Operacija obraznih kosti
Pozdravljeni,
v naslednjem tednu čaka brata operacija obraznih kosti. Ima frakturo orbite, trdega dela neba, ličnice in zgornje čeljusti. Zanima me sledeče; koliko časa traja okrevanje po tako obsežni operaciji, kaj se naredi z odlomljenimi zobmi… Ali je možno vstaviti implatante takoj ali se počaka, da pacoent najprej okreva po operaciji in se mu nato vstavi implatante? Predvidevam, da so implatanti samoplačniški? Moj brat je še zelo mlad, star je 22 let… Dvomim, da bomo svojci lahko govorili z maksilofacialnimi kirurgi, brat pa je še vedno brecej zbegan in izgubljen, saj je bil dlje časa v umetni komi.
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam,
H
Pozdravljeni. Res je, da so kirurgi na oddelku precej zasedeni, ampak prepričan sem, da se boste uspeli pogovoriti z operaterjem. Sicer pa, če gre za prvo operacijo obraznih kosti po poškodbi, se bo najprej rekonstruiralo ves obrazni skelet in protetična rehabilitacija bo na vrsti kasneje. Med posegom se bo kvečjemu še odstranilo kakšen zob, če se bo predvidevalo, da ga ni mogoče več rešiti. Pacienti po takšnih posegih zelo hitro okrevajo – res pa je, da je težavnost posega odvisna tudi od tega, koliko časa je minilo od poškodbe. Vendar, ko so kosti enkrat fiksirane na svojem mestu, otekline hitro izzvenijo in bolečine ravno tako. S kirurgom se boste pogovorili, kdaj se bodo vstavljali implantati, najverjetneje pa nekje po 6 mesecih, ko se lahko nekaj kovinskih ploščic, ki se bodo uporabile za fiksacijo kostnih odlomov, odstrani. Implantate boste morali plačati iz svojega žepa. Lep pozdrav in hitro okrevanje želim vašemu bratu. David Dovšak.