Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Operacija srčnih zaklopk

Operacija srčnih zaklopk

Pozdravljeni!
Sprašujem za očeta, starega 70 let, ki ga čaka operacija srčnih zaklopk. zanima me, kako uspešna je ta operacija, koliko časa traja in koliko časa po operaciji navadno ostane še v bolnišnični oskrbi?
Hvala in LP

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Ko pri bolniku ugotovimo bolezen, pri kateri bi mu zboljšali življenje z operacijo, mu to povemo in razložimo potek zdravljenja. Verjetno je vaš oče že vse slišal. Operacija traja nekaj ur. Po operaciji je bolnik nekaj dni v prostoru za intenzivno nego pod budnim očesom tamkajšnjega personala. Pri normalnem pooperativnem poteku se bolnikovo počutje hitro popravi in v teku enega tedna je bolnik že samostojen.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za vaš odgovor!
Mi lahko poveste še kako ta operacija poteka:
– prerez prsnega koša ali kako drugače? Hvala

Operativnih metod je več. Za metodo, v konkretnem primeru, se kirurg operater odloči na osnovi rezultetov pregleda (razgovor z bolnikom, izvidi preiskav, opremljenost ustanove, itd.).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

SPOŠTOVANI!

Mama čaka na operacijo srčne zaklopke. Zanima me koliko je možnosti , za zaplete. Stara je 73 leta. J e zelo ranljiva in občutljiva in jo je strah da bo umrla.Kako ji lahko pomagam.

Lep pozdrav Jožica

Predstavljam si, da so zdravniki bolnici povedali zakaj ji svetujejo operativno zdravljenje okvarjenih zaklopk. Operacijo svetujejo, ko ugotovijo, da bo pomoč z zdravili vedno manj učinkovita proti bolezni. Starost ne igra posebne vloge pri zdravnikovi odločitvi, potem, ko ugotovi zadovoljivo telesno kondicijo bolnika. Mami povejte, da se bodo težave, brez operativnega zdravljenja, nadaljevale in, da bodo postale iz dneva dan hujše. Lahko se zgodi, da bo zamudila pravi čas za operacijo, če bo dolgo oklevala. Naj bo srečna, da živi v času in v deželi, ko srčnim bolnikom z operacijami bolnikom podaljšamo9 in olepšamo življenje

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

SPOŠTOVANI,

Sprašujem za taščo staro 84 let.
Ima hude težave z mitralno zaklopko.
Pri zadnjem diagnostičnem bolniškem posegu v maju letošnjega leta so ji čistili srče žile in vstavili en stent. Ob tej priliki so ugotovili, da se stanje mitralne zaklopke poslabšuje in so ji predlagali, da bi lahko šla na operacijo po metodi vstavljanja klipa.
Rad bi vedej, kakšna je to metoda in koliko časa je treba čakati, da se to izvede na UKC.
Vkolikor so čakalni časi predolgi, ali obstaja možnost izvedbe tovrstne operacije samoplačniško, kje in kolikšna je cena tega posega.
Najlepša hvala za odgovor.
Peter

Predstavljam si, da je kardiolog, ki je bolnici predlagal operativni poseg, bolnici ali svojcem povedal po kateri metodi bi jo lahko operiral ( z uvedbo katetra ali neposredno skozi srce)

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Odgovor na objavo uporabnika
skorpijonka3, 20.01.2010 ob 17:38

Hvala za vaš odgovor!
Mi lahko poveste še kako ta operacija poteka:
– prerez prsnega koša ali kako drugače? Hvala

 

Pozdravljeni

Zanima ali operacije srcne zaklopke delajo samo z odprtjem prsnegq kosa ali kako drugace in v kaksnih primerih

 

Hvala

Pozdravljeni!

Zamenjava  zaklopk se lahko opravi z operacijo na odprtem srcu ali z minimalno invazivnimi metodami, ki vključujejo manjše zareze od tistih, ki se uporabljajo pri operacijah na odprtem srcu. Transkatetrska zamenjava aortne zaklopke je vrsta minimalno invazivne zamenjave aortne zaklopke.

Minimalno invazivna zamenjava mitralne zaklopke je postopek zamenjave slabo delujoče mitralne zaklopke z umetno zaklopko brez potrebe po odprtem srcu.

Kandidati  za minimalno invazivno metodo operacije/zamenjava zaklopk so bolniki pri katerih obstaja veliko pridruženih bolezni in bi operacija na odprtem srcu predstavljala pomemben rizik.

 

Katera vrsta operacije pride v poštev je odvisno tudi od zahtevnosti posega kakor tudi od izbire umetne ali naravne zaklopke ter ali gre za zamenjavo ali popravilo zaklopke. Kardiokirurški konzilij se odloča o vrsti operacije, pri tem pa se upoštevanjem tudi želje pacienta. Pacientu se morajo predstaviti vse prednosti in pomanjkljivosti  obeh vrst operacij.

lp

New Report

Close