operacija hrbtenice skolioza
Tudi moja izkušnja s skoliozo ni rožnata. Pri 12 letih ( 1981) sem bila operirana, imela 67 stopinjski krivini. Operiral me je dr. Boris Pavlin in Dr. Bizjak, fiksirala sta me s haringtonovo palico. neupogljiva križ in zgornji medlopatični lok. Imela 2x carski rez, dvojčki…Do leta 2000 je bilo vse še kar v redu, potem pa so se pričele težave : hernija v predelu L4-L5,S1.. obraba, krušenje malih slekov, nepravilna drža, naprej in v levo in od takrat se nisem več poravnala. Stanje je vedno slabše, veliko pekočih bolečin, ostrih bolečin. Imela sem pregled v Valdoltri vendar se ni nič spremenilo vedno je dr.nekaj zaviral, pa dajmo še počakat ,to stanje je za vas normalno…….sedaj imam zaradi nepravilne drže obrabljen tudi levi kolk bolj kot desni,ker večino teže prenašam na levo nogo, ki je tudi krajša sedaj. Prevzel me je sedaj drug ortoped in bom operirana ponovno odstranitev haringtona in drugačna fiksacija. S CT-jem je bila odkrita sedaj spinalna stenoza po18 letih mučenja upam, da me sedaj reši vseh muk, ker imam tezave s hojo ne zmorem niti 200 m in s stanjem. Sem v čakalni vrsti že eno leto.
Pozdravljeni g. Sonja!
Sama sem pred dilemo ali odstraniti palice ali ne.
Mi lahko pošljete svoj kontakt, ker me res zanima vaša izkušnja. Moj mail je: [email protected]
Pozdravljeni!
Stara sem bila 13 let, ko so mi odkrili skoliozo. Na začetku so rekli, da bodo vse le opazovali, da steznika mi ne bodo predpisali, ker je to preteklost, vaje pa so mučenje otrok.
V dobrem letu je moja skolioza napredovala na 60° v prsnem delu in 40°v ledvenem delu.
Seveda so me napotili na operacijo.
Še danes pa sem hvaležna, da se moja starša takrat nista odločila za operacija, predvsem zdaj, ko prebiram vaše izkušnje.
Skozi leta sem preizkusila VSE. Od masaž, kiropraktikov, pilatesa,…
Nato sem se vpisala na faks Kineziologije – Znanost o gibanju človeka. In od takrat dalje se je zame vse spremenilo.
Moje življenjsko poslanstvo je, da pomagam ljudem s skoliozami. Svojo skoliozo sem vzela za eksperiment in preizkusila vse možne vadbe, da sem ugotovila kaj deluje.
Na FB in IG strani redno objavljam moj napredek, če vas zanima: Kim Čadež – Trenerka za hrbtenice
Glavna stvar, ki sem se jo naučila pri naših skolioza so MIŠICE.
Največ se da seveda narediti, ko je skolioza še pod 20°, takrat se dejansko z vadbo da skoliozo rešiti, vendar pa vidim, da se tudi sedaj, ko sem že krepko po puberteti še vedno da narediti marsikaj.
Živim brez bolečin, moja skolioza se je leta 2013, ko sem jo zadnjič slikala zmanjšala v prsnem delu za 5°. Trenutno imam plan, da se grem slikat konec leta, ko bom eno leto res aktivno delala na svoji skoliozi s prilagojenimi vajami.
Tako da, če potrebuje kdo pomoč tudi z operirano skoliozo mu z veseljem pomagam 🙂 Verjamem, da tudi po operaciji lahko marsikaj naredimo z našimi mišicami predvsem za zmanjšanje bolečin!
Priznam pa, da mi je bilo zelo boleče prebirati vaše izkušnje in si ne predstavljam, da bi sama to doživljala.
Lep pozdrav 🙂
Natasa izvolite [email protected]