OPERACIJA HRBTENICE
Pozdravljeni
Sva starša 13 letne deklice, katere diagnoza (Valdoltra), je SCOLIOSIS THORACALIS DEX. IDIOP.ADOL..
Status:
Hrbtenica je neboleča. Torakalna hipokifoza, pri predklonu prominenca desnega hemitoraksa približno 30mm, mala asimetrija leve lumbalne regije. Lasegue je negativen.
RTG:
desna torakalna krivina 40 stopinj, rotacija 1, leva lumbalna 22, minimalna rotacija.
Napovedana je operacija, pa naju zanima, ali je za izboljšanje stanja mogoče narediti še kaj drugega. Skeletna rast še ni povsem končana, je po vašem mnenju v tem vmesnem obdobju možno postoriti kaj za izboljšanje stanja.
Kontrolo imamo v Valdoltri v začetku meseca maja, do takrat bomo opravili MR celotne hrbtenice zaradi izključitve intraduralne lezije.
Zanima naju vaše mnenje in nekaj dejstev, kaj to pomeni za našo deklico. Rada se namreč ukvarja s športom, dajali so nam, da se bo po rehabilitacijo lahko reaktivno ukvarjala z aktivnim življenjem še naprej. Kako poteka rehabilitacija?
Hvala za vaš odgovor.
Janez, Mojca
Gre za zelo izražene spremembe, z manualno medicino lahko rešujemo spremembe do 20 stopinj.
Odločitev o tem, ali je operacija edina rešitev, so verjetno kirurgi sprejeli z vso odgovornostjo, jaz bi karkoli drugega težko rekel, ne da bi primerjal njeno klinično sliko z izvidom.
Rehabilitacija se deli na aktivno in pasivno in mora biti pod strogim vodstvom fizioterapevta.
Morda sem vas z odgovorom razočaral, vendar, brez da hčerko vidim, raje ne rečem nič, kot pa da bi dal kakšno napačno oceno, upam, da me razumete.
Lep pozdrav,