Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Operacija nosu

Operacija nosu

Zanima me,če si je že kateri moški dal popraviti nos jaz sem bil na operaciji dvakrat in je stanje zanič.Prosim še kakšen vaš komentar, pa kje so vam to delali.

Jaz sem bil pri znanem pa brez uspeha. so specialisti vendar moraš vse sam plačati

Bil sm na operaciji pretina zaradi poškodbe na ORL Ljubljana pred enim letom.
Operacija je bla nora: lokalna anastezija, med operacijo sm se pogovarjal, pokazal mi je kosti, ki jih je vlekel ven, spraseval kako da imam tako zdrobljen nos, rezal sluznico, trajal je ca. 1 uro, zvoki so nori, operiran sm bil z notranjimi rezi – brez vidnega rezanja, potem tamponi notr, dva dni nc spat (suha usta), tampone ven (noro!).

Rezultat: diham bolje, estetika nosu ista ( nism mel sokoljega ali pa levo desno, samo koščice čisto polomljene), voham slabo (kronično vnetje sluznice).

lpp

Jaz tudi razmisljam o operaciji pretina, posebej po tem ko mi je to predlagala zdravnica. Skozi nos bolj slabo diham, zlasti zvecer/ponoci. Je taka operacija sploh smiselna/se rezultati poznajo (v pozitivnem smislu)?

LP

Router

Ja normalno: ma zdej diham super, kot da bi mi odprli pol glave. Fora je v tem, da veliko bolje spis. Priporocam ti operacijo!
lpp

Jaz bi šel pa na operacijo nosu, ker mam orlovski (kriv) nos in me moti.

Mene pa zanima, če so vam pred operacijo predpisali 5 dnevno terapijo z metilprednizolonom 64mg? Jaz bom imela naslednji mesec operacijo v SB Celje in so mi 5dni prej predpisali metilprednizolon, vendar se tega močno izogibam, ker imam hipotirozo.

Pozdravljeni,

 

zdravila pred operacijo so praksa in odločitev vašega kirurga, ki naj bi bila v idealnem primeru v soglasju z vami, preden boste operirani.

 

Sama osebno ne predpisujem metilprednizolona pred operacijami, saj je sistemski glukokortikoid reševalno zdravilo za poslabšanja polipov, odločim se za predpis največ 1- do 2-krat letno pulzno 7 dni v odmerku 48 mg na dan. Bolnik naj bi GK sistemsko prejemal čim manjkrat zaradi možnih stranskih učinkov (redčenje kostnine, vpliv na delovanje nadledvične žleze, zvišanje očesnega tlaka, krvnega sladkorja, nevarnost aseptične nekroze glavice stegnenice v kolčnem sklepu).

 

Prav tako ne želim, da bi se polipi pred operacijo skrčili in sinusi pozdravili, saj bi bil lahko zaradi tega obseg operacije premajhen.

 

Pred endoskopsko operacijo sinusov in polipov pa je priporočljivo redno jemanje nosnih glukokortikoidov – kapljic ali razpršila, saj je dokazano manjša krvavitev med operacijo in po njej.

Enako priporočajo evropske smernice EPOS2020 za kronični rinosinuzitis in nosne polipe, 3. izdaja, pri katerih sem soavtorica.

Svetujem vam, da pisno sporočite svojemu kirurgu, da ne želite jemati metilprednizolona pred operacijo, da bo seznanjen z vašo odločitvijo in se dogovorita.

 

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close