Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija operacija komunikatne hidrokele

operacija komunikatne hidrokele

Pozdravljeni,
v petek je bil sin 13.let, operiran, na izvidu piše Komunkatna hidrokela desno. Zanima me ali je normalno, da je dva dni po operaciji “jajček” močno otečen. Lahko kaj naredimo pri oteklini?

Moram še povedati, da ga moti pri hoji, pravi, da ga od znotraj praskajo šivi, drugače pa bolečine ni, prav tako pordelosti ne, samo velikost je x3.

Spoštovani!

Načeloma je tako, da za vsak dvom v zgodnjem pooperativnem obdobju velja, da je za razrešitev dvoma pristojen tisti, ki je operiral, dežurni v ustanovi, kjer je bil operiran ali pa osebni zdravnik.
Načeloma je sicer običajna oteklina po operaciji, kot jo navajate – običajno pride do izliva nekaj krvi in potem traja relativno dolgo (lahko tudi več kot mesec ali dva), da se stvar umiri, resorbira, dokončno “zaceli odznotraj”.
Vseeno pa ne vem natančno, kako je operacija potekala – če je imel deček tekočino okoli jajčka – komunikantno hidrokelo in so to komunikacijo prekinili, so pri tem lahko odprli ovojnico okoli jajčka ali pa tudi ne. Torej je lahko tekočina okrog jajčka še prisotna ali pa je tam kri.
Glede “praskanja šivov od znotraj” – formulacija je nekoliko hecna in glede tega se ne da narediti običajno nič – gre za bolečino po operaciji, ki lahko traja tudi nekaj tednov.
Kako pomagati – lokalno hlajenje – led v vrečko in preko brisače podložiti skrotum – ne kože “macerirati” – zgolj nežno hladiti, ne predolgo, premor pa spet.
Gotovo ste naročeni na kontrolo, gotovo je tudi predviden prevez pri osebnem zdravniku do zacelitve in odstranitve šivov – torej se o tem posvetujte z osebnim zdravnikom, ki bo potem, ko bo pogledal in pretipal lahko ocenil, ali je potreben takojšnji ali pa redni pregled tam, kjer je bil operiran. Če bi se vam pa zdelo, da je nekaj “hudo narobe” – iz vašega zapisa, da ni bolečin itd se ne zdi tako, bi bil pa potreben takojšnji pregled pri dežurnem splošnem zdravniku, ki bi presodil, ali je treba naprej.

Skratka – lokalno hlajenje, redni prevezi in čas (kar dolgo časa – mesec in več) traja, da se rane zacelijo in stanje stabilizira. Ampak to je zgolj načelno mnenje – če gre vse v redu. Prek interneta nikako ni mogoče reči, ali gre za običajno oteklino po operaciji ali kaj neobičajnega – to je mogoče reči zgolj ob pregledu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

spostovani!
imam vprasanje in sicer…bil sem na operaciji hidrokele.po enem tednu se vedno imam neznosne bolecine v predelu trebuha odspodaj ,ampak samo na levi strani.vedno ko se vstanem iz lezecega v stojeci polozaj me tako boli da komaj stojim.drugace sam poseg je bil bolec(lokalno) in sedaj imam malo oteklino.prerezali so mi ovojnico in jajcek vzeli ven,pa spet nazaj noter.sivov imam nekje deset.sedaj me pa zanima ali so take bolecine normalne ali bi moral na pregled.kontrolo imam cez 14 dni ampak do tja je se dalec.drugace sama moda me ne bolijo cisto nic.samo nad penisom leva stran kjer se obcuti neka zatrdlina.na desni se ne obcuti nic.ta zatrdlina je na dotik nenormalno boleca.aja operirali so mi levo modo.
vem da sem opisal to laicno ampak vseeno bi prosil za odgovor.
star sem 36 let.
hvala.

Spoštovani!

Samo mimogrede, skoraj gotovo ste imeli operirano običajno in ne komunikantno (otroško) hidrokelo – v pojasnitev naslova teme.
Sicer pa je teoretično, čeprav izredno redko, mogoče kaj resnega, 99% pa bo pač treba prebroditi čas do zacelitve in sanacije stanja, npr. z zdravili proti bolečinam. AMPAK NITI TEORETIČNE MOŽNOSTI NI, DA BI PREK INTERNETA IZKLJUČIL TISTI 1%, KO JE LAHKO KAJ RESNEGA IN NUJNEGA. Zato pa ima vsaka bolnišnica, kjer operirajo, urgentno službo, namenjeno prav temu. Greste tja, povsete da ste bili ravnokar operirani in vas močno boli. Kot že rečeno, 99% je možnost, da vas bodo pomirili in vam predpisali močnejša zdravila proti bolečinam, ampak vedno je tisti 1%… Zato – če je stanje drugačno, kot so vam ga prikazali ob odpustu iz bolnišnice, poskusite najprej priklicati tistega, ki vas je operiral, če to ne gre, pa pojdite v dežurno službo tiste bolnišnice, kjer so vas operirali in se dajte pregledati. Samo tako boste lahko sigurni, da ste naredili vse, da ne bi šlo kaj narobe. Če so vas operirali v bolnišnici, ki ima urološko dežurno službo, vam je urolog v ta namen (zapleti po operaciji) na volj 24 ur dnevno, v drugih bolnišnicah pa popoldan oz. ponoči to pregleda dežurni kirurg, ki se odloči, kako in kaj.

Lepo pozdravjeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close