operacija hrbtenice
Lep pozdrav. danes sem bila pri ortopedu na naročeni kontroli. 22.11.06 so mi z RTG ugotovili: spondiloliza in listeza L5 z ventralnim pomikom za 1/3, disk L5-S1 je poseden. diagnoza: spondylolisis et listhesis l v lumbaligia. stanje se je od takrat poslabšalo. imam vsakodnevne bolečine, ne morem dolgo sedeti, ne morem dolgo stati ker me boli, zvečer zaradi bolečine ne morem zaspati, nikakor ne najdem primernega položaja za spanje. zaradi opisanih težav bom operirana, saj je ortoped rekel,da ne bi bilo pametno čakati, da se stanje še poslabša in bi bolečina začela sevati v noge. z RTG slik so ugotovili, da je zdrs napredoval in da je s funkcionalnih posnetkov razvidna evidentna nestabilnost na tem mestu. diagnoza spondylolysis et lysthesis l v.
zanima me kako dolgo traja rehabilitacija po operaciji? ali se lahko pri posegu karkoli zakomplicira? kako dolgo bom po operaciji v bolnišnici? stara sem 19 let in grem septembra študirat, zato me skrbi kako bo vse skupaj potekalo.
že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore.
Spoštovani,
rehabilitacija po takšni operaciji traja običajno 4 do 6 mesecev. V tem času imate velike omejitve prve tri mesece, ko priporočamo tudi uporabo bergel in steznika.
Pri vsakem operativnem posegu so možni zapleti. Ti so lahko s strani anestezije (tudi smrt) ali pa s strani samega operativnega posega (okužba, poškodba živčnih korenin), vendar pa so zapleti zelo redki. Priporočam Vam, da se o pogostnosti zapletov v konkretni ustanovi pogovorite s svojim operaterjem, saj so ti v različnih ustanovah različno pogosti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih