operacija ščitnice ja ali ne?
Po porodu sem imela slabe izvide, oziroma se mi je hipertiroza ponovila. Zdravniki so povedali naj nujno ukrepam in mi svetovali zdravljenje z radioaktivnim jodom. Glede na iskušnje posameznikov pri katerih so morali zdravljenje z jodom večkrat ponavljati premišljujem tudi o kirurški odstranitvi štitnice. Imam zelo majhnega otroka in ne bi bila rada ločena od njega tri tedne zaradi sevanja radioaktivnega joda.
Prosila bi za mnenje tistih ki so se odločili za kirurško odstranitev ščitnice. Kako zadeva poteka. Koliko časa traja operacija; se uporablja splošna anestezija; koliko časa se ostane v bolnišnici, oziroma koliko časa traja okrevanje; ter ali lahko živite kvalitetno življenje?
V naprej se zahvaljujem za vaše odgovore.
Lep pozdrav,
popart
Spoštovani!
Glede na vaš opis imate avtoimunsko hipertirozo (bazedovko). Zdravljenje z radiojodom je vsekakor metoda izbora kadar se bolezen ponovi. Pri več kot 90% bolnikov uspemo odpraviti hipertirozo z ENIM odmerkom radiojoda, samo približno 2 do 3% je bolnikov, pri katerih je potrebno zdravljenje ponoviti več kot 2x. Glede zaščite pred sevanjem vašega otroka je potrebna enotedenska hospitalizacija.
Kirurška odstranitev ščitnice je druga metoda izbora. Potrebna je splošna anestezija. Hospitalizacija navadno traja 5 do 7 dni. Kiruruški zapleti,(hripavost zaradi poškodbe povratnega živca, hipoparatiroidizem z moteno presnovo kalcija zaradi odstranitve obščitnic) se pojavijo pri približno 2 do 3 % posegih.
Tako po aplikaciji radiojoda kot po operaciji ščitnice je potrebno trajno nadomeščanje ščitnničnih hormonov.
Lep pozdrav!