Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Operacija pri višjih dioptrijah

Operacija pri višjih dioptrijah

Stara sem 33 let s precej visoko dioptrijo. Levo oko cca -14 (cca 40% vida), na desnem je računalnik izmeril -20 (cca 2% vida – degeneracija makule). Na desnem očesu so mi junija in oktobra 2003 izvajali PDT, od takrat je dioptrija na obeh bolj ali manj stabilna. Zanima me predvsem, do katere dioptrije je korekcija kratkovidnosti smiselna oz. se sploh izvaja.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Glede na bolezenske spremembe, ki jih omenjate na očesnem ozadju menim, da operacija ni najbolj smiselna, ni pa to kontraindikacija, seznanjeni morate biti koliko vida sploh imate.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Hvala za zgornji odgovor.

Pri takih dogodkih, kot so degeneracija mrežnice, se pojavi en kup vprašanj in stranskih pojavov, na katera mi na Očesni niso znali odgovoriti. Mogoče ste vi že slišali za kaj podobnega? Namreč: na desnem očesu so mi junija in oktobra 2003 izvajali PDT. Kake pol leta kasneje so se začeli (in se ves čas dogaja), izključno na desnem (“operiranem”) očesu pojavljati svetlobni “pojavi”. Kot da bi se neka svetlobna lučka, kapljica svetlovbe razlila čez vidno polje, nato izgine. Najpogosteje se pojavi med delanjem na računalniku, pa tudi občasno ob močni svetlobi, in zdaj ob hujšem prehladu s kašljem. Povezujem te pojave predvsem z utrujenostjo ali naporom oči.

Na pregledu niso zaznali odstopa mrežnice (angiografija…).

Hvala za kakršnokoli informacijo. Ne vedeti, kaj se dogaja z očmi, je kar malo strašljivo.

New Report

Close