operacija kolena
Spoštovani
Imam izražen varus obeh kolen,zavrta skrajna ekskurzija,palpatorna boleča medialna sklepna špranja ter pri premiku pogačice na podlago,pogačica ob tem tudi grobo krepitira bolj desno.RTG posnetki obeh kolen prikažejo napredovalo varus artrozo obojestransko z močno zožana medialno sklepno špranji ter subhondralno sklerozacijo in artrotičnimi spremembami patelofemoralno,bolj desno.
Priporočena mi je protetična operacija kolen.Zanima me razlika med klasično zamenjavo kolena in “My knee” ali “Moje koleno”po meri bolnika.Katero koleno se v praksi bolj obnese glede na to da sem kar precej aktiven.Kaj mi priporočate?
Za odgovor se njlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
sam kolenskih protez ne vgrajujem. Priporočam, da poskusite najti kontakt z kolegom Andrejem Moličnikom, dr. med., spec. ortoped, v UKC Maribor, ki ima s takšnimi operacijami obilo izkušenj.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
delna odstranitev zunanjega meniskusa se da enakovredno izvesti v vseh navedenih oblikah anestezije. Pri lokalni anesteziji se omrtvi le koleno in področja, skozi katera se v koleno vstopi z inštrumenti, pri spinalni anesteziji se omrtvi spodnji del telesa, pri splošni anesteziji pa zaspite. Nekaterim je operacija v lokalni anesteziji neprijetna, saj je občutek dotika ohranjen, lahko pa se, sicer redko, pojavi tudi bolečina. Je pa operacija v lokalni anesteziji najmanjši poseg v telo.