Operacija Foramenalna stenoza L4-L5 in L5-S1 levo
Spostovani
25.9.2025 sem imel operacijo Foramenalna stenoza L4-L5 in L5-S1 LEVO – dekompresija brez fiksacije
Opravil terapijo zdravilišče Laško. Redno izvajal vaje po protokolu… Ne pretiravam… Redno hodim po ravnem 2 do 3x dnevno po cca 2 km z pohodniki palicami
Stanje po 4 mesecih in 10 dneh je sledeče
Se vedno :
– bolečine v križu ki sevajo v levo stegno
– hoja po 1,5km IZOVE bolečino zadaj v križu in stegnu
– po kratki hoji pride do omenjenih bolečin in zaklepa hrbtenice.. Tudi Minimalen predklon je zelo zavrt
– problem doma so že vsakodnevne osnoven dejavnosti kot so obuvanje nogavic.. Vožnja avta… Sedenje doma,,, če stojim na nogah,,,,,, zavezovanje cevljev
Skratka stanje ni ok za 41 let…. Ne morem niti v službo kjer res delam fizičnobdelo proizvodnja oken če se komaj doma funkcioniram pri osnovnih stvareh…. Vožnja z kolesom misija nemogoče
Kontrolo pri operaterju čakam sem pa predčasno po nareku osebnega zdravnika opravil mri LSH po operaciji dobre 4 mesece
Kaj pokaže izvid po dekompresiji
LEDVENOKRIŽNIČNE HRBTENICE
Napravljene so STIR, T2, T1 sekvence sagitalno in ciljane T2 transverzalno.
Ledvena lordoza je izravnana položaj križnice je nekoliko nagnjen.
Degenerativna protruzija diska TH11-TH12 v prikazanem dorzalno, zmerno zožuje spinalni kanal.
V nivoju L3-L4 je disk degenerativno znižanega signala, vidna je hernija levo dorzolateralno, odriva in lahko draži spinalni živec ekstraforaminalno, foramen je zožen zmerno z deloma ohranjenim maščevjem, MR še brez kompresije spinalnega živca, v kontaktu z korenino v lateralnem recesusu, blago zožen spinalni kanal, blago ožji desni foramen.
V nivoju L4-L5 stanje po levi foraminotomiji, hernija diska levo dorzolateralno, odriva in lahko draži spinalni živec ekstraforaminalno, maščevje v foramnu je videti deloma ohranjeno, ohranjeni lateralni recesusi in spinalni kanal, zmerna spondilartroza.
V nivoju L5-S1 stanje po levi foraminotomiji, primeren spinalni kanal in lateralni recesusi, hernija diska levo dorzolateralno, zmerno zožuje foramen, večinsko iztiska maščevje lahko odriva in dražen spinalni živec ekstraforaminalno, blago do zmerno ožji desni foramen, blaga spondilartroza.
Signal iz skeleta je videti primeren.
Zaključek: Hernije diskov L3 L4, L4 L5 in L5-S1 levo dorzolateralno. Stanje po foraminotomiji levo L4-L5 in L5-S1 stanje po delni evakuaciji hernije, širši foramni. Ob dorzolateralni herniji je še zmerno zožen foramen L5-S1 levo in blažje L4-L5 levo, v vseh treh nivojih pa so videti spinalni živci še odrinjeni in draženi ekstraforaminalno.
Zdravnik:
mag. Gašper Gregorič, dr. med.
Hvala za vsako pomoč…… Za koleno ste mi že kar lepo pomagi pri vas z inekcija plazme in hiularonske kisline
Spoštovani,
veseli me, da je bilo stanje po injekcijah v koleno dosti boljše.
Hkrati razumem vašo zaskrbljenost, ko kljub vloženem trudu s hrbtenico še ni bistveno boljše.
Mi lahko odgovorite še na eno vprašanje… je bilo stanje po operaciji vseskozi takšno kot opisujete? ali je bilo najprej bistveno izboljšanje, kar se tiče bolečin v nogi, pa potem ponovno poslabšanje?
To bi mi veliko povedalo o vzroku vaših težav in nadaljni terapiji…
Hvala.