Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Operacija nosnega pretina in polipov v splošni anesteziji

Operacija nosnega pretina in polipov v splošni anesteziji

Spoštovani,

naslednji mesec bom imela v SB Celje operacijo. Imam kronično astmo in rinosinuzitis , odkrili so mi pri 17 letih. Pet dni pred operacijo so mi predpisali metilprednizolon 2x32mg/dan. Zanima me sledeče, ali lahko zavrnem jemanje kortisteroidov  in imam kljub temu operacijo? Nekaj let nazaj sem  se počutila grozno po jemanju, oblivanje, hladni pot, razbijanje srca, omotica…Dobila sem ga zaradi astmatičnega napada. Moje vprašanje je ali grem lahko kljub temu na operacijo, ali mogoče obstaja alternativa?

    Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

 

zdravila pred operacijo so praksa in odločitev vašega kirurga, ki naj bi bila v idealnem primeru v soglasju z vami, preden boste operirani.

 

Sama osebno ne predpisujem metilprednizolona pred operacijami,  saj je sistemski glukokortikoid reševalno zdravilo za poslabšanja polipov, odločim se za predpis največ 1- do 2-krat letno pulzno 7 dni v odmerku 48 mg na dan. Bolnik naj bi GK sistemsko prejemal čim manjkrat zaradi možnih stranskih učinkov (redčenje kostnine, vpliv na delovanje nadledvične žleze, zvišanje očesnega tlaka, krvnega sladkorja, nevarnost aseptične nekroze glavice stegnenice v kolčnem sklepu). Prav tako je reševalno zdravilo ob poslabšanjih sistemski antibiotik za 2 do 3 tedne.

 

Enako priporočajo evropske smernice EPOS2020 za kronični rinosinuzitis in nosne polipe, 3. izdaja, pri katerih sem soavtorica.

 

Prav tako ne želim, da bi se polipi pred operacijo skrčili in sinusi pozdravili, saj bi bil lahko zaradi tega obseg operacije premajhen.

 

Pred endoskopsko operacijo sinusov in polipov pa je priporočljivo redno jemanje nosnih glukokortikoidov – kapljic ali razpršila, saj je dokazano manjša krvavitev med operacijo in po njej.

 

Svetujem vam, da pisno sporočite svojemu kirurgu, da ne želite jemati sistemskega GK pred operacijo, da bo seznanjen z vašo željo in se dogovorita.

 

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close