Pa bom še jaz dodala svoje. Veliko različnih mnenj, kar nekaj argumnetov za in proti. Mislim, da stvar nikoli ni črna ali bela, vedno je večbarvna. Razlogov za debelost je več, nekaj tudi zdravstvenih. Da lahko vsak izmed nas izgubi kakšen kg, je pa verjetno tudi res. Enkrat sem prebrala, da so bili v Dachauvu vsi suhi. Grozljiva resnica. Danes živimo drugače in smo se fiziološko spremenili od tistih vojnih časov. Prvič v zgodovini ćloveškega obtoja se človek sooča z obilico hrane in naše telo tega ni vajeno. Hrane nam je v zgodovini vedno primanjkovalo. ..
Ko ste se že ravno o odvisnostih razpisali in o plačevanju zdrav. storitev, pa nihče ni omenil alkohola, cigaret, droge. Iz katere blagajne gredo pa tovrstna zdravljenja??
Nekdo, ki je suh težko razume stisko debelega, ni ga pa potrebno zato obsojati.
Čudno, da si kdo upa zmerjati nekoga, ki pač iskreno prizna, da je prekomerno prehranjen.
Izpostavi problem, na koncu pa ga popluva nekdo, ki seveda tudi ni popoln, samo ni pa debel. Primitivizem par excellence.
Živi in pusti živeti!
Če bi kdo šel brati moje poste, bi ugotovil, da je bila moja OP medicinsko indicirana, česar nisem ugotovila vse svoje življenje, niti tega ni ugotovil noben zdravnik pri nobenem pregledu.
Bila sem sicer zdrava; a imela sem ITM 43, vendar shujšati ni šlo. Šele po OP sem ugotovila, kaj je to izločanje, saj je moje telo prej skladiščilo vse petkratno, pa naj sem telovadila ali pa omejevala vnos.
.. in šele zdaj lahko rečem, da sem normalen človek, saj je prej telo samo zahtevalo prenažiranje. Zdaj ne čutim nobene potrebe po prekomernem vnosu in pravim, da mi niso operirali želodca, ampak glavo in oči.
Enostavno imam normalne potrebe po hrani. Nihče pa ne more pojasniti, kakšno anomalijo je imela moja presnova.
In verjemite, niti me ne zanima. Življenje je čudovito in nobenega recidiva ni.
Prej sem lahko shujšala tudi do 30 kg, pa je bil recidiv takoj tu. Bolj ko sem “pazila”, prej je bil recidiv!
Če bi bili vsi ustvarjeni enako, bi bil dolgčas.. vsak ima svojo anomalijo. Človek je čudovito ustvarjen, vendar ni popoln. Poglejmo se v zrcalo in si to priznajmo. Lahko sem samo vesela, da je bila moja anomalija “ozdravljiva” ali odpravljiva s tem posegom.
Te sreče se ne da primerjati z ničemer!
vse dobro!
z.
– Določene ameriške države imajo DAVEK na debele ljudi! So skužili da so pijavke na zdravstvenem sistemu. Brihtno kajne?
Marš migat zalega!!!! Pa ko vam bo padlo na pamet pomilovati se in upravičevati svoje stanje, si najdite posnetke ljudi z cerebralno paralizo ali pa težkim autizmom. Mejte to na umu in z nasmeškom na obrazu naredite tisti extra kilometer na tekočem traku, ker ga VI LAHKO. Pa da vas več ni za čut!!!!
Dosti volje pri hujšanju[/quote]
O tej temi je res skoda izgubljati besede….. sodelavka je brez operacije samo z “miganjem” in stradanjem shujsala 50 kg, vsaka cast za tak uspeh….. prej ni bila noben problem za zdravstveno blagajno, zdaj pa na zalost je…. hujsanje brez zdravniskega nadzora je pripeljalo tako daleč, da dozivljenjsko lahko kontrolira delovanje scitnice in veselo “papca” evtirox – podatek za tiste, ki vejo kaj to je in kaj to pomeni za naprej.
Kdo koga zakaj lahko pomiluje? Le kdo se smili sam sebi….sej denar iz zdravstvene blagaje vsi na nek nacin porabimo, eni za toplice, drugi za raka, tretji za op, pa je vse posledica nacina zivljenja, kolikor vem debelost ni zgolj in le prenajedanje in lenoba, kakor tudi ciroza jeter ni le posledica alkohola in rak pljuc posledica kajenja…… pa tudi obraba kolkov ni nujno posledica garanja…..
Treba je malo širše, bolj zrelo gledati. Z empatijo. Ej, ljudje nismo perfect. Nismo. Eni se prenažirajo, drugi omamljajo z alkotom ali kokainom, tretji kadijo, četrti pridno jejo antidepresive da sploh preživijo dan…………poglej malo okoli sebe! Ne vidiš tega? Človeški rod je zelo pester. Šibek…. Vsi različni vsi enakopravni 🙂
Vsak se pač prebija naprej kot se. Obsojati ga za njegovo pot je brez veze. Potrepljati po rami in reči kakšno vspodbudno – to je bolj na mestu. Da mu družba pomaga – super. Če je pomoč uspešna, jupi.
[/i]
O tej temi je res skoda izgubljati besede….. sodelavka je brez operacije samo z “miganjem” in stradanjem shujsala 50 kg, vsaka cast za tak uspeh….. prej ni bila noben problem za zdravstveno blagajno, zdaj pa na zalost je…. hujsanje brez zdravniskega nadzora je pripeljalo tako daleč, da dozivljenjsko lahko kontrolira delovanje scitnice in veselo “papca” evtirox – podatek za tiste, ki vejo kaj to je in kaj to pomeni za naprej.
Kdo koga zakaj lahko pomiluje? Le kdo se smili sam sebi….sej denar iz zdravstvene blagaje vsi na nek nacin porabimo, eni za toplice, drugi za raka, tretji za op, pa je vse posledica nacina zivljenja, kolikor vem debelost ni zgolj in le prenajedanje in lenoba, kakor tudi ciroza jeter ni le posledica alkohola in rak pljuc posledica kajenja…… pa tudi obraba kolkov ni nujno posledica garanja…..[/quote]
To, da primerjajte operacijo želodca z rakom in posledično koriščanjem zdravniške blagajne je pa nekaj groznega!!!! 50 kg viška ne pridelaš kar tako in kot sem že napisala, marsikdo je v postih napisal, da se tudi po operaciji zelo težko upre hrani in se tu pa tam prekrši… Vse povedano…., pol pa še mal napolnimo, da bomo prej siti… pa bo???
LP
[/i]
Kdo koga zakaj lahko pomiluje? Le kdo se smili sam sebi….sej denar iz zdravstvene blagaje vsi na nek nacin porabimo, eni za toplice, drugi za raka, tretji za op, pa je vse posledica nacina zivljenja, kolikor vem debelost ni zgolj in le prenajedanje in lenoba, kakor tudi ciroza jeter ni le posledica alkohola in rak pljuc posledica kajenja…… pa tudi obraba kolkov ni nujno posledica garanja…..[/quote]
Tole je pa malce za lase privlečeno…od hujšanja se ščitnica ne okvari oz. ne preneha izločat hormona (kot razberem iz predpisanega zdravila)…verjetno je vzrok drugje, ne v hujšanju.
Tu se vidi, da nimaš pojma o operacijah in se nekaterim sploh ne da pozanimati o le teh, ampak samo obsojati. In potem naj imam neko kulturno debato?
Kaj pomeni prekršek? Kako to misliš, napolnimo in bomo prej siti? Kako to misliš težko upre hrani, ko pa je osnovno sredstvo za preživetje…?
Me prav zanima, kako si predstavljaš trak v mojem želodcu…. 🙂
Tu se vidi, da nimaš pojma o operacijah in se nekaterim sploh ne da pozanimati o le teh, ampak samo obsojati. In potem naj imam neko kulturno debato?
Kaj pomeni prekršek? Kako to misliš, napolnimo in bomo prej siti? Kako to misliš težko upre hrani, ko pa je osnovno sredstvo za preživetje…?
Me prav zanima, kako si predstavljaš trak v mojem želodcu…. :)[/quote]
Aha…. Ker 20, 30, 40 kg viška pridelaš zaradi vnosa hrane za preživetje…. lepo vas prosim… Kot sem že 1x povedala, verjamem, da za nekatere je operacije čisto nujna, ne pa za vse…. To rešitev jih kar večina izkoristi in poznam 7 operirank, in 5 jih je po 2, 3 letih po operaciji pridobilo 15 in več kg… Super povprečje…. Kulturna debata???? A to je to, da se hujšanje primerja z rakom???? Ja, je čisto isto ali prazniš zdravstveno blagajno za toplice ali za zdravljenje raka…. Bože mili….
Taruta, odgovor glede primerjave rak in debelost v isti kos….ja tudi vi, ki ste proti operaciji zelodca enacite vse morbidne debelosti samo s prenaziraqnjem, tudi rak je posledica kajenja…..
Potem pa najbolje da vse ki niso po tvojih merilih in niso zdravi, pa ceprav vsak mesec placujejo v zdravstveno blagajno zradiras z zemlje. Mogoce pa si ti popolno bitje….. zivis od zraka in vsem drugim placujes za njihove napake.
Punce in fantje pogumno na poti v zivljanje…..
Na moje vprašanje še vedno nisi odgovorila. Kako si predstavljaš trak v mojem želodcu? To ni lahka odločitev in nikakor ni to lahko življenje :). Vsak dan je nepredvidljiv, nikoli ne vem, kaj bom lahko jedla in velikokrat si lačen, ko se hrana zatakne boli, da komaj dihaš….. S tem ko te napolni še ne pomeni, da si sit, samo jest ne moreš.
Jaz razumem, da za vse ni primerna operacija, ki ne uspejo v svoji glavi počistiti zadeve in se spraviti na normalna pota prehranjevanja. In z lahkoto se lahko zdravljenje raka primerja z zdravljenjem debelosti, pa če se ti zdi še tako grozno. Tudi rak je posledica napačnega načina življenja, ki pa ni tako očitna, kot debelost. Tudi pri raku je statistika ozdravljenih precej nizka, če sem že cinična. In ja, tudi moji bližnji so že umrli za rakom, zelo mi je žal, ampak zagovarjati kratenje enih pravic, brez da se popravi, na ta račun, dodajanje pravic na drugem področju, je popolnoma blesavo. Glede na razmere v Sloveniji in moralnimi vrednotami, miselnostjo, pa popolnoma pričakovano. To smo pa Slovenci, tipično. A veš koliko povprečni Slovenec prispeva v zdravstveno blagajno? Približno 250eur. S takšnim zneskom imaš marsikje v tujini, v sodobnem svetu seveda, zelo kakovostno zdravstvo in sami, popolnoma sami smo si krivi, da ne gremo na ceste in zahtevamo ureditev razmer. Ampak to smo Slovenci, vzemimo še tisto kar imamo na voljo in kar so nam nekateri priborili iz ne vem katerih razlogov. Enake probleme imamo ženske pri kontracepciji, kjer imam na račun ZZ izjmeno nekakovostno izbiro in smo lepo tiho…
Na moje vprašanje še vedno nisi odgovorila. Kako si predstavljaš trak v mojem želodcu? To ni lahka odločitev in nikakor ni to lahko življenje :). Vsak dan je nepredvidljiv, nikoli ne vem, kaj bom lahko jedla in velikokrat si lačen, ko se hrana zatakne boli, da komaj dihaš….. S tem ko te napolni še ne pomeni, da si sit, samo jest ne moreš.
Jaz razumem, da za vse ni primerna operacija, ki ne uspejo v svoji glavi počistiti zadeve in se spraviti na normalna pota prehranjevanja. In z lahkoto se lahko zdravljenje raka primerja z zdravljenjem debelosti, pa če se ti zdi še tako grozno. Tudi rak je posledica napačnega načina življenja, ki pa ni tako očitna, kot debelost. Tudi pri raku je statistika ozdravljenih precej nizka, če sem že cinična. In ja, tudi moji bližnji so že umrli za rakom, zelo mi je žal, ampak zagovarjati kratenje enih pravic, brez da se popravi, na ta račun, dodajanje pravic na drugem področju, je popolnoma blesavo. Glede na razmere v Sloveniji in moralnimi vrednotami, miselnostjo, pa popolnoma pričakovano. To smo pa Slovenci, tipično. A veš koliko povprečni Slovenec prispeva v zdravstveno blagajno? Približno 250eur. S takšnim zneskom imaš marsikje v tujini, v sodobnem svetu seveda, zelo kakovostno zdravstvo in sami, popolnoma sami smo si krivi, da ne gremo na ceste in zahtevamo ureditev razmer. Ampak to smo Slovenci, vzemimo še tisto kar imamo na voljo in kar so nam nekateri priborili iz ne vem katerih razlogov. Enake probleme imamo ženske pri kontracepciji, kjer imam na račun ZZ izjmeno nekakovostno izbiro in smo lepo tiho…[/quote]
Ni vredno komentarja…… joj, joj, joj…
[/quote]
naj ti ne bo nerodno…s tem, ko prehitro stradas organizem, se lahko tudi spremeni delovanje scitnice, in na zalost je to dozivela moja sodelavka. Lahko je se kaksen drug vzrok, je pa tudi ta potrjen. Po operaciji zelodca vseeno kontrolirajo kri in dopolnilno jes vitamine…. ona pa tukaj ni imela navodil, samo z telovadbo in odrekanjem hrani je v letu dni shujsala 50 kg.
Jaz razumem, da za vse ni primerna operacija, ki ne uspejo v svoji glavi počistiti zadeve in se spraviti na normalna pota prehranjevanja. In z lahkoto se lahko zdravljenje raka primerja z zdravljenjem debelosti, pa če se ti zdi še tako grozno. Tudi rak je posledica napačnega načina življenja, ki pa ni tako očitna, kot debelost. Tudi pri raku je statistika ozdravljenih precej nizka, če sem že cinična. In ja, tudi moji bližnji so že umrli za rakom, zelo mi je žal, ampak zagovarjati kratenje enih pravic, brez da se popravi, na ta račun, dodajanje pravic na drugem področju, je popolnoma blesavo. Glede na razmere v Sloveniji in moralnimi vrednotami, miselnostjo, pa popolnoma pričakovano. To smo pa Slovenci, tipično. A veš koliko povprečni Slovenec prispeva v zdravstveno blagajno? Približno 250eur. S takšnim zneskom imaš marsikje v tujini, v sodobnem svetu seveda, zelo kakovostno zdravstvo in sami, popolnoma sami smo si krivi, da ne gremo na ceste in zahtevamo ureditev razmer. Ampak to smo Slovenci, vzemimo še tisto kar imamo na voljo in kar so nam nekateri priborili iz ne vem katerih razlogov. Enake probleme imamo ženske pri kontracepciji, kjer imam na račun ZZ izjmeno nekakovostno izbiro in smo lepo tiho…[/quote]
Ni vredno komentarja…… joj, joj, joj…[/quote]
Itak, da ne, saj še nisem zasledila ene pametne replike tu gor. Morda tu in tam kakšna, vendar redka :). Življenje ni črno – belo, še najmanj enostavno in verjamem, da je kdaj pa kdaj težko razumeti druge, to namreč zahteva eno obširnejšo sliko v glavi, ki je marsikdo ne zmore. Od kar sem v življenju dala skozi takšno zadevo, gledam na življenje in ostale ljudi popolnoma drugače in vem, da nikoli več ne gledam na posameznika, skozi majhne obsojajoče oči :). Je pa kaj takšnega izjmeno težko :).
Ne, v mojem življenju že dve leti ni bilo nekih diet, le spremenjen način življenja. Jaz brez OH ne bi zmogla. Sicer sem se lani par mesecev strogo držala nekih “fitnes diet”, da sem izoblikovala postavo, sicer pa se nikol več ne grem diet. Danes sem celo dvakrat jedla sladoled, ker se mi je zaluštal in nikoli več ne bom šla mimo slaščičarne, pa si mislila, joj, po 15. pa jih pojem pet hehehe. Pač, majhna ponazoritev mojega uma pred operacijo. Zdaj pač pojem sladoled, pa kaj druga manj ali pa pokurim ali pa potem nekaj dni nimam posebne želje :). S skoraj brez oh pa bi mi blo težko, morda pa res pride kakšen teden, ko kdaj nenamenoma pojem manj, ker kruha tako večino dneva ne morem jest, tako da sem na raznih rižih in kosmičih, krompir med vikendom :).
Pozdravljeni vsi na forumu in na tej temi!
Sem 45-letnica, ekstremno predebela (175 cm, 120 kg) in še razmišljam, ali bi šla pod nož.
Me pa že več let moti ena zadeva, ki jo je omenilo dekle, ki je svoje uspešno hujšanje in vzdrževanje teže opisalo v reviji Rina (brez operacije).
Omenila je dejstvo, da postoperirancem omogočijo plastično korekturo odvečne kože,krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja po uspešnem hujšanju, ki je bilo izpeljano po bariatrični operaciji; ljudem, ki pa shujšajo z lastnim trudom pa tovrstna operacija ne pripada. To dejstvo se ji je zdelo krivično in meni se tudi zdi krivično.
Ergo…. če hočeš na plastično operacijo odvečne kože iz javnih sredstev, se moraš prej podvreči bariatrični operaciji v kateri izmed ustanov v Sloveniji, kjer to pač opravljajo.
Tu bi moral tudi minister za zdravje kaj reči ali pa organi upravljanja Zdravstvene zavarovalnice.
Sebi in tudi vsem, ki zdravo in uspešno izgubijo veliko kg oz. velik volumen teže in jim po operaciji ali uspešnem hujšanju in nadaljevanem uspešnem vzdrževanju teže ostane odvečna koža (ki zares lahko povzroča razne zdravstvene težave) bi morali omogočiti operacijo iz javnih zdravstvenih sredstev- morda po sklepu kakšne komisije.
Kaj pravite, sotrpini?
Lp