Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Operacija kolka

Operacija kolka

Spoštovani!

Moja 70-letna tašča se je popolnoma sama odločila za operacijo kolka z zamenjavo z umetnim, ki jo je pred nekaj dnevi tudi že prestala, za enkrat uspešno.

Toda, že več desetletij uživa na dan nešteto tablet od tistih za previsok pritisk, za ledvice, za jetra, za srce, za trombozo, za otečenost, za žile, za prekrvavitev, itd., v glavnem celo pest. Če drugače povem, vsako težavico rešuje zgolj s pilulo. Sedaj me pa zanima, kaj lahko v takšnem njenem stanju pričakujemo, kar se tiče okrevanja? Kako je tudi z razgibavanjem, saj menda po njeno več tednov do 3 mesecev ne bo smela nič gibati, razen vaj, ki jih jo sedaj učijo v bolnici in strogo naj bi uporabljala birgle. Po nekih informacijah, ki jih imamo, temu ni ravno tako.

Spoštovani, zaradi njenega čimprejšnjega dobrega okrevanje in zaradi našega duševnega miru (tastovega – predvsem!), vas prosim, da nam na kratko pojasnite, kaj je v resnici s tem. Če je možno čimprej, ker gre čez 2 dni domov.

Iskrena hvala in lep pozdrav!
Dorina

Spoštovana Dorina,
Odličitev za takšno operacijo pacienti običajno sprejmejo kar hitro, saj so bolečine, ki jih imajo ljudje z obrabo kolka pogosto zelo hude in jih je težko prenašati. Kar zadeva vpliva njenih številnih zdravil na operacijo je potrebno reči, da pred vsakim operativnim posegom pacienta ter vso njegovo medicinsko dokumentacijo pregleda anasteziolog, ki odloči ali je zaradi spremljajočih obolenj, ki jih ima pacient tak poseg varen oziroma ali so morda potrebne dodatne preiskave ali zamenjava terapije. Praviloma pacienti, ki potrebujejo tovrstne operacije jemljejo zaradi starosti in spremljajočih obolenj še mnoga druga zdravila tako, da v tem pogledu vaša tašča ni nič posebnega. Kar zadeva fizikalno terapijo in rehabilitacijo po vstavitvi endoproteze kolka je bistveno, da se pacient nauči samostojno vstajati ter hoditi ob opori bergel, poznati mora tudi poloćaje katerim se mora izogibati, da ne bi prišlo do izpaha umetnega sklepa. Bergle lahko pacient prične opuščati postopno, ko postane pri hoji zadovolj zanesljiv.
Prepričan sem, da bo tašča ob odpustu prejela tudi vsa podrobna navodila kar zadeva nadalnjega zdravljenja, pogosto lečeči zdravnik poda tudi predlog za odobritev zdraviliške rehabilitacije. Slednje zavisi predvsem od njegove ocene ali bi bila takšna fizikalna terapija primerna ter nenazadnje tudi od zavarovalnice, ki mora takšno rehabilitacijo odobriti.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close