Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo operacija in fiksni zobni aparat

operacija in fiksni zobni aparat

Pozdravljeni!

Stara sem 19 let in pred kratkim sem začela hoditi k ortodontki v Stomatološko kliniko. Prej sem hodila v Žalec in 2 leti nosila snemni aparat. V Stomatološki kliniki so mi rekli, da naj ga vržem stran, da pri tako odprtem grizu, ki ga mam jaz (če dam zobe skupaj, mi pride med zgornjimi in spodnjimi zobmi mezinec vmes:)) snemni aparat nič ne pomaga in da bi pomagal edino fiksni. Ker sem začela z zdravljenjem pred 18 roj dnevom, bi imela vse brezplačno.

Za aparat se mi ne bi bilo tako zelo težko odločiti, nekako bi že potrpela tista 3 leta z groznim nasmehom, moti me operacija. Menda je kar zahtevna in po njej je treba 2-3 mesece jesti s slamico… Operirali bi mi čeljust, ker imam obliko čeljusti v topem kotu, morala bi biti pa v ostrem…

Vprašala sem že zobozdravnico in pa ortodontko, ali naj se odločim za to, pa obe pravita, da se moram sama odločiti.. Nobena noče reči ja, ali pa ne 🙂

S takimi zobmi kot jih imam sedaj, lahko živim… Vendar me moti, ko jem, ne morem skupaj ugrizniti (si moram pomagati z jezikom), gre pa tudi malo za estetski vidik (tudi na fotografijah se vidi samo zgornje zobe)….

Če bi bila vaša pacientka, bi mi predlagali ali odsvetovali operacijo? (upam, da ne zahtevam preveč od vas)

Lep pozdrav in hvala že vnaprej
Mateja

Spoštovana Mateja,

pogletje, še toliko mnenj vam ne bo olajšalo odločitve, ki jo boste morali sprejeti sami in verejtno za njo tudi stati s podpisom kakšnega dokumenta. Konec koncev boste vi tisti, ki boste imeli 3 mesece imobilizirane čeljusti in vi boste tisti, ki se boste prehranjevali zgolj po slamici. MI vsi vam lahko nekaj le svetujemo, za poseg pa se morate odločiti sami.
Kakorkoli, če vam nepravilnost zmanjšuje kakovost življenja – pravite, da ne morete gristi – potem je operacija prav gotovo dobra možnost.

Pozdravljeni, slučajno sem videl Vaš odgovor in rad bi Vas obvestil, da so, hvala Bogu, časi, ko so morali pacienti 3 mesece živeti z imobiliziranimi čeljustmi in se hraniti po slamici, mimo. Ne vem sicer, za kakšno vrsto anomalije pri pacientki gre, ampak stvari se danes operira drugače, kot pred 10 leti, ko sem nazadnje videl paciente zdravljene po opisanem načinu. Vsekakor lahko gospodična Mateja pride v ambulanto za maksilofacialno kirurgijo in se pozanima o možnih načinih kirurške korekcije griza in oblike čeljusti. Pogovora naj se le ne boji, skupaj lahko pregledamo tudi slike podobnih primerov. Lep pozdrav, David Dovšak

Spoštovani dr. Dovšak,

hvala za vaš komentar.
Veseli me tudi, da nisem edina, ki še živi v taki nevednosti, kajti Mateyo so drugi zobozdravniki obvestili o 3-mesečni imobilizaciji in je niso niti na SK prepričali, da je zadeva že pradavna zgodovina:).

New Report

Close