Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija opraskanine & brazgotine

opraskanine & brazgotine

Pozdravljeni,

naš 4 mesečnik je že 1 teden prehlajen, ima izcedek iz nosa, čistimo non stop. Je samo dojen. Zadnja dva dni pospešeno mane očke – mislim, da ima kožo pordelo in hrapavo, se pravi, da se sicer razlikuje od štorkljinih znamenj. Kljub temu da ima nohtke postrižene, mu je danes ponoči (praktično celo noč je mahal z rokami) uspelo, da se je po licu spraskal do krvi. V bistvu je kar zarezal v kožo, in to nekajkrat. Pregledujem nohtke, pa ne najdem krivca … 🙁 Pri pribl. 1 mesecu se je popraskal pribl. 3mm na dolgo, ostala mu je plitva brazgotina. Glede na to, da je sedaj teh zarez kar nekaj (4) in so dolge po cm ali več, me zanima, ali lahko s čim preprečim brazgotinjenje. Trenutno mažem z bepantenom. In še: ali je treba zaradi prehlada, ki traja več kot teden, k zdravniku (kljub razsajajočim boleznim 🙁 )

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Mel

Opraskanine ne puščajo brazgotin, saj so preplitke, da bi kožo tako poškodovale, da bi se zato brazgotinila. Opraskanino očistite z vodo in pustite, se bo sama zacelila. Seveda pa preglejte ponovno nohtke, nekje mora biti kakšen konček, ki povzroča praske.
Če otrok nima vročine in je brez znakov težkega dihanja, obisk pri zdravniku zaradi prehlada ni potreben.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Mi imamo pa problem pri skoraj 3 letni hčerki, ki ima alergijo na pike žuželk. Že v začetku zime jo je med spanjem popikal komar in dobila je tri otekline, eno na čelu in po eno na vsaki lički. In si je spraskala, tako da je tudi ob ustavitvi reakcije (mazilo, sirup) ostala na vseh teh mestih krastica. Vsak dan si je zjutraj vedno znova ta mesta spraskala, čeprav sem ji nohtke prikrajševala (ampak v živo ji ne morem, pa tudi vsak dan ne in malo že izrastejo). Včasih si je prav na globoko spraskala, da je bila cela krvava in seveda ji ni celilo. In tako dan za dnem vedno znova praska dol. Ne pomaga mazanje in opozarjanje. Ko je prilika, so rokice na obrazu in jo že vidim spraskano. 🙁 Ker se to zdaj že kar 2 meseca vleče, se mi zdi, da se tega kar ne bomo znebili in ji bodo res ostale brazgotine. Probala sem ji tudi dati majhen obliž pa si je ob prvi priliki dol potegnila.

Kaj se sploh da v tem primeru pomagat?

3 letnik bi moral pri resnem opozorilu in primerni strogosti razumeti, da mora zadevo pustiti na miru. Poskusite na res zelo resen način povedati, da tako mora biti. Drugega ne morete storiti, kajti ne obstaja kaj takega, ki bi zacelilo rano, če jo nekdo kar naprej praska.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Zivjo!
Pri nas je bilo poleti enako s komarjimi piki. Takoj, ko je bilo hcerki (4 leta) dolgcas, si je opraskala stran kraste in v bistvu je mesece imela ene in iste pike – rane. Na koncu sem jih za nekaj dni poflikala z oblizem, da so se vsaj kraste naredile in osusile. Se pa se vedno poznajo znaki, kjer so bile rane. Potem pa se nam je nekaj drugega naredilo – tam, kjer je imela vec pikov na kupu, sem ji nalepila vecji obliz in ga potem nekaj dni ni pustila sneti. Piki so se zazdravili, na mestu, kjer je bil obliz zalepljen, pa ji je naredilo se hujso reakcijo in je spet bila kot iz vojske 🙁 Isto se je zgodilo, ko je zdaj morala nositi obliz zaradi sivane brade – pa smo tudi po nekajkrat na dan menjavali obliz.
Lp!

Pozdravljeni, dr. Tanč!

Se oproščam, da nisem prej nič odgovarjala, nas je čisto zasnežilo, ostali brez elektrike, na koncu pa me je še gripa položila 😉

Moram povedati, da si naša punca ne da dopovedati oz. se spozabi. Ponavadi si spraska lička že zgodaj zjutraj še v postelji, ker ima potem krvave madeže na posteljnjini. Pa ve, da to ni vredu in obljubi, da ne bo… ampak… po toči zvoniti je prepozno.

In kot nalašč je v tem slabem tednu (prej pa mesece nič hujšega) nastala res grda reakcija na ličkih, ko je pomoje treba nekaj resno narediti. Prilagam fotografije. Bi šli že tako k svoji pediatrinji po nasvet ali napotnico za dermatologa, pa smo imeli doma bolj krizno stanje. Pa še izpostavljat jo zdaj zdravo v čakalnico polno bolančkov…

Zastavila sem že vprašanje na forumu Dermatologija, pa ne vem, kdaj sploh lahko pričakujem odgovor. Zato sem se spet obrnila na vas z upanjem, da imate pripravljen kak odgovor ali pa nasvet, da je res nujno potreben dermatolog. Pa upam, da ne bodo potem spet čakalne dobe problem…

Prosim, poglejte si fotografije in povejte, kaj naj. Mene dobesedno zaboli vsakič, ko hčerko pogledam s takimi ubogimi lički. Naj povem še to, da sem si na lastno pest drznila te predele 2x namazati z Advantanom, ki ga imamo doma zaradi njenih reakcij na žuželčje pike in smo ga poleti dobili na recept. Tokrat ni pomagalo, čeprav se ji je do sedaj še vedno že po prvem nanosu vidno izboljšalo.

Prosim, prosim!!! In že v naprej lepa hvala!

*jasna*, hvala za deljenje izkušenj. Naša ima zdaj že tako reakcijo na koži, da si ne upam z obliži.

Ko bi le komarjev več ne bilo, a ne… vse preveč sitnosti je zaradi njih! 😉

Pojdite se pokazat. Jaz bi verjetno poskusila z antibiotičnim mazilom, prej pa odstranila krastico. Morda dala gor Inadine jodovo mrežico in pokrila, da si ne bi mogla izpraskati.

Hvala za hiter odgovor! Torej se vam zdi, da gre že za vnetje?

Širjenje rdečine okoli krastice bi že pomenilo vnetje.

Res lepa hvala za mnenje. Ja, ta rdečina se res širi, prav grozljivo. 🙁

Jutri jo naročim pri naši pediatrinji.

Hvala in lahko noč!

New Report

Close