Najdi forum

operacija da/ne

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let in pred šele pred kratkim je moja zobozdravnica slučajo opazila da imam zob trojka DS še mlečen. Z zobni nikoli nisem imela nobenih problemov hodila sem redno na preglede- in si že od malega redno umivam zobe in imam tudi že po naravi lepe.
Tako tudi te mlečne trojke še sama nisem opzila, ker je zob lep in zdrav – skratka me ne boli.

Problem je nastal ko je slika pokazala da je stalna trojka (ki ni prišla gor) nekje spodaj pod zobmi – torej se ga nevidi, in me ne boli, ga nič ne čutim.

Zdravnica je mi je napisala napotnico za oralno kirurgijo pod lokalno anestazijo da mi dajo ven stalno trojko ki je v “mesu”, mene pa je kar naenkrat postalo malo strah operacije in se mi zdi nepotrebna, saj me nič ne boli in me tudi nikoli ni nič bolelo – zdi se mi nepotrebno.

Sprašujem vas če kaj poznate omenjene probleme in kako kometirate kakšne so lahko posledice če odlašam oz. ali mislite da bi stalna trojka lahko kasneje kaj potovala in mogoče kje pokukala in povzročila resnejše probleme ali bi miravala. Ali je v takem primeru nujna operacija, ali ne oz. bi šla ko bi me začelo boleti.

Mogoče veste kakšne so posledice če bi se naredila cista.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam, Katarina

Spoštovana Katarina*,

ker nimam vse vaše dokumentacije, težko sodim o odločitvi vaše zobozdravnice. V takih primerih se ponavadi odločamo za ekstrakcijo mlečnega zoba in poskušamo stalni zob “pripeljati” v zobno vrsto.
Kakorkoli, zob v kosti ne sme ostati, ker se iz vrečke, ki obdaja neizraslo krono, lahko razvije cista. Cista se ponavadi povečuje in ko je večja, lahko zelo deformira kost. Ko tako cisto odstranijo, je defekt v kosti zelo težko nadomestiti. Poleg tega lahko iz celic, ki obdajajo cisto, nastanejo rakaste celice, o posledicah le-tega pa mislim, da mi ni potrebno razlagati.
Moj odgovor ni mišljen kot zastraševanje, želim vam le napisati, da tak zob v kosti ne sme ostati. Ko boste zbrali dovolj poguma se le odločite za poseg.

New Report

Close