ki jih rabiš, in cel kup tistih, ki jih ne. Zelo je odvisno od osebnega načina življenja, letnega časa itd. Malo pobrskaj po starejših postih, gotovo boš našla marsikaj uporabnega.
Kar se tiče previjalne mize, so meni rekli, da hitro postane majhna, zato sva raje kupila previjalno desko in sva na začetku previjala na omarici, kasneje pa na tleh, ker je bolj varno.
Meni je zelo prav prišel avtosedež od 0-9kg, v katerem otroka tudi nosiš, lahko se v njem guga, po prvem mesecu je dojenček v njem sedel za kratek čas na mizi in gledal okoli ter se igral z igračko, obešeno na ročaju, uporabljali smo ga tudi namesto stolčka za hranjenje. Dobi pa se tudi ogrodje od vozička, na katerega namestiš ta avtosedež.
Od oblačil so zame bodiji nepogrešljivi.
Mislim, da se splača pregledati knjigo Nega matere in otroka (avtor???) in potem premisliti, kaj od opreme ti ustreza.
hejla….najprej da pozdravim mojo soimenjakinjo….pa še istih let sva …kar se tiče tvoje opreme za novega člana…lahko ti podam nekaj nasvetov…glede previjalne mizice…meni se je zdela potrebna, vendar je pa nisem kupila. Kupila sem otroško posteljico malo večjo, jo obrnila narobe, jogi sem oblekla v nepremočljiv material ( namizni prti iz malo debelejšega najlona). Otroček je pa kr nekaj časa spal v zibelki, ko je pa malo večji …par mesecev, pa previjalna ni več potrebna
Privijalna miza , če razmišljaš od tistih manjših , plastičnih se mi zdi neuporabna. Rabiš jo le kratek čas Sama sem kupila posteljo 140*70 , res jo še ne uporabljava za nočni spanje , toda je praktična za previjanje . V Baby centru sem dobila privijalno desko ( tako ji pravim jaz ) za na posteljo , lahko jo postaviš na mizo , tla itd,pralni stroj je večja in ima višji rob kot običajne povijalne mize. Banja naj ne bo najmanjša, razen če jo želiš čez mesec, dva zamenjati. Dobijo se tudi stojala za banjo ( Btc – trgovina z otroško opremo pod Emporio-m
Pa veliko sreče ….
Tudi mi imamo previjalno desko, ki smo jo postavili na omaro v kopalnici in jo tudi veselo uporabljamo že skoraj 5 mesecev. Kar pa se tiče ostalih stvari – jaz sem imela čisto preveč oblekic za prve tri mesece, sedaj pa se že pojavlja pomanjkanje (navadno kaj dobiš od znancev in prvih nekaj mesecev otroci niti ne zamažejo, niti ne uničijo, predvsem pa hitro prerastejo obleke, kasneje pa je to že drugače).
Od toalete je uporabno le milo, hladilno mazilo za ritko, olivno olje ali krema za gube, kakšni robčki za čiščenje ritke, kremica za obraz (sploh pozimi) in mogoče še vatirane palčke. Če boš dodatno kaj potrebovala, boš že kupila kasneje – pred porodom ti namreč lahko prodajalci kot “nujno rabite” prodajo celotno kolekcijo za nego otroka in ti 3/4 stvari ostane zapakiranih. Všeč pa so mi tiste brisače z “dvojnim blagom” na enem izmed vogalov, ki služi kot kapuca ob brisanju dojenčka po kopanju.
Pozanimaj se tudi za dudo – mi smo iskali in tudi kupili NUK, kasneje pa smo slišali, da fizioterapevtka priporoča AVENT ali kaj podobnega (simetrična po vertikali). Naše punce še nismo uspeli pripraviti do zamenjave, saj se je navadila prve dude.
Res je, da navadnih tetra plenic ni nikoli preveč, saj se jih uporablja za vse živo.
Srečno!
Urša
Vidim, da nisem samo jaz imela teh problemov…
Tudi jaz sem v knjigi brala tiste sezname, katera oblačila in opremo potrebuješ, no potem pa sem od prijateljic in sorodnic dobila en veeeelik kup cunj, jih vse sistematično zložila v omaro in ko je bil dojenček tu, sem jih več kot pol dala na stran, ker sem ugotovila da jih ne potrebujem.
Najbolje, da vprašaš prijateljice in sorodnice, ki imajo dojenčke, pa še potem boš sama videla, kaj je lažje obleči in kaj je bolj uporabno itd.
Previjalne podloge so pa popolnoma zanič, eno smo kupili v arielu, tako trdo, pa se je kar upogibala, potem pa smo dali narediti pravo previjalno mizo, ki je spodaj omara, zgornji del se odpre in daš noter banjo, je pa zadosti velika, da na njej otroka previjaš tja do starosti 1,5 let. Je res “luksuzna”, pa še vse plenice in oblačila, ki jih rabiš imaš pri roki.
Tudi mi smo kupili le previjalno desko, ki sem jo dala prve mesece na komodo v spalnici, sedaj pa jo imam kar na banji v kopalnici (imamo tako banjo, da jo lahko položim na rob). Meni osebno se previjalne mizice, ki imajo tudi banjo ne zdijo prav praktične. Kupili smo banjo s hrapavim dnom (ne drsi). Obstajajo tudi banje s stojalom, za kopanje novorojenčka pa se mi ne zdijo prav praktične, pa še dolgo se jih ne da uporabljati.
Za spanje smo kupili posteljo 60×120 in že od rojstva spi v njej.
Od kozmetike za začetek potrebuješ milo, olje, kremo za ritko in za gube, pa za mraz in veter, vato, palčke, robčke… pa kakšna brisača za dojenčke tudi prav pride za začetek.
Jaz dudk in flašk prej sploh nisem kupovala in smo jih kupili šele naknadno po potrebi.
Zudi z oblačili nisem pretiravala in sem jih dokupila še nekaj po porodu, saj jih veliko dobiš, pa tudi šele takrat, ko je otrok tu prav zares vidiš, česa ti primanjkuje.
Jaz sem imela pripraavljena oblačila št. 62, vendar sem kasneje dokupila še par stvari št. 56. Je pa res, da če se otrok rodi malo večji, teh oblačil sploh ne boš potrebovala. Tudi meni so bili bodiji zelo praktični in sem jih kasneje še dokupila, čeprav sem imela ostalih majčk čez glavo.
Pozdravček!
V primeru, da bo tvoj sonček ali sončica polivač, majhnih oblačil ne bo nikoli preveč. Pri nas se je pogosto zgodilo, da je bila omara prazna, ker so bile vse oblekice (bodyji (št.56 in 62 se zapenjajo in zavezujejo spredaj), pajacki, tetra plenice, poleg tega pa še najina (mamičina in očkova)) oblačila ali v pralnem stroju ali pa v sušilcu. Če je otroček rojen okrog 3 kg so mu oblačila št. 62 krepko prevelika, zato kaj luštnega št. 50 ali 56 nikakor ne bo odveč. Za začetek predlagam tudi najmanjšo št. plenic (2-5kg), pa zaščitno kremo za ritko, mi uporabljamo Bubchen, šamponček, kremo za obraz, ostale kozmetike ne potrebuješ. Stekleničke svetujem Avent, za dudo se boš morala pa sama odločiti.
Banjica na stojalu se je pri nas izkazala za zelo uporabno tja do 8 meseca potem smo pa malo banjico postavili v kad, s čimer smo se obvarovali tudi pred poplavo (čof, čof, čof). Roke zelo počijejo, če se malček kakšne minute pocrklja na tvojih ali očkovih prsih v kengurujčku, obrnjen navzven pa tudi spoznava okolico, čeprav so mnenja o njem deljena.
Upam, da sem ti kaj pomagala, če te pa kaj konkretnejšega zanima pa kar vprašaj. Lepe dni do marca ti želim,
Nike
P.S. Bodyji in ostalo perilo (spodnje kapice, žabice do pasu ali pa na naramnice, slinčki) se mi zdi zelo v redu od Katja&Alen, svojo trgovino imajo v kleti dvorane A, v BTC-ju.
Pozdravljene vse prijazne mamice,
moram reci, da sem prav presenecena nad simpaticnim in velikim odzivom in zagotovo bom vaše nasvete s pridom uporabila. Hvala za vse, tudi za dobre želje in spodbudne besede, lepo je videti, da človek ni sam – in da je tudi kakšna druga mama imela dileme in težave. Takele izkušnje pravkar pečenih mamic se mi zdijo res zlata vredna – je že tako, da se človeku zdi zdaj vse novo in nepoznano in če sem se doslej ukvarjala vglavnem le z renoviranjem hiše ter službenimi obveznostmi, me je zdaj začela počasi grabiti “panika” – čeprav tista najprijetnejše vrste – kako in kaj bomo pripravljeni na sprejem novega družinskega člana. Moški vozijo tu še malo “z rezervo”, vsaj take so moje izkušnje, oziroma se pač bolj ukvarjajo s tem, kakšno lučko naj kupimo za otroško sobo kot pa s tem, s čim ga bomo mazali po ritki… pa saj je tudi to čisto v redu, da se ga le vsi veselimo.
Se gotovo še oglasim s kakšnimi bolj konkretnimi vprašanji – vidim, da je tale forum zelo živa zadeva! Vse lepo, Irena