Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija OPERACIJA SINUSOV

OPERACIJA SINUSOV

Pozdravljeni!

V maju me čaka operacija sinusov v splošni anesteziji (frontotomija, sfenoidektomija, etmoidektomija).
Kratek opis moje bolezni: Imam kronični sinuzitis. Septembra 2005 sem naredila CT obnosnih votlin, ki je pokazal: frontalni sinus slabše razvit, v levem frontalnem sinusu , v levem zadnjem etmoidu ter v sfenoidnem sinusu so manjše polipoidne spremembe (laho bi šlo za zaostale spremembe po vnetju-morda ciste), Pretin nosu je nekoliko v levo. Naredila sem tudi alergološki test, ki je pokazal alergijo na: pršico, trave, cvetja, drevesa, brezo, žitarice, plesni, mačko, začimbe.

Zanima me kako operacija poteka, predvsem kako pridejo do sinusov, kaj pomeni frontotomija, sfenoidektomija in etmoidektomija, kakšne so lahko posledice na vid, vonj, itd., uspešnost operacije oz. ali se lahko stvar ponovi, predviden čas okrevanja…

Za sprejem v bolnišnico (na Polikliniki) sem dobila tudi seznam za preglede, ki jih moram opraviti pred operacijo. Zanima me ali je potrebno opraviti prav vse preglede (RTG pluč in srca,..) saj me moja osebna zdravnica noče napotiti na vse preglede, saj naj bi ti pregledi veljali predvsem za starejše ljudi (jaz pa imam 26 let).

Za odgovor se najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav.

Spoštovani!

V maju boste imeli operacijo v splošni anesteziji, to pomeni da boste med posegom spali. Operira se skozi nosnice s posebnimi inštrumenti in kamero.
Izrazi kot so frontotomija, sfenoidektomija in etmoidektomija pomenijo posege na posameznih predelih obnosnih votlin (frontalni (čelni) sinus, etmoidni (sitkin) sinus in sfenoidni (zadozdični) sinus).
Glede na to, da ste alergik na precej stvari, obstaja zelo velika verjetnost, da se bodo polipi čez leta ponovili. Trajno boste morali prejemati zdravila v spreju v nos, da bodo ponovitve čim manjše.
Med posegom so izredno redke komplikacije z vidom oz. izgubo voha.

RTG pc je res potreben pri starejših ljudeh. Najboljše bi bilo, če bi poklicali na polikliniko ter vprašali ali res potrebujejo te preiskave.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close