Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija operacija žrelnice

operacija žrelnice

Lepo pozdravljeni!
Prosila bi vas za mnenje. Hčerka je stara 4,5 let, oktobra in novembra lansko leto je 3 x prebolela vnetje ušes, nos ima zamašen (zelo pogosto), zato nas je zdravnica napotila na pregled k otorinolaringologu, ki je predlagal odstranitev žrelnice. Trenutno (2 meseca) je stanje ok, nos je večkrat zamašen, čistmo s fiziološko, uporabljamo Operil, tako da ni hujših zapletov. Kaj menite, glede na izvid, je operacija potrebna?
Otoskopsko desno sluhovod čist,bobnič cel, refleks lepo viden. Levo je sluhovod čist, bobnič retrahiran, brez refleksa, cel. Endonazalno nosna sluznica rahlo otečena. V levi nosnici sluz. Pretin raven. Tonzili razbrazdani v nivoju lokov. Epif. vidna večja žrelnica.

Hvala za odgovor!
napuz

Spoštovana!

Operacija žrelnice je potrebna, če otrok ima težav zaradi tega (slabši sluh, pogosta vnetja ušes, težje dihanje skozi nos, stalen izcedek iz nosu). Če teh težav ni ali so zelo redke in le naznačene, potem operacijo lahko preložimo in gladamo kako bo stanje naprej. Z leti se stanje namreč lahko sam od sebe izboljša.

LP. drIB.

Prosim za pomoč, včeraj sva sva bila s petletnim sinom na pregledu pri oRL, ker sem približno pol leta opažala, da sin slabo sliši, ponoči pa diha skozi usta.Sicer pa je otrok zdrav, vnetij si prebolel. Na izvidu beremo sledeče: sluhovoda čista, bobniča siva, cela; nos čist in prehoden, žrelo rožnato, tonzili srednje veliki, čisti; v epifarinksu za spoznanje povečana žrelnica, ki pa ne ovira nosnega dihanja.
ADG. prevodna okvara desno med 35 do 50 db, levo med 20 in 35 db.
TYmpanogram: obojestransko tip B.

Zdravnik priporoča otomikroskopijo event. vstavitev timpanalnih cevk in adenotomijo.

Prosim za vaše mnenje o potrebnosti posega.Razložite mi tudi sam postopek. Lp, klavdija

Prosim za mnenje! pri svojem petletnem sinu sem opazila, da že pol leta slabše sliši in spi z odprtimi usti, zato sva šla na pregled k ORL. Na izvidu piše sledeče; sluhovoda čista, bobniča siva in cela, nosj je čist in prehoden, žrelo rožnato, tonzili srednje veliki in čisti, v epifarisku je za spoznanje povečana žrelnica, ki v večji meri ne ovira dihanja.
ADG: prevodna okvara desno med 35 in 50DB, levo med 20 in 35DB.
Tympanogram: obojestransko tip B

Priporočajo otomikroskopijo oz. vstavitev timpanalnih cevk in adenotomijo. Prosim za laično razlago izvida in posega.
Hvala za mnenje in lp, Dodi

Spoštovana!

Če že nekaj časa opažamo, da otrok slabše sliši in če se to tudi na kontroli sluha opaža (prevodna okvara sluha in timpanogram B je posledica sluzi in podtlaka v srednjem ušesu zaradi slabega prezračevanja), potem priporočamo operativno zdravljenje (seveda če to ni le trenutno zaradi prehlada). Z operacijo želimo odstraniti žrelnico, ki tudi če ni velika, lahko ovira normalno prezračevanje srednjih ušes,in želimo skozi luknici, ki ju naredimo na bobničih, posesati gosto sluz, ki se je nabrala izza bobničev (posledica slabega prezračevanja srednjih ušes). Če vidimo da je sluz zelo gosta in obimna, potem vstavimo cevčice v bobnič, da se luknica ne bi takoj ponovno zaprla (na ta način želimo omogočiti čim boljšo prezračevanje srednjih ušes). Operacija traja 15-20 min., otrok naslednji dan po operaciji gre domov in če ima cevčice v ušesih, ne sme močiti ušes po operaciji.

LP. drIB.

otrok gre naslednji dan po operaciji domov, kako dolgo pa ne sme močiti ušes? kako dolgo se navadno ima cevčice v ušesih? ali si lahko umiva glavo?

Spoštovana!

To je vse odvisno od tega ali dobi cevčice v bobniča ali ne. Cevčice so drugače noter do enega leta (to ne pomeni, da se eno leto ne umiva pi glavi). Natančno vam vse povejo pri odpustu iz bolnice, takrat ko se vse ve, kaj je narejeno.

LP. drIB.

lep pozdrav!

Sem mamica 2 letne punčke in vas prosim za vaše mnenje.
rezultat izvida
Timpanogram obojestransko B.
ADG:desno od 40 do 30dB,levo do 30 dB naglušnosti.Status ORL:sluhovoda sta cista,bobniča s skrajšanim odsevom, malenkost motna.
Endonazalno nekaj zasušene sluzi obojestransko.

Pozdravljeni,sin star 7 let je bil operiran ta teden na žrelnico in mandlje.Bolečin po posegu ni imel,edino je dobil vročino in zdravnica je opravila preiskavo krvi in ugotovila,da je staknil neko virozo.Zdaj dobiva še antibiotik. Zanima pa me ali je normalno,da ima slab apetit in ga moram nenehno prigovarjati,da poje vsaj del pripravljenega obroka in tudi s pijačo je isto,zato se bojim,da ne bi dehidriral.Prosim povejte mi koliko tekočine je priporočljivo,da spije čez dan?Začel je pogosto kihati in cedi se mu iz nosu,upam,da je posledica viroze in da bo antibiotik to premagal ali kakšno je Vaše mnenje? Hvala za odgovor

Spoštovana Nee!

Ta izvid govori za slabši sluh zaradi slabše prezračenosti srednjih ušes (povečana zrelnica, prehlad …). Potrebno je redno čiščenje nosu in seveda kontrolni pregledi (tudi luha).

Spoštovana Meti!

Upam da je stanje že izboljšano. Otrok lahko ima nekaj dni slab apetit, mora pa dovolj piti (lahko tudi nekisel sok, kakav, mleko, župa, voda …), vsaj 1- 1,5 lit. (odvisno od teže).

LP. drIB.

Pozdravljeni!

Prosim vas za pomoč oz.nasvet. Moja hči ima od septembra 2007 (vpis v vrtec) pogosta vnetja ušes (pred tem nikoli), ki pa niso bila boleča, razen mogoče prvi dan. Zdravili smo jih z antibiotiki. Teh vnetij je bilo približno 6 (v šestih mesecih). Poslabšan je (bil) tudi sluh, nos je bil večkrat zamašen.Alergenski testi so bili neg.,angin nima. Po predlogu pediatra smo januarja 2008 šli na pregled k ORL.
Izvid je bil sledeč;

-Sluhovoda sta prosta, bobniča sta motna, lahno rožnata in retrahirana.
-Nosni votlini sta prehodni, sluznica je rožnata, vlažna. Obojestransko je zastoj izcedka.
-Žrelnica je povečana.
-Tonzili sta primerno veliki brez gnoja v kriptah. Sluznica žrela je rožnata, vlažna.
-Na vratu ni povečanih bezgavk, ščitnica je b.p. Tympanogram je obojestransko brez podajnosti.
Dg: Otitis secretoria bil.Veget.aden.
DIAGNOZE: Kronično mukoidno izlivno vnetje srednjega ušesa.
Operacijo svetujem koncem poletja.

Od januarskega pregleda do sedaj je hči prebolela še eno vnetje ušesa (zdravili smo ga ponovno z Hiconcil-om), sedaj pa zopet slabo sliši, zamašenega noska nima. Ponoči glasneje diha, spi z odprtimi usti.

Prosim vas, če mi svetujete ali je operacija v tem primeru potrebna oz.nujna? Baje je najbolj primeren čas za operacijo ob koncu poletja, ali je to res in zakaj? Ali je sploh smiselno čakati še nekaj časa, da se stvar mogoče uredi sama od sebe?
Skrbi me tudi, da ne bo njen slabši sluh pustil kakšnih trajnih posledic, ali je to možno?

Že vnaprej lepa hvala za vaš odgovor!

Spoštovana!

Ob tem, kar ste napisala, seveda se strinjam z operacijo. stnja se je poslabšal zaradi vrtca, kjer se druži z drugimi otroki, ki so “prinesle” svoje bakterije in viruse. Če slabše sliši, čakanje nima smisla (slabo sliši – slabše dojema okolico, in s tem se moti normalen mentalen razvoj). Operacije selahko naredi ne glede na letni čas (v danešnjem času smo vsi tolko civilizirani, da otroka čuvamo po op dokler je potrebno).

Lp. drIB.

nee
spoštovani!
k izvidu dodajam da imamo pogosta vnetja ušes in da so nam predlagali operacijo žrelnice!
prosila bi za vase mnenje

spoštovani!zraven izvida dodajam se da imamo pogosta vnetja ušes,dihamo cez usta..
glede na izvid so nam priporočili op. žrelnice.
zanima me vase mnenje in kakšna je čakalna doba.
hvala ze vnaprej

Spoštovana!

Pri pogosti vnetij ušes in povečani žrelnici, dihanju skozi usta, operacijo seveda priporočamo.

LP. drIB.

Lp.

LEP POZDRAV
SEM MAMICA 4 LETNE HČERKE IN VAS PRISIM ZA MNENJE.PRI PREGLEDU JE OTOMIKROSKOPIJI VIDETI OBOJ. GOSTO TEKOČINO V KAVUMU, LEVO PROSEVA RJAVKASTA TEKOČINA. DRUGAČE NEBNICI NEKOLIKO IZVEN LOKOV. NOS TRENUTNO PREHODEN.NAROČILI JO BOMO NA ADENOTOMIJO IN VSTAVITEV TIMPANALNIH CEVK. VENDAR SMA BILE 14 DNI NAZAJ V BONICI 2 KRAT SVA BILE NA URL IN BILO GOVOTA O NOBENI OPERACIJI SEDAJ JO JE PREGLEDL 3 ZDRAVNIK PA NE VIDI DRUGEGA IZHODA KOT DA NAREDI OERACIJO IN TO ČIMPREJ KER JE ŽE OTROK KRITIČEN. HVALA ZA MNENJE KSENJA.

Spoštovana Ksenija!

Če je izliv v ušesu (in če ni to trenutno zaradi prehlada), oziroma če otrok zaradi tega slabo sliši, potem je smiselna operacija. Če pa tega prej ni bilo, potem je možno, da se je to sedaj naredilo, potrebna je kontrola, da se vidi ali se bo normaliziralo.

LP. drIB.

Lep pozdrav

Moje ime je Mojca, stara sem 47 let. Zdravnik mi je v izvid napisal:
“Endozialno je sluznica malenkost nabrekla, nosni pretin primerno raven, nosnici prehodni. Napravim še edoskopijo v epimukozni kokainski anestezije: patološkega izcedka iz obn. votlin ni videti. V epifiranksu pa je videti precej povečano ter pordelo žrelnico.Sluznica ustne volitne je gladka. Žrelo je rožnato. Valekulni in piriformna sinusa prazni. Inter ari predel je otečen. Glasilki sta gladki, bledi, simetrično pomični. Vrat prost.”

Zanima me, kaj je lahko vzrok tega, da je žrelnica povečana in kakšno je zdravljenje.

Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav

Mojca Berk

Spoštovana Mojca!

Žrelnica je lahko povečana zaradi vnetja (aktinomicesno vnetje), lahko je takšna že od otroštva (ni se “posušila”), lahko je zaradi tumorja (to bi že zdravnik, ki je gledal, videl). Če ovira dihanje, jo je potrebno odstraniti.

LP. drIB.

New Report

Close