Operacija ščitnice
Pozdravljeni,
na vas se obračam z naslednjim vprašanjem.
Pred 2 mesecema se mi je na vratu pojavila bula, velikosti 3×3 cm. Napotena sem bila na pregled k tirologu.
Izvidi so sledeči: TSH: 1,794, FT4: 18,1, FT3: 4,91, Tg: 35,55, antiTG: 369,3, antiTPO: 28
V preparatu je povsod le obarvan proteinski precipitat in drobci razpadlih eritrocitov. Posamezno so fogociti. Značilni cistični elementi brez atipičnih celic. Gre za kronični limfocizni tiroiditis. Levi reženj je povečan, v spodnjem delu se nahaja cističen gomolj.
Kot mnenje mi je zdravnik napisal, da zdravljenje zaenkrat ni potrebno.
Ker pa imam neprijeten občutek, občasno me tišči na vratu, … sva se z zdravnikom nekako odločila za operacijo. Na operaciji naj bi mi odstranili le to vodno cisto. Na zadnjem obisku pri zdravniku (ki naj bi me operiral) pa mi je bilo rečeno, da samo ciste ne more odstraniti. Odstranil naj bi mi levi reženj (sicer zdrave) ščitnice.
Bula je sicer moteča in imam neprijeten občutek .. ne čutim pa kakšnih drugih bistvenih sprememb. Je operacija potrebna oz. smiselna ali ne? Ali se mi lahko (v primeru, da se za operacijo ne odločim) stanje kakorkoli poslabša oz. vodi do kakšnih resnejših obolenj?
Hvala. Lepo pozdravljeni, K
Spoštovani!
Kadar se odločimo za operacijo ščitnice je potrebno odstraniti celoten reženj ščitnice in ne samo ciste. Sicer je možno z op. posegom počakati. V tem primeru je potrebno spremljanje in kontrola z UZ enkrat na pol do enega leta.
Lp